Streekderby Niekerk – Aduard 2000 levert geen winnaar op

voorpagina groningen

NIEKERK – De streekderby tussen Niekerk en Aduard 2000 leverde afgelopen zaterdag geen winnaar op. Hoewel de wedstrijd eigenlijk ook geen winnaar verdiende, viel de kansenverhouding wel in het voordeel van de thuisploeg uit. Niekerk repareerde vrij laat in de wedstrijd een vroeg opgelopen achterstand en koesterde dan ook na afloop vooral de puntendeling.

De wedstrijd op sportpark Eekeburen begon met één minuut stilte ter nagedachtenis aan de kortgeleden op 54-jarige leeftijd bij een verkeersongeval omgekomen oud 1e elftalspeler Peter de Vries. Zijn dood had en heeft grote impact op de dorpsgemeenschap van Niekerk en de voetbalvereniging. Niekerk begon wat onwennig aan de wedstrijd en had moeite om in het spel te komen. Aduard startte wat beter, maar speelde ook niet groots. Scheidsrechter Wiersema uit Grootegast zag zich al in de 3e minuut genoodzaakt om de eerste gele kaart van de wedstrijd te geven. Hij bestrafte daarmee Stef Zuidersma van de thuisclub voor een vliegende tackle nabij de zijlijn. Niekerk-aanvaller Brian Wiersma kreeg rond de 10e minuut twee kort op elkaar de kans om af te drukken voor de 1-0, maar slaagde daar niet in. Even later was het aan de andere kant wel raak. Aduard mocht een vrije trap nemen, welke werd getoucheerd, op de lijn werd gekeerd, maar daarna  in de doelmond een prooi werd voor Guido Weening. Hij zette Aduard van dichtbij op een 0-1 voorsprong. Niekerk ging vervolgens wat geforceerd op zoek naar de gelijkmaker, maar Aduard hield achterin vrij gemakkelijk stand. Stef Zuidersma ontsnapte halverwege de eerste helft aan een 2e gele kaart en dus ook aan een veldverwijdering. De lichte regenval zorgde overigens voor een glad veld en meerdere keren gleden spelers daardoor uit. Met name de goalgetter van de thuisploeg Ger Ausma gleed meerdere keren uit. Hij werd gedurende de gehele wedstrijd nauwelijks gevaarlijk. Dat gold niet voor aanvoerder Hidde Kijf, die bij Niekerk in de 1e helft de meest gevaarlijke man was. Kort voor rust mocht hij kort na elkaar twee keer aanleggen voor een schot op doel, maar beide keren vond hij doelman Star op zijn weg. Lars Bijma incasseerde namens Aduard in de 1e helft nog een gele kaart. Met Bijma is een opvallende speler genoemd. De pas 16-jarige jeugdspeler, speelt heel volwassen en hield zich moeiteloos staande. De 2e helft begon met een stevige regenbui, wat flitsend combinatiespel nog verder bemoeilijkte. Niekerk heerste met name op het middenveld, maar bleef moeite houden om tot uitgespeelde kansen te komen. Aduard verstopte zich overigens niet en probeerde daar waar het kon de aanval te zoeken. De wegens ziekte afwezige Leon Smits werd daarbij node gemist. Topscorer Rik Cazemier speelde een wat ongelukkige wedstrijd, maar hij werd door zijn medespelers ook amper van bruikbare ballen voorzien. Gaandeweg de 2e helft tekende zich af dat er nog wel een goal zou gaan vallen. De vraag was aan welke kant dat zou gebeuren. Niekerk bleef het proberen, maar ook Aduard rook enkele keren aan een verdubbeling van de voorsprong. Beide trainers wisselden een aantal spelers en vooral een wissel van Niekerk-trainer Henri Kramer pakte goed uit. Hij bracht Wouter van der Heide in het veld en die werd meteen een aantal keren dreigend. Nadat eerst Lars Bijma met een prima verdedigende actie een poging van Van der Heide verijdelde, was het met nog een minuut of tien op de klok raak voor Niekerk. Doelman Star van Aduard kreeg bij een doelpoging wel de hand tegen de bal, maar werkte deze onvoldoende weg. De bal belandde voor de voeten van Van der Heide en hij joeg deze hard en hoog in de touwen. De 1-1 leidde een tumultueuze slotfase in, waarin scheidrechter Wiersma nog een gele kaart gaf aan Jort Zuidersma van Niekerk en Christiaan Usai van Aduard. Guido Weening probeerde het nog met een schot in de korte hoek, maar Marijn Ottens liet zich niet verassen. Ger Ausma schoot uit de draai een meter over en uiteindelijk kreeg de wedstrijd met de 1-1 wel een acceptabele uitslag.

Niekerk-trainer Henri Kramer vond dat zijn ploeg qua kansenverhouding wellicht verdiend had om te winnen, maar tekende daarbij aan dat dit qua veldspel minder het geval was. Verder gaf hij de volgende analyse: “We liepen tegen een ongelukkige 0-1 aan. Er is hier bij de club de afgelopen weken het nodige voorgevallen en dat geeft maar weer aan dat voetbal een bijzaak is. We begonnen onrustig, maar gooiden na een half uur gelukkig de chroom van ons af en hebben een punt aan de wedstrijd overgehouden. De kop is eraf en we gaan vol goede moed verder”. Zijn collega Edwin Prins kon leven met een punt: “De 1-1 is een terechte afspiegeling van de wedstrijd. Niekerk legde ons middenveld lam en beletten ons om het spel te maken. Met een beetje geluk maken wij desondanks een 2e goal. De competitie is nog lang en we weten wat ons te doen staat”

Man van de wedstrijd: Wouter van der Heide en Lars Bijma

Opstelling Niekerk: Ottens, J. Kijf, Huizinga, Noorman, Kazemier, S. Zuidersma, H. Kijf, Guikema, J. Zuidersma., Ausma, Wiersma. Ingebrachte wissels: van der Heide

Opstelling Aduard: F. Star, Huizinga, Bijma, Nienhuis, Carsouw, B. Star, van Oosten, Terpstra, Usai, Kazemier, Weening. Ingebrachte wissels: Koning en Moes.