FC Surhûsterfean verliest door eigen doelpunt; ruime zege voor Fc. Grootegast

Buitenpost speelde thuis tegen DETO een zwakke eerste helft en stond in de rust met 0-2 achter. Er volgde een veel betere twee helft, waarin Kian Visser al snel de 1-2 op het bord zette. Dit bracht nieuw elan in de ploeg en het was Rolf Dijk, die later in de 2e helft de 2-2 aantekende. DETO ging op zoek naar een hernieuwde voorsprong, welke door doelman Kevin van der Meulen met enkele prima reddingen werd voorkomen. Met ene punt consolideert Buitenpost haar positie in de brede middenmoot.

FC Surhûsterfean beleefde een valse herstart van de competitie. De thuiswedstrijd Achilles 1894 ging met 0-1 verloren. Een knullig eigen doelpunt deed Surhûsterfean de das om. Dit leverde de nodige frustraties op en dat had een ongunstige uitwerking op het spel van de thuisploeg. ‘We hebben eigenlijk van onszelf verloren’, aldus trainer Gert van Duinen. ‘We kunnen beter dan wat we zaterdag hebben laten zien en dat is noodzakelijk om punten te gaan halen’

Grijpskerk stond thuis tegen FC Lewenborg na 20 minuten met 2-0 voor. Eerst was het Jesse Broeils die vanuit een vrije trap scoorde en daarna strafte Jelle Schoenmaker een fout in de verdediging van FC Lewenborg af. Tot ergernis van trainer Rini Jurna maakten sommige van zijn spelers vervolgens verkeerde keuzes en kwam Lewenborg nog voor rust door twee keer te scoren langszij. In de 68e minuut zette Gert-Jan Soldaat de Grijpskerkers op een 3-2 voorsprong, maar opnieuw kwam Lewenborg langszij.

Zuidhorn verzuimde in de thuiswedstrijd tegen Mamio de score te openen. De eerste kans van Mamio leverde wel een doelpunt op. Ruben Buursema maakte vanaf de strafschopstip de 1-1. Het duurde tot de 77e minuut voordat er weer een doelpunt genoteerd kon worden. Weer was het Mamio, dat een van de schaarse kansen verzilverde. Op karakter wist Zuidhorn er hierna toch nog een overwinning uit te slepen. Coen Klat maakte de 2-2 en in blessuretijd zorgde Jos Schultinga voor de winnende 3-2. Zuidhorn blijft door de winst deel uitmaken van de kopgroep.

Aduard 2000 ontving op eigen veld koploper Helpman. Na een half uur spelen zette Rick Kazemier zijn team op een 1- 0 voorsprong. Met nog ruim een half uur te spelen maakte Helpman de 1-1. Toen Lars Bijma in de 81e minuut Aduard opnieuw aan de leiding bracht, kwam de overwinning in zicht. In blessuretijd wist Helpman echter toch weer langszij te komen. Volgens trainer Edwin Prins voelde het gelijke spel daardoor als een nederlaag. Hij tekende er overigens bij aan dat de puntendeling op basis van het wedstrijdbeeld wel terecht was.

Opende legde thuis tegen Zwaagwesteinde een prima wedstrijd op de mat en won volkomen verdiend met 4-0. Een verslag van deze wedstrijd is elders in deze krant te lezen.

Fc. Grootegast lijkt de winterstop goed verteerd te hebben. Uit tegen VVK werd het een overtuigende 1-6 overwinning. Mike Homan opende in de 25e minuut de score, waarna VVK al vrij snel weer op gelijke hoogte kwam. Halverwege de 2e helft moest VVK met 10 man verder en Grootegast profiteerde daar optimaal van. Bouwe Pompstra scoorde de 1-2 en de 1-3. Trainer Arjan Veenstra bracht vervolgens in één keer 5 wisselspelers binnen de lijnen en ook die lieten zich zien. Nanne van Hielkema en Roy van der Tuin wisten het net te vinden. Tussendoor scoorde ook Rolf Hazenberg. Op de ranglijst veranderde er niet zoveel voor Grootegast, want ook de overige staartploegen pakten punten. Maar de overwinning geeft wel vertrouwen voor het verdere competitieverloop.

Niekerk speelde in en tegen Noordwolde een teleurstellende wedstrijd. Noordwolde was beter bij de les en dat betaalde zich uit in de 2-0 voorsprong bij rust. Kort na rust werd het zelfs 3-0. Nadat Brian Wiersma wat terugdeed, bepaalde Noordwolde de eindstand op 4-1. Niekerk staat nu op de derde plaats. Het gat met koploper Veenhuizen is opgelopen naar 7 punten. Komende zaterdag ontvangt Niekerk streekgenoot Fc. Grootegast voor een wedstrijd waarin net even wat meer dan drie punten op het spel staat.

GSVV wist in de uitwedstrijd de neerwaartse spiraal welke zich voor de winterstop aftekende, niet te doorbreken. Uit bij VVT (Twijzelerheide) werd vrij kansloos met 3-1 verloren. Halverwege de 1e helft scoorde VVT twee keer in korte tijd. In de 2e helft scoorde VVT de 3-0, waarna Erwin van Nieff de eer redde voor de ploeg uit Gerkesklooster-Stroobos.