Surhuisterveen wint verdiend met 3-0 van GSVVS

facebook

SURHUISTERVEEN  –  vv Surhuisterveen is onder de huidige naam bezig met een laatste reeks wedstrijden. Zoals bekend fuseert de roemrijke vereniging na dit seizoen met ’t Fean ’58 en gaat men als fusieclub verder onder de naam FC Surhústerfean. Er is Surhuisterveen veel, zo niet alles aan gelegen, om het laatste seizoen onder de huidige naam goed af te sluiten. Na een moeizame eerste competitiehelft heeft het team van oefenmeester Jacob Russchen de weg naar boven gevonden en strijdt het zelfs nog volop mee voor een plaats in de nacompetitie voor promotie. Hoewel het een prijs is zonder vooruitzichten, wordt deze wel nagestreefd. Russchen had overigens een opmerkelijke verklaring voor de revival van na de winterstop. Volgens hem heeft vooral de toetreding van Wouter Snaak tot de technische staf daar nadrukkelijk aan bijgedragen.

Afgelopen zaterdag speelde Surhuisterveen een thuiswedstrijd tegen GSVV, dat ook in de race is voor een plaats in de nacompetitie. De ploeg uit Gerkesklooster-Stroobos verzamelde tot zaterdag 7 punten meer dan Surhuisterveen, maar had daar wel een wedstrijd meer voor nodig. Om verdere aansluiting te krijgen was voor Surhuisterveen een overwinning noodzakelijk en de thuisclub toonde zich daar goed van doordrongen. Surhuisterveen greep meteen het initiatief en gaf dat de gehele wedstrijd eigenlijk niet meer uit handen. Al in de 1e minuut zag trainer Jacob Russchen zich genoodzaakt tot een wissel. Jelte Bottema liep een enkelblessure op en werd vervangen door de nog niet geheel wedstrijdfitte Bart Cazemier. De aanvallende intenties van Surhuisterveen werden al in de 15e minuut beloond. Leon van Dijk reageerde goed op een prima pass vanuit het middenveld en vrij voor doelman van Manen maakte hij geen fout. De scheidsrechter negeerde terecht het vlagsignaal van de grensrechter van GSVV. Er stond weliswaar een aanvaller van Surhuisterveen buitenspelpositie, maar die ontving de bal niet en nam geen deel aan de aanval. Ook na de 1-0 waren de betere kansen voor Surhuisterveen, maar de precisie ontbrak om de score te verdubbelen. Het missen van een paar grote kansen kwam de thuisclub bijna duur te staan, want vlak voor rust kreeg GSVV een honderdprocentkans op de gelijkmaker. Het schot van Arjan Storm verdween echter een halve meter over het doel van doelman Jesmer Dolsma over de achterlijn. Ook in de 2e helft bleef Surhuisterveen de bovenliggende partij, maar met een magere 1-0 voorsprong kan één goed moment van de tegenstander tot een gelijke stand leiden en een kantelpunt voor de wedstrijd gaan vormen. In de 54e minuut mocht Surhuisterveen vanaf rechts een corner nemen, waaruit van Dijk bijna wist te scoren. Na de moeizame redding van doelman van Manen werd de bal door Jorrit Veenstra opnieuw voorgebracht en kreeg van Dijk een grote kans om koppend alsnog zijn 2e goal te maken. De bal ging echter over de deklat. De 2-0 leek aanstaande, maar het was opnieuw GSVV dat een levensgrote kans op de gelijkmaker kreeg. Jesmer Dolsma verrichtte op een inzet van dichtbij met de voet echter een prima redding. Met nog een klein half uur te spelen was ook Bart Cazemier dichtbij een verdubbeling van de voorsprong, maar zijn lob eindigde op het dak van het doel. Kort daarop incasseerde GertWim de Kleine van de thuisclub de eerste en meteen ook de enige gele kaart van de wedstrijd. De Kleine liet hierna op een veel positievere manier van zich spreken. Na nog een scoringskans kans over en weer, reageerde De Kleine namelijk met nog tien minuten te spelen zeer attent op een voorzet vanaf de rechterkant. Hij kwam goed voor zijn man en wist bij de 2e paal de op dat moment zeer verdiende 2-0 te maken. Vijf minuten later tilde De Kleine na een voorzet van Cazemier de stand ook nog naar 3-0 en gooide daarmee de wedstrijd in het slot. De Kleine voltooide bijna nog een glaszuivere hattrick, maar doelman van Manen keerde kort voor het eindsignaal zijn inzet met een prima reflex. De drie punten kwamen terecht bij de ploeg die daar het meeste recht op had. GSVV had door het benutten van enkele doelrijpe kansen de wedstrijd overigens spannender kunnen maken, maar dat had ook te maken met het missen van kansen door de thuisploeg. Op de ranglijst deed Surhuisterveen goede zaken. Met een wedstrijd minder gespeeld staat het nu 4 punten achter op de nummers 3 en 4 en dat zijn GSVV en ASC ’75.  Het worden voor deze drie streekclubs nog een paar spannende weken. Trainer Jacob Russchen, moet elke week maar weer afwachten of hij voldoende spelers tot zijn beschikking heeft, maar merkt wel dat ook zijn spelers erop gebrand zijn om het seizoen op een waardige manier af te sluiten. Zijn collega Theo de Vries berustte in de nederlaag, maar voor hem en zijn ploeg geldt hetzelfde. Ook zonder de absolute behoefte om te promoveren is en blijft de nacompetitie namelijk altijd een smakelijk toetje.

Man van de wedstrijd: GertWim de Kleine

Opstelling Surhuisterveen: Dolsma, J. Bottema (Cazemier / Kuiper), Walda, Fokkinga, Nijboer, Jorrit Veenstra, Schievink, van Dijk, de Kleine, Jordy Veenstra (Busman) (Bekkema), Pals de Jong

Opstelling GSVV: van Manen, Hoeksma, Bosma, Storm, Jagersma, Kooistra, van der Veen, Keuning, de Boer, Dijkstra (Pel), Smid (Barkmeijer)