Niekerk pakt de koppositie; Aduard wint ruim van WVV

Buitenpost speelde afgelopen zondag in Lichtenvoorde (Gld) een uitwedstrijd tegen Longa ’30. Buitenpost en keerde met een 0-3 nederlaag huiswaarts. Een ongelukkig eigen doelpunt betekende een 0-1 achterstand voor Buitenpost, dat zelf enkele kansen miste. Kort voor rust scoorde Longa de 2-0. Buitenpost slaagde er na rust niet in om terug te komen in de wedstrijd en moest nog een tegengoal toestaan. Ondanks de 3-0 nederlaag handhaafde Buitenpost zich wel in het linker rijtje.

FC Surhûsterfean deed tegen het laag geklasseerde vv Groningen wat het moest doen en won met 5-0. Bart Pultrum was bij de thuisclub het meest trefzeker. Hij scoorde drie keer. De overige goals kwamen van Wibo van der Werff en Sybryn van der Veen. FC Surhûsterfean staat met slechts twee punten achterstand op koploper Noordscheschut op een verdienstelijke 2e plaats.

Grijpskerk speelde uit tegen FC Wolvega een sterke wedstrijd en dat leverde een afgetekende 0-4 overwinning op. Joost Schoenmaker scoorde haverwege de eerste helft in korte tijd twee keer. Ook na rust was Grijpskerk oppermachtig en dat vertaalde zich in nog eens twee doelpunten, gemaakt door Jesse Broeils uit een strafschop en Henk de Boer. De uitslag was zeker niet geflatteerd en had juist nog veel hoger kunnen uitvallen. Komende zaterdag wordt in Grijpskerk de kraker tegen VEV ’67 gespeeld.

Opende speelde uit tegen Hardegarijp en liep al vroeg in de wedstrijd achter de feiten aan. Binnen tien minuten stonden de ‘Peenders’ al met 2-0 achter. Het aanvalsspel van Opende kwam niet bijzonder goed uit de verf. Bij de kansen die er wel kwamen stond het vizier niet op scherp. Bij de thuisclub was dat beter verzorgd. In de 2e helft betekende een derde tegentreffer een 0-3 nederlaag voor Opende.

Zuidhorn speelde in de stad Groningen een uitwedstrijd tegen Lycurgus. Zuidhorn kon tegen het verdedigend spelende Lycurgus, maar moeilijk tot kansen komen. Lycurgus wist in de eerste helft vanuit de omschakeling op voorsprong te komen en kort na rust werd het zelfs 2-0. Zuidhorn ging meer risico’s nemen en dat werd beloond. Ruben Buursema verkleinde de achterstand tot 2-1 en Robin van de Steege scoorde enkele minuten voor tijd de zeker verdiende 2-2.

Aduard 2000 dat eerder in de week pas in blessuretijd de bekerwedstrijd tegen GRC Groningen met 2-3 verloor, keerde zaterdag drie punten rijker terug uit Winschoten. Edwin Prins zag zijn ploeg met vertrouwen spelen. Na een kwartier spelen kwam Aduard eerst nog wel op achterstand. Yvar van Oosten trok de stand nog in de eerste helft gelijk. In de 2e helft ging Aduard erop en erover. Met doelpunten van Rick Kazemier, Bart Star en Martijs van Beusekom (2 keer) werd het krachtsverschil ook in de eindstand uitgedrukt.

Fc. Grootegast moest thuis tegen Waskemeer genoegen nemen met een puntendeling. Grootegast begon niet scherp aan de wedstrijd en dat leidde tot een 0-2 achterstand. Mike Homan scoorde de 1-2, maar nog voor rust was het verschil weer twee doelpunten. Fc. Grootegast speelde de 2e helft gedreven en was duidelijk bovenliggend. Een doelpunt van Lútsen Smits bracht de spanning helemaal terug en invaller Rick van Dellen tekende voor de 3-3 eindstand. Het leverde trainer Arjan Veenstra een dubbel gevoel op. Aan de ene kant blij met toch nog een punt, maar aan de andere kant was een overwinning op basis van kansenverhouding zeker haalbaar geweest.

Niekerk speelde in Hoogezand een cruciaal duel tegen uit HS ’88, dat tot zaterdag nog zonder puntverlies was. Omdat Niekerk tot zaterdag ook maar drie verliespunten had, was er sprake van een topper. Niekerk speelde volgens trainer Henri Kramer een prima wedstrijd. Beide doelmannen verkeerden in goede vorm en voorkwamen een aantal doelpunten. Kort na rust bekroonde Ger Ausma op aangeven van Jort Zuidersma een mooie aanval met een doelpuntDaarna controleerde Niekerk de wedstrijd en werd er achterin nauwelijks iets weggeven. Door de terechte winst, nam Niekerk op doelsaldo de koppositie van HS ’88 over.

ASC ’75 ging op bezoek bij Jistrum en won met het kleinst mogelijke verschil. Trainer Theo Verbeek zag zijn team goed starten, maar ook de nodige doelrijpe kansen missen. Jistrum bleef daardoor in leven en kreeg vervolgens ook kansen om te scoren. Kort na rust scoorde Hielke van Dijk de enige goal van de wedstrijd. ASC bleef dus zowel ongeslagen als lijstaanvoerder.

GSVV leed thuis een verdiende nederlaag tegen TFS. Een verslag van deze wedstrijd staat elders in deze krant.

De Lauwers kwam thuis tegen Suameer maar moeilijk tot uitgespeelde kansen. ‘Voetballend gaat het de laatste weken wat minder’, aldus trainer Tinus Huisma. Kort voor rust bekroonde Sander Wilpstra één van de weinige vloeiende aanvallen met een doelpunt. Er kwam daarna geen verandering meer in de stand. De Lauwers bleef door de nipte overwinning in het kielzog van lijstaanvoerder ASC op de tweede plaats staan. Zaterdag 9 december treffen beide ploegen elkaar in Warfstermolen.

Ezinge ging op bezoek bij Noordpool UFC met 4-1 onderuit. Ezinge mist nog steeds een aantal sterkhouders en dat is maar lastig op te vangen. Ezinge stond bij rust met 2-0 achter. Met nog ruim tien minuten te spelen kwam Ezinge nog wel tot de aansluitingstreffer, maar daarna besliste Noordpool door nog twee keer te scoren de wedstrijd en won met 4-1.

OKVC speelde een uitwedstrijd tegen SGV. Het werd in Schildwolde 4-1 voor de koploper. Voor OKVC betekent de nederlaag geen schande. Jordi Bakker was voor OKVC de grote plaaggeest, door de gehele productie van de koploper voor zijn rekening te nemen. Bij de stand 3-0 scoorde Sander Drijfhout tegen.