Surhuisterveen boekt eerste overwinning; vierde nederlaag op rij voor Buitenpost

|||
||| Foto: |||

FEERWERD Ezinge ontving afgelopen zaterdag in eigen huis het uit de vierde klasse gedegradeerde De Fivel uit Zeerijp. Aangezien Ezinge maar net promotie naar diezelfde vierde klasse misliep, was de verwachting dat het krachtsverschil tussen beide ploegen niet erg groot zou zijn. Deze verwachting kwam zaterdag op het sportpark in Feerwerd ook wel uit. De Fivel voetbalde weliswaar wat beter dan de thuisclub, maar qua scoringsmogelijkheden waren de Ezingers in het voordeel. Bij voetbal gaat het, zoals bekend, vooral om het benutten van de kansen. En dat deed De Fivel afgelopen zaterdag beter. Bij Ezinge ontbrak een drietal spelers op het appél, waaronder de ‘goalgetters’ Sil Douwsma en Dennis Abbas. Trainer Leendert Nieborg posteerde daarom Wiebe Leistra, die veelal op ‘tien’ speelt, noodgedwongen in de spits. Het eerste wapenfeit in de wedstrijd kwam van de kant van De Fivel. Doelman Ben Douwsma reageerde daarbij prima op een schot in de rechter benedenhoek. Vervolgens kreeg Ezinge een paar kansen op rij om de score te openen. Eerst kopte Leistra een voorzet van Nick Rosema naast en even later werd een schot van linkerspits Jelle Huizing op het laatste moment door een verdediger van De Fivel geblokt. De grootste kans kwam op naam van Ewart Gerritsen, die alleen voor de goal kwam, maar de bal in plaats van tussen de palen hoog overschoot. In plaats van een voorsprong kwam Ezinge vervolgens op een achterstand te staan. Nadat Douwsma eerst nog een kopbal tot corner verwerkte, was hij even later kansloos op een inzet van Corné Bos, die namens De Fivel de score opende. Aan het doelpunt ging slordig balverlies van Ezinge vooraf. De thuisploeg was vervolgens even van slag en De Fivel kreeg een paar mogelijkheden, waarbij een schot op de lat eindigde en Ezinge dus van geluk mocht spreken dat de score niet werd verdubbeld. Ezinge bleef slordig spelen en dat leidde onderling tot wat gemopper. Zoals altijd hielp dit de thuisclub niet om beter in haar spel te komen. In het restant van de eerste helft wist Ezinge toch nog twee keer dicht bij een doelpunt te komen. Eerst was het Leistra die met een prima pass Huizing bediende, maar laatstgenoemde kreeg onvoldoende controle over de bal en schoot naast. Even later liet Leistra na een pass van Gerritsen de bal in kansrijke positie van zijn voet springen. Ook De Fivel werd nog enkele keren dreigend, maar er werd voor rust niet meer gescoord. Ook in de tweede helft was de eerste kans voor De Fivel, maar Gerritsen wist de bal achterin goed weg te werken. Vervolgens liet Ezinge weer een paar aardige aanvallen zien, waarbij met name Rosema in scoringspositie kwam. Rosema vond twee keer de doelman op zijn weg en schoot één keer naast. Aan de andere kant lag Douwsma nog een keer goed in de weg bij een schot op doel van De Fivel. Na ongeveer een kwartier spelen in de tweede helft werd aan beide kanten een wissel toegepast. Aan de kant van Ezinge werd Melle Gerritsen in het veld gebracht voor Julian Kemkers. Nadat Douwsma een goed genomen vrije trap van De Fivel onschadelijk had gemaakt, kwam Ezinge in de 73minuut op gelijke hoogte. Aan het doelpunt ging een mooie aanval over meerdere schijven vooraf. Het was uiteindelijk Huizing die de trekker overhaalde. Het doelpunt van Huizing gaf duidelijk een positieve impuls aan het spel van Ezinge, dat opportunistisch ging spelen om zo een tweede goal af te dwingen. Huizing kreeg na een pass van Leistra opnieuw een schietkans, maar zocht het doel deze keer te hoog. Vervolgens ontstond er nog een klein opstootje, waarbij de prima leidende scheidsrechter het bij een kort gesprek hield en geen kaart trok. Nadat een veelbelovende aanval van Ezinge ten onrechte voor buitenspel werd afgevlagd, kwam Ezinge opnieuw op achterstand. Een speler van De Fivel mocht wel erg gemakkelijk de zestien binnenlopen om een medespeler te bedienen, die vervolgens van dichtbij de 1-2 scoorde. Met nog zes minuten op de klok probeerde Ezinge met de moed der wanhoop nog om de eerste nederlaag van het nieuwe seizoen te voorkomen. De echte overtuiging ontbrak daarbij. Jan-Henk Hoekstra werd nog ingebracht voor de moegestreden Huizing. Rosema kwam nog tot een mislukt schot, gevolgd door een krampaanval. Kort voor tijd was de doelman van De Fivel net even eerder bij de bal dan Leistra en was het eerste puntenverlies voor Ezinge in het nieuwe seizoen een feit.  Na afloop wees trainer Nieborg vooral op de gemiste kansen. “Het spel van De Fivel was vandaag beter dan dat van ons”, laat de trainer weten. “Maar als wij onze kansen afmaken, dan stappen we gewoon van het veld met een resultaat. Daar wijd ik deze nederlaag ook vooral aan. Bovendien vond ik dat we de winnende goal van De Fivel ook wel erg gemakkelijk hebben weggegeven”. Volgende week wacht Ezinge een uitwedstrijd tegen Corenos uit Roodeschool, dat nog zonder puntverlies is. Nieborg mag hopen dat zijn spelers de kansen die er ook dan wel weer zullen komen, beter gaan benutten dan tegen De Fivel.

Ezinge benut kansen niet en verliest van De Fivel

Man van de wedstrijd: Ben Douwsma

Opstelling Ezinge:
B. Douwsma, Jordy Huizing, D. Douwsma, Broekhuizen, Kemkers (Hoekstra), Gerritsen, Ticau, Rosema, de Wit, Leistra, Jelle Huizing (M. Gerritsen).

Voetbaloverzicht

Ook de andere voetbalteams uit het gebied van de Streekkrant kwamen dit weekend in actie. Zo verloor Buitenpost voor de vierde keer op rij. Deze keer was het Amsterdamse Swift te sterk. De verdediging van Buitenpost stond in de eerste helft goed en gaf vrijwel geen kansen weg. Toch werd het in de slotfase van de eerste helft opeens 0-2 voor Swift. Eerst mocht een aanvaller doorgaan vanuit buitenspelpositie en de 0-1 scoren en even later kopte dezelfde speler opnieuw raak. In de tweede helft was Buitenpost niet bij machte om het de tegenstander echt moeilijk te maken. Swift trok zonder veel moeite de 0-2 overwinning over de streep. Buitenpost is intussen afgezakt naar de tiende plaats op de ranglijst en mag komende zaterdag op eigen terrein proberen om tegen Urk de negatieve reeks te doorbreken.

Zuidhorn
kent een droomstart in de 2e klasse I. Ook de derde wedstrijd leverde namelijk een overwinning op, waardoor de ploeg nu alleen aan de leiding gaat op de ranglijst. Tegenstander Nijland hanteerde afgelopen zaterdag de haar bekende tactiek en loerde vooral op de counter. Voor Zuidhorn was het zaak om geduldig te zijn en het tempo hoog te houden. Daarin slaagde de ploeg volgens trainer Bob Pontjodikromo vrij aardig. Het leverde in de eerste helft twee goals op. Jaap Jacobs scoorde met een halve omhaal en Maikon Kuiper veranderde een vrije trap zodanig van richting, dat deze ook in het doel van de tegenstander belandde. Ook na rust domineerde Zuidhorn en kreeg het kansen om de score verder op te voeren. Zo schoot Kevin van der Meulen op de lat en was het uiteindelijk Thijs Zwarteveen die een doelpunt meepikte en de eindstand op 3-0 bepaalde.

’t Fean ’58 keek in de uitwedstrijd tegen VVI uit Idskenhuizen al in de derde minuut tegen een 1-0 achterstand aan. De eerste helft was van de kant van ’t Fean erg matig. De 2e helft speelde de ploeg beduidend beter, maar tot scoren kwamen de ‘Feansters’ deze middag niet. Harrie Groen voorkwam in de tweede helft de 0-2 door op de doellijn redding te brengen. ’t Fean probeerde door één op één te gaan spelen nog wel om wat af te dwingen. Deze speelwijze leverde aan beide kanten de nodige kansen op, maar er werd niet meer gescoord. Komende zaterdag mag ’t Fean ’58 proberen om koploper Zuidhorn de eerste punten afhandig te maken.

Fc. Grootegast boekte op spectaculaire wijze een 3-2 overwinning op Minnertsga en sleepte daarmee de eerste drie punten van het seizoen binnen. De jonge ploeg van trainer Johannes Veenema speelde een slechte eerste helft. Minnertsga kreeg na de 0-1 een strafschop en door deze te benutten leidden de Friezen bij rust riant met 0-2. In de tweede helft tapte Fc. Grootegast uit een heel ander vaatje en werd er veel strijdlust getoond. Na een kwartier spelen in de tweede helft schoot Tjerk Poortinga de 1-2 binnen. In de slotfase tekende verdediger Jelmer Schuil met een bekeken schot de 2-2  aan. De van een blessure herstelde en ingevallen jongeling Robert Kooistra wist kort voor tijd tot grote vreugde van alles en iedereen bij Fc. Grootegast de winnende goal te maken.

Trainer Roy Kamps van Aduard 2000 was ontevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg in de thuiswedstrijd tegen Noordwolde. In de eerste tien minuten had zijn ploeg overigens wel op voorsprong moeten komen, toen er tot drie keer toe één van zijn spelers alleen voor de keeper verscheen. Noordwolde was in het vervolg van de wedstrijd veel feller dan zijn eigen manschappen en daarmee is de nederlaag grotendeels wel verklaard. Bij rust stond het nog 0-0, maar na rust brak Noordwolde de ban met tweede goals. Na de 1-2 door Rico Huizinga moest bij de thuisclub Albert Nieuwenhuis met twee keer geel van het veld. Uit toegekende vrije trap bracht Noordwolde de marge weer op twee goals. Noordwolde maakte het door een eigen doelpunt nog wel enigszins spannend, maar de verdiende 2-3 overwinning kwam voor Noordwolde niet meer in gevaar.

Grijpskerk bezorgde Fc. Zuidlaren de eerste nederlaag van het seizoen en bleef daardoor zelf ongeslagen. Het waren vooral de ‘youngsters’ die deze middag van zich lieten spreken. Grijpskerk leverde vooral ook veel fysieke strijd en zag Marco Brander de eerste helft de score openen. Na rust was het de sterk spelende Joost Schoenmaker die de score verdubbelde. Zuidlaren probeerde nog wel om de bakens te verzetten, maar kwam niet verder dan een benutte strafschop, welke werd veroorzaakt door Julian Nauta. De Grijpskerkers vinden zichzelf na twee gelijke spelen en een overwinning terug op een keurige vijfde plaats in de 3e klasse C.

Opende bleef ook in de derde wedstrijd aan de verkeerde kant van de score. In de eerste helft kwam Opende tot enkele doelrijpe kansen, maar de aanvallers hadden het vizier niet op scherp staan. Friese Boys zette de eerste kans die ze kregen wel om in een doelpunt. Opende ging na rust gedreven op zoek naar de gelijkmaker en zette Friese Boys behoorlijk onder druk. Het doelpunt viel echter opnieuw aan de andere kant. Arnold Oosterbaan verkleinde de achterstand vervolgens met een prachtige goal tot 1-2. Zeven minuten voor tijd scoorde Opende opnieuw, maar na enig beraad tussen de scheidsrechter van dienst en de grensrechter van de thuisclub, werd de goal wegens buitenspel afgekeurd. Volgens Opende trainer Marcel Hiemstra was er echter van buitenspel geen sprake en voelde Opende zich door de beslissing van de scheidsrechter bestolen van een punt. Opende staat nu samen met het ook nog puntloze GSVV onderaan de ranglijst.

De rentreevan GSVV in de vierde klasse verloopt tot nu toe teleurstellend. Op eigen terrein ging ook de derde wedstrijd verloren. Deze keer was WTOC te sterk. Na een ruststand van 0-2 stond en na 90 minuten een kansloze 0-4 op het scorebord. Bij GSVV houdt men zich ondertussen maar vast aan het verloop van het vorige seizoen. Na een stroeve start kwam de ploeg later in de competitie pas goed op stoom en bleef men lange tijd ongeslagen. Goed blijven trainen en hard blijven werken gaat ongetwijfeld punten opleveren. Komende zaterdag gaat GSVV in Ee op bezoek bij Oostergo, dat met één punt uit drie wedstrijden ook onderin staat. Het betekent al vrij snel in de competitie een cruciaal duel voor GSVV.

Trainer Joey Witte van Niekerk  roemde vorige week zijn elftal, omdat toen eindelijk weer eens de nul werd gehouden. In de thuiswedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Lycurgus stak het oude euvel meteen de kop weer op en incasseerde zijn elftal maar liefst vier tegentreffers. Zelf scoorde Niekerk drie keer, maar dat was dus niet voldoende om één of meer punten bij te schrijven. Nadat Lycurgus een 0-2 voorsprong had genomen, werd het door goals van Frank Renkema en Jort Zuidema weer gelijk. Nadat Lycurgus 2-3 maakte, trok Zuidersma met zijn tweede goal de stand opnieuw gelijk. Niekerk kwam de voerde goal van Lycurgus echter niet meer te boven en leed zo de eerste nederlaag van het seizoen.

OKVC kwam slecht uit de startblokken tegen Rood Zwart Baflo.  Al snel keek de ploeg uit Oldehove door fouten achterin tegen een 0-2 achterstand aan. Het bleef in de eerste helft volgens trainer Nico Roorda van OKVC een kat-en-muis spelletje. Bij rust stond zijn ploeg met 4-0 achter. De tweede helft werd er beter partij geboden. Rood Zwart Baflo liep desondanks uit naar 6-0. Jorn Slagter maakte vervolgens nog de verdiende eretreffer voor zijn team. OKVC staat nog steeds op de hatelijke nul, maar weet ook dat het eerste punt of de eerste punten steeds dichterbij komen.

De Lauwers boekte in de uitwedstrijd tegen Suameer een 0-1 overwinning. Volgens trainer Tinus Huisman had zijn ploeg op basis van het vertoonde spel geen recht op de overwinning. Er ontbraken een aantal basisspelers en dat maakte dat hij voor een verdedigende tactiek koos. Suameer was weliswaar de bovenliggende partij, maar kon niet echt tot grote kansen komen. In de tweede helft wist Bauke Pieter Nieuwenhuis zijn derde van het seizoen te maken en kwam De Lauwers zowaar op voorsprong. De Lauwers gooide vervolgens de wedstrijd zoveel mogelijk in het slot en trok de zo de overwinning over de streep.

ASC ’75 kwam in de thuiswedstrijd tegen VVT twee keer op voorsprong, maar zag de gasten beide keren weer langszij komen. Dankzij een goal van Remco Hofman stond het bij rust 1-0. Na de gelijkmaker van VVT was het Han Zwart, die zijn ploeg halverwege de tweede helft andermaal op voorsprong zette. ASC’75 liet kansen op de 3-1 liggen en kreeg daarvoor in de slotfase de rekening gepresenteerd toen VVT de 2-2 maakte. Komende zaterdag gaat ASC’75 op bezoek bij het ambitieuze v.v Westerkwartier.

Zeester leed na twee opeenvolgende overwinningen de eerste nederlaag. In de stad Groningen had Zeester in de wedstrijd tegen Potetos maar weinig in te brengen. Potetos heerste vooral op het middenveld. In de tweede helft kwamen bij Zeester de wisselspelers Levi Veenstra en Jasper Nienhuis in het veld. Zij vielen beide goed in en deelden dus niet in de malaise van de rest van het elftal. Potetos liep uit naar een meer dan logische 3-0 voorsprong. Tegen het einde van de wedstrijd wist Danny Beerda toch nog een keer het te vinden voor de Zoutkampers. Komende zaterdag gaat Zeester opnieuw in de stad Groningen voetballen. Het roemruchte Oosterparkers is dan de tegenstander.

Surhuisterveen noteerde in de thuiswedstrijd tegen Nieuweschoot de eerste driepunter van het seizoen. Het werd een afgetekende 5-2 overwinning voor de ’Feansters’, die daarmee een aardige sprong op de ranglijst maken. Grote man bij Surhuisterveen was opnieuw Bart Cazemier. De aanvaller maakte vorige week tegen Oosterlittens beide goals en scoorde nu drie keer. De overige goals kwamen op naam van Leon van Dijk en Jasper Nienhuis. Komende zondag gaat Surhuisterveen in Lippenhuizen op bezoek om het op te nemen tegen THOR, dat op zes punten staat.