|
| Foto: |
voorpagina groningen

Eenvoudige zege Surhuisterveen op hekkensluiter Lemmer

SURHUISTERVEEN – Op de dag dat Nederland de bevrijding na de 2e wereldoorlog vierde, trad koploper Surhuisterveen op sportpark ‘It Ketting’ aan tegen Lemmer, dat stijf onderaan staat. Om kampioen te worden moeten dit soort wedstrijden gewonnen worden, maar dat is op voorhand geen zekerheid. Surhuisterveen begon in een veel te laag tempo aan de wedstrijd en leek mee te gaan in het matige niveau van de tegenstander. Surhuisterveen had vanaf het 1e fluitsignaal wel het meeste balbezit, maar erg gevaarlijk werd de ploeg van trainer Jacob Russchen in de beginfase niet. Het eerste schot op de goal kwam zelfs van Lemmer, maar doelman Theo de Haan wist de bal onder controle te krijgen. Eén minuut later was Surhuisterveen dichtbij de openingstreffer, maar de doelman van Lemmer wist tot twee keer toe redding te brengen. Bovendien oordeelde de scheidsrechter dat er een overtreding was gemaakt op de Lemster sluitpost. In de 13e minuut wist doelman Theo de Haan wederom een schot van Lemmer te pareren. Het spel van Surhuisterveen oogde in deze fase slordig en het tempo bleef te laag om Lemmer echt te verontrusten. Bij de thuisclub was het vooral middenvelder Joeri Feenstra die de aandacht op zich vestigde met een aantal goede passes, maar grote kansen leverde het niet op.  Na 20 minuten spelen was er opeens wel een grote kans, maar een schot van Lammert Veenstra werd door een verdediger van Lemmer van de doellijn gehaald.

Halverwege de1e helft werd dan toch de ban gebroken. De warrig leidende scheidsrechter Van Ittersum wees na een overtreding binnen de zestien op Wesley de Vries naar de stip en Wierd Hamstra schoot onberispelijk raak. Surhuisterveen kwam door deze goal wat beter in haar spel en dat resulteerde in meerdere kansen. Na een half uur spelen verdubbelde Bart Bosgra na een prima pass van opnieuw Joeri Feenstra de score. Drie minuten later scoorde Feenstra zelf de 3-0, nadat de bal na slecht verdedigen van Lemmer voor zijn voeten kwam. Niet veel later was het opnieuw raak. Andries Walda speelde Watze Anne van Houten aan, die op zijn beurt Wesley de Vries in stelling bracht. De Vries schoot vervolgens de 4-0 binnen. Surhuisterveen dacht met deze voorsprong de rust in te gaan, maar kwam bedrogen uit. Kort voor rust kreeg namelijk ook Lemmer een strafschop, nadat een aanvaller in het strafschopgebied onderuit werd geduwd. Theo de Haan zag geen kans om de goed genomen strafschop te keren.

In de rust werd uiteraard met belangstelling gekeken naar de tussenstanden bij de concurrentie en dat zag er goed uit voor Surhuisterveen. Oosterlittens stond op achterstand en SC Boornbergum ’80 stond gelijk. Jacob Russchen bracht in de 2e helft de jeugdige Bart Pultrum in het veld voor Lammert Veenstra. Pultrum liet zien over het nodige talent te beschikken en is een speler waar Surhuisterveen in de toekomst nog veel plezier aan kan beleven. Pultrum gaf in het begin van de 2e helft een prima assist op Bart Bosgra, maar diens inzet zeilde over het doel van Lemmer. Na 10 minuten spelen in de 2e helft kopte Leon van Dijk een goed genomen hoekschop van Tobi Nijboer tegen de touwen en bracht Surhuisterveen daarmee op een comfortabele 5-1 voorsprong. Lemmer werd nog wel enkele keren dreigend, maar doelman Theo de Haan liet zich niet verrassen. Jacob Russchen bracht Sjoerd Veenstra nog in het veld voor Wesley de Vries en later in de wedstrijd ook  nog Robert Jan Vos voor Leon van Dijk. Hoewel de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was, sloop er toch nog de nodige irritatie in het spel en dat leverde een aantal gele kaarten op. Met nog iets meer dan 10 minuten op de klok werd het 6-1 voor Surhuisterveen via een van richting veranderd schot van Wierd Hamstra.

Naafloop van de wedstrijd bleek dat Surhuisterveen door het verlies van Oosterlittens en het gelijke spel van SC Boornbergum ’80 de koppositie heeft verstevigd. Met nog drie wedstrijden te gaan staat Surhuisterveen 4 punten voor op beide concurrenten. Surhuisterveen heeft daarmee het behalen van het kampioenschap in de 4e klasse B in eigen hand. Jacob Russchen toonde zich na afloop realistisch en stelde dat Lemmer het zijn ploeg wel gemakkelijk had gemaakt. Hoewel zijn ploeg er goed voorstaat wil de oefenmeester nog niet praten over een eventueel kampioenschap. Er zijn nog drie wedstrijden te gaan en daarin zal Surhuisterveen het zelf moeten afdwingen. De ervaren oefenmeester zal er ongetwijfeld alles aan doen om zijn ploeg scherp te houden voor de komende drie wedstrijden. Hij kan er echter niet omheen dat Surhuisterveen het kampioenschap volledig in eigen hand heeft.

Man van de wedstrijd: Joeri Feenstra

Opstelling Surhuisterveen: De Haan, Hamstra, Walda, Fokkinga, Nijboer, de Vries (Sj. Veenstra), van Houten, van Dijk (Vos), Feenstra, Bosgra, L. Veenstra (Pultrum)