Surhuisterveen blijft steken op gelijkspel

Matige wedstrijd van Surhuisterveen bij debuut in 3e klasse

SURHUISTERVEEN – Enkele maanden geleden speelde Surhuisterveen haar kampioenswedstrijd thuis tegen Oosterlittens. Surhuisterveen won die wedstrijd probleemloos met 3-0 en promoveerde daardoor naar de 3e klasse. Oosterlittens nam deel aan de nacompetitie en promoveerde eveneens. Afgelopen zondag stond dezelfde wedstrijd op het programma en mochten beide ploegen proberen het eerste resultaat als 3eklasser binnen te halen. Op basis van de eerdere ontmoetingen was Surhuisterveen vooraf favoriet, maar de thuisploeg waakte wel voor onderschatting. Bovendien waren enkele spelers niet beschikbaar en stond spelmaker Joeri Feenstra niet geheel fit aan de aftrap. Het Surhuisterveenster doel werd deze middag verdedigd door de jonge van Houtigehage overgekomen doelman Jacob Bosman. Hij kreeg de voorkeur boven de meer ervaren nieuwe doelman Hendrik Meinsma, die wegens vakantie een groot deel van de voorbereiding niet beschikbaar was.

Surhuisterveen kreeg al in de 2e minuut een hoekschop, maar wist daaruit geen gevaar te stichten. Oosterlittens meldde zich meteen daarna in het strafschopgebied van Surhuisterveen, maar kwam eveneens niet tot een kans. In de 4e minuut stond het plotseling 0-1. Anne Jent Visser liet vanaf links een boogbal los, die over doelman Bosman heen in de verre hoek verdween. Bosman stond daarbij te ver voor zijn doellijn om de bal te kunnen keren. Het had er alle schijn van dat Visser een voorzet gaf en dat het dus geen geplaatst schot op doel was. Hoe dan ook, Surhuisterveen keek tegen een snelle achterstand aan en moest deze zien te repareren. Dat lukte vier minuten later al. De vrijstaande Bart Cazemier nam in de buurt van de strafschopstip een voorzet vanaf de rechterkant beheerst aan en schoot de bal in de linkerbenedenhoek. Surhuisterveen probeerde meteen om een 2e goal te maken, maar slaagde daar ondanks enkele prima aanvallen niet in. Zo kwam de bal na een mooie aanval via Bart Cazemier en Lammert Veenstra voor de voeten van Leon van Dijk terecht. Het schot van Van Dijk werd echter gepareerd door de doelman van Oosterlittens en in de rebound kopte Cazemier over. Ook de volgende mooie aanval leverde geen doelpunt op. Het schot van eindstation Cazemier werd voor de doellijn weggekopt door een verdediger. Oosterlittens liet zich aanvallend ook een paar keer zien, maar doelrijpe kansen leverde dat vooralsnog niet op. Het spel werd er aan beide kanten vervolgens niet beter op. Er was sprake van veel slordigheden en balverlies. Ook nam het aantal overtredingen toe en dat haalde door de vele intercepties van de scheidsrechter van dienst, B.M. Leistra, de vaart wat uit de wedstrijd. Zes minuten voor rust kwam Oosterlittens voor de 2e keer op voorsprong. Opnieuw viel het doelpunt vrij onverwacht en opnieuw was Anne Jent Visser de maker. Doordat er bij Surhuisterveen achterin slecht werd ingegrepen kon hij de bal meenemen richting het doel en met een bekeken schuiver doelman Bosman kansloos laten. Tot het rustsignaal werd er niet meer gescoord.

Oosterlittens begon beter aan de 2e helft dan Surhuisterveen en kreeg enkele kansen op de 1-3. Zover liet Surhuisterveen het echter niet komen. Het spel van Surhuisterveen bleef ook nu slordig en bovendien probeerde Oosterlittens het spel van de thuisploeg zoveel te ontregelen en vertragen. Scheidrechter Leistra zag zich gedurende de wedstrijd genoodzaakt om 6 keer (!) een gele kaart te trekken voor een speler van Oosterlittens en één voor Leon van Dijk van Surhuisterveen. De met rugnummer 14 spelende Evert Pieter Tolsma moest na twee keer geel en met nog een ruim half uur op de klok van het veld. Voor Surhuisterveen was dit het sein om alles op alles te zetten om de wedstrijd nog om te draaien. Het was de behendige aanvaller Bart Cazemier die de stand gelijk trok. Eerst schampte hij met een kopbal in de 61e minuut, na een voorzet van Wesley de Vries, de buitenkant van de paal. Een minuut later nam hij een prima dieptepass van Tobi Nijboer in de loop mee en schoof vervolgens de bal langs de kansloze doelman van Oosterlittens. Met nog een klein half uur spelen voor de boeg en een man meer probeerde Surhuisterveen nog nadrukkelijker een derde goal te forceren. Het spel bleef echter slordig en teveel op toeval berust. Surhuisterveen creëerde nog wel een aantal mogelijkheden, maar het ontbrak aan échte kansen. Oosterlittens beperkte zich, op een enkele uitbraak na, tot ontregelen en tegenhouden en naarmate de tijd verstreek leek de opzet om een punt over de streep te trekken te slagen. Vier minuten voor tijd leek er dan toch nog een uitgelezen mogelijkheid te komen om de winnende treffer te produceren. Invaller Bart Pultrum werd op de rand van het strafschopgebied van achteren aangetikt en kwam ten val. Scheidsrechter Leistra wees naar de stip, maar na de terechte protesten van de kant van Oosterlittens, kwam hij tot het besef dat de overtreding net buiten de zestien was gemaakt. Wierd Hamstra schoot de vrije trap vervolgens recht in de handen van de doelman van Oosterlittens. Niet veel later floot scheidsrechter Leistra voor het einde van de wedstrijd.

Leider Douwe Fokkinga vond dat Surhuisterveen, ondanks het gemis van enkele basisspelers, de wedstrijd grotendeels had gedomineerd. “We gingen teveel in het spel van de tegenstander mee”, laat hij weten. “Op basis van een aantal kansen had er naar mijn idee wel een overwinning ingezeten. Maar helaas mocht het niet zo zijn”. In de wetenschap dat Surhuisterveen tot beter voetbal in staat is dan afgelopen zondag, ziet Fokkinga de komende wedstrijden met vertrouwen tegemoet.

Man van de wedstrijd : Bart Cazemier

Opstelling Surhuisterveen: Bosma, Hamstra, Walda, Bosgra, J. Veenstra (Pultrum), Nijboer, de Vries, van Houten, van Dijk (L. Veenstra) Feenstra en Cazemier.