Surhuisterveen staat LVV Friesland een remise toe

Feansters laten twee punten liggen

SURHUISTERVEENNa afloop van de thuiswedstrijd van Surhuisterveen tegen LVV Friesland, was de vraag of Surhuisterveen een punt had gewonnen of er juist twee had laten liggen. Het gevoel dat er twee punten waren verspeeld, overheerste toch wel bij de thuisploeg. Surhuisterveen bouwde namelijk in de eerste helft een veldoverwicht op, maar slaagde er niet in om een voorsprong te nemen. LVV Friesland creëerde nauwelijks kansen, maar kwam na een kwartier spelen in de tweede helft tegen de verhouding wel op voorsprong. Dankzij een goal van Bart Cazemier stelde Surhuisterveen een kwartier voor tijd een punt veilig.

De wedstrijd tegen LVV Friesland gaat voor Surhuisterveen de geschiedenis in als één van de laatste wedstrijden op zondag, aangezien de club heeft besloten om volgend seizoen voor wat betreft het standaardelftal over te stappen naar de zaterdag. Op zondag kan er dan overigens nog wel op recreatief niveau bij de club worden gespeeld. Surhuisterveen wil het laatste seizoen op de zondag uiteraard graag als derdeklasser afsluiten en dat was in de wedstrijd tegen LVV Friesland ook wel zichtbaar. Surhuisterveen greep op het kunstgrasveld met de wind schuin in de rug meteen het initiatief en liet daarbij aardig positiespel zien. Veel grote kansen leverde het spel van de Feansters echter niet op. Achterin werd er door Surhuisterveen geconcentreerd verdedigd en doelman Theo de Haan werd in de eerste helft dan ook nauwelijks op de proef gesteld. Het eerste wapenfeit kwam namens de thuisclub van de voet van aanvoerder en spelmaker Joeri Feenstra, maar zijn schot van afstand miste kracht en precisie. Ook een aanval via Leon van Dijk en Marco de Jong leidde tot niet meer dan een schot voorlangs het vijandelijke doel van Bart Bosgra. Surhuisterveen bleef de aanval zoeken, maar echt doelrijpe kansen leverde dat vooralsnog niet op. Van Dijk stuurde Bosgra nog een keer diep, maar de doelman van LVV Friesland kwam goed uit zijn doel en was eerder bij de bal. De grootste kans uit de eerste helft kwam op naam van Bart Cazemier. De topscorer werd door Bosgra met een lage voorzet bediend, maar zag bij de tweede paal zijn inzet net naast het doel over de achterlijn gaan. LVV Friesland kwam in het verdere verloop een aantal keren dreigend in de buurt van Theo de Haan, maar die bleef de situatie telkens vrij eenvoudig de baas. Nadat de solerende Leon van Dijk werd neergelegd, mocht Feenstra vanaf een meter of twintig nog een keer aanleggen voor een vrije trap. Het schot schampte de buitenkant van de paal. Ook LVV Friesland werd kort voor het rustsignaal nog een keer dreigend, maar Wierd Hamstra greep prima in en maakte daarmee de aanval onschadelijk. Na rust had LVV Friesland het windvoordeel, maar het was opnieuw Surhuisterveen dat het initiatief nam. Opnieuw bleek daarbij het creëren van echte doelrijpe kansen deze middag een lastige opgave voor de thuisploeg. In de 52e minuut mocht LVV Friesland een vrije trap nemen, nadat doelman De Haan een terugspeelbal met de hand beroerde. Gelukkig voor Surhuisterveen zochten de gasten het doel daarbij te hoog. Trainer Jacob Russchen besloot vrij vroeg in de tweede helft twee verse krachten binnen de lijnen te brengen. Marco de Jong en Leon van Dijk werden daarbij afgelost door Tobi Nijboer en Tsjerk Bottema. Na ruim een kwartier spelen in de tweede helft werd het alsnog 0-1. LVV Friesland brak over rechts door en de voorzet vanaf de achterlijn werd eenvoudig binnen gewerkt. Volgens de grensrechter van Surhuisterveen ging aan het doelpunt een buitenspelsituatie vooraf, maar de  scheidsrechter ging uit van zijn eigen waarneming en keurde het doelpunt goed.

Surhuisterveen moest dus in de achtervolging en nam daarbij meer risico. LVV Friesland kreeg daardoor meer ruimte en werd ook gevaarlijker. Het spel golfde vervolgens meer op neer met een paar hele en halve kansen aan beide kanten. Surhuisterveen ging daarbij vaak te gehaast te werk en dat leidde zo nu en dan tot onnodig balverlies. Maar het geloof in de gelijkmaker bleef overeind en tien minuten voor tijd kwam dan toch nog de beloning voor de positieve spelopvatting. Tobi Nijboer gaf een prima pass op Bart Cazemier en met een fraai geplaatst schot verdween de bal onhoudbaar voor de Leeuwarder doelman in de ‘lange’ hoek. In de resterende tijd probeerde Surhuisterveen er nog een overwinning uit te slepen. Zo liet Jelte Bottema nog een mooie dieptepass op Cazemier zien en laatstgenoemde speelde Nijboer op de rand van de zestien aan. Het schot van Nijboer vloog echter over het doel. Niet veel later volgde het eindsignaal en was de puntendeling een feit. Trainer Jacob Russchen toonde zich na afloop redelijk tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg: “Zeker gelet op de weersomstandigheden speelden we vrij aardig. We scoorden in de eerste helft niet en kregen na rust een ‘vervelende’ goal tegen. Gelukkig bleef mijn team er in geloven en viel de gelijkmaker nog. Een nederlaag zou ook onverdiend zijn geweest. Al met al zie ik het dan toch maar als een kostbaar punt”.

Man van de wedstrijd: Bart Cazemier