SV Aduard 2000 boekt belangrijke overwinning; Buitenpost onderuit in cruciale wedstrijd

Voetbaloverzicht

STREEK – Een vroege rode kaart deed Buitenpost de das om in de cruciale thuiswedstrijd tegen concurrent Flevo Boys. Met tien man waren de Blauwkes bijna 80 minuten lang goed opgewassen tegen de ploeg uit Emmeloord. De spelers vochten voor wat ze waard waren, maar net voor rust en net voor het eindsignaal wist Flevo Boys te scoren waardoor hekkensluiter Buitenpost opnieuw met lege handen stond. Na afloop bleek de concurrentie te hebben gewonnen zodat aansluiting bij de veilige plaatsen op de ranglijst nu ver uit zicht is. “Nu moeten we ons focussen op het voorkomen van directe degradatie. Volgende week hebben we tegen Deto weer een kans om aan te haken”, aldus Buitenpost-trainer Jasper Bouma (Foto: Burt Sytsma).

’t Fean ’58 behaalde in een aantrekkelijk duel een 3-1 zege, tegen het als tweede geklasseerde Marum. De Marumers waren over de gehele wedstrijd gezien de bovenliggende partij, maar zij verzaakten het af te maken. Wietze Vrij krulde in de 35e minuut een vrije trap vanaf zo’n twintig meter fraai over de kansloze doelman. Vlak voor rust deed Marum via Rick Buma wat terug: 1-1. In de tweede helft beslisten de Feansters de wedstrijd. Vijf minuten voor tijd knalde Jens Hamstra de 2-1 tegen de touwen, waarna de uitploeg alles of niets ging spelen. In de omschakeling maakte Edwin Notebomer de 3-1. Door deze overwinning klommen de Feansters naar de vijfde plaats op de ranglijst.

Voor Fc. Grootegast eindigde de eerste wedstrijd na de winterstop in mineur. De ploeg van trainer Johannes Veenema keek al binnen vier minuten tegen een achterstand aan, toen Johannes van der Meulen uit een hoekschop doel trof. In het restant van de eerste helft creëerden beide teams de nodige mogelijkheden en was het uiteindelijk de thuisploeg die scoorde. Vlak voor rust met Tim Veenstra in het doelgebied van SC Twijzel gevloerd en kende de scheidsrechter een strafschop toe. Joran Hoekstra schoot deze strak binnen. Gelijk na de pauze zette Tim Veenstra de thuisploeg op een 2-1 voorsprong, na een goede aanval. Na zo’n zeventig minuten spelen maakte Twijzel gelijk, wederom uit een corner. Vlak daarna mocht de uitploeg opnieuw een hoekschop nemen en ook deze vloog binnen: 2-3. De gasten kregen hierna mogelijkheden op meer doelpunten, maar scoorden niet meer.

SV Aduard 2000 boekte een belangrijke overwinning uit tegen SC Stadspark, dat voor de start van de wedstrijd drie punten meer had dan de Aduarders. Na een snelle 1-0 voorsprong voor de thuisploeg rechtte het team uit Aduard de rug en kwam het via treffers van Leon Smit en Bart Star op een 2-1 voorsprong. Dit was tevens de ruststand. Gelijk na de pauze kwam Stadspark langszij, maar het was uiteindelijk Star die de wedstrijd in de 69e minuut besliste, met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. Door deze goede overwinning zijn de Aduarders Stadspark nu gepasseerd op de ranglijst (op doelsaldo). Met twaalf punten uit dertien wedstrijden staat Aduard op een elfde plek.

Grijpskerk nam het afgelopen zaterdag in een uitwedstrijd op tegen Be Quick 1887, de koploper in de derde klasse C. De Grijpskerkers stonden daar voor aanvang van het duel maar liefst dertien punten achter, op een vijfde plek. Al met al beleefde de uitploeg een mooie middag in Haren. Het was Pieter Kars van de Kamp die de ploeg uit Grijpskerk op een 1-0 voorsprong zette. De gasten leken er met de volle buit vandoor te gaan, maar vlak voor tijd maakte Be Quick 1887 toch nog gelijk. Hierdoor werd de eindstand bepaald op 1-1.

Opende kende een beroerde start van de tweede seizoenshelft tegen Harkema Opeinde. De Peenders verloren in Harkema met maar liefst 4-0 van een zeer sterke, collectieve en effectieve ploeg, die voor elke meter streed. Opende daarentegen stond erbij en keek ernaar. Na dertien minuten spelen was het al 2-0 voor de thuisploeg door doelpunten van Postma en Van der Tuin. In de tweede helft begonnen de gasten nog aardig en drongen ze aan, maar na 67 minuten werd de genadeklap gegeven. De 4-0 die enkele minuten later nog volgde, telde alleen nog maar voor de statistieken.

GSVV, de nummer laatst in de vierde klasse B, nam het afgelopen zaterdag op tegen RWF, de nummer drie van de ranglijst. In Frieschepalen speelde de ploeg uit Gerkesklooster-Stroobos knap gelijk. Al in de tiende minuut kwamen de gasten op voorsprong. GSVV leek ook met deze 1-0 voorsprong de rust in te gaan, maar vlak voor de pauze maakte Wieger Bosma gelijk. In de tweede helft werd er niet meer gescoord, waardoor 1-1 eveneens de eindstand was. Door dit punt komt GSVV weer wat dichter in de buurt van de concurrentie. De ploeg uit Gerkesklooster-Stroobos staat met slechts vijf punten uit dertien wedstrijden nog wel op de laatste plaats. Het heeft vier punten minder dan Friese Boys, dat één plaatsje hoger staat.

In de middenmoot van de vierde klasse C nam Niekerk het op tegen FC LEO uit Leens. Het verschil tussen beide ploegen was voorafgaand aan de wedstrijd zes punten. En ook na het duel was dat het geval. De teams speelden in Niekerk met 1-1 gelijk. In de laatste seconden van de eerste helft was het Frank Veenwijk die de gasten op een 1-0 voorsprong zette. Hiermee ging Niekerk met een slecht gevoel aan de thee. In de tweede helft leek LEO stand te houden, maar vijf minuten voor tijd schoot Hidde Kijf de 1-1 binnen. Hierdoor staat Niekerk op een zesde plek, met 22 punten uit dertien wedstrijden.

OKVC verloor afgelopen zaterdag met 2-0 bij De Heracliden. In de eerste helft konden de gasten uit Oldehove ‘De Meinsters’ goed bijbenen. Bij een 0-0 stand was het de uit Finland teruggekeerde Ennio Mos die OKVC zelfs op voorsprong had kunnen schieten, maar dat gebeurde niet. In de tweede helft kreeg de uitploeg het lastiger om van de eigen helft af te komen. De 1-0 in de 58e minuut kwam dan ook niet helemaal uit de lucht vallen. De 2-0 van Frank de Boer, in de 71e minuut, viel na een prachtige individuele actie. De Boer schoot in de lange hoek raak en besliste daarmee de wedstrijd. Door deze nederlaag staat OKVC Nog steeds onderaan, met slechts vier schamele puntjes uit dertien wedstrijden.

Ezinge boekte een ruime overwinning in en tegen Stedum. Lang kon de thuisploeg goed meekomen met de gasten uit Ezinge, maar in de 43e minuut brak Jasper Dijkstra de ban. Hierdoor gingen beide ploegen met een 0-1 tussenstand de rust in. Acht minuten na rust verdubbelde Ezinge via Wiebe Leistra de voorsprong: 0-2. Stedum zette daarna alles op alles, maar toen de bal in de 81e minuut in het eigen doel werd gewerkt, was de wedstrijd beslist. Leistra zorgde daarna met nog twee treffers voor een 0-5 eindstand. Door deze overwinning heeft Ezinge zich stevig genesteld in de subtop van de vijfde klasse D.
In diezelfde vijfde klasse D nam Zeester het afgelopen zaterdag op in en tegen Warffum. Het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen was voorafgaand aan het duel slechts één puntje. Dat de teams aan elkaar gewaagd waren, was ook op het veld wel duidelijk. Voor de neutrale toeschouwer was er veel te genieten, want er vielen maar liefst tien doelpunten. Chris Noordhof en Vince van der Veen zetten de gasten uit Zoutkamp op een comfortabele 2-0 voorsprong, maar Stefan van den Berg bracht met een knappe treffer de spanning vrij snel weer terug. Even later bracht Zeester de marge weer op 2, toen Danny Beerda raak schoot. Henri Nienhuis deed daar nog een schepje bovenop: 1-4. De doelpunten volgden elkaar hierna snel op. Jeffrey Doornbos maakte 2-4, Jan-Wouter Zwart 2-5, Robbert Bos 3-5 en Chris Noordhof tekende voor de 3-6. Bos deed in de slotfase nog wat terug namens Warffum: 4-6.

In de derde klasse A op zondag nam Surhuisterveen het op tegen Mildam. Het verschil op de ranglijst tussen beide teams was voorafgaand aan het duel acht punten. Wilden de Friezen nog aansluiting houden met de middenmoot, en eventueel subtop, dan moest deze wedstrijd gewonnen worden. Helaas voor Surhuisterveen lukte dat niet. Rutger Heida en Wijmar Snijder zette Mildam op een 2-0 voorsprong in Surhuisterveen. Bart Bosgra deed nog wat terug, maar verder dan een 2-1 eindstand kwamen de Feansters niet. Door deze nederlaag staat Surhuisterveen nu op een tiende plaats in de competitie met twaalf punten uit tien wedstrijden.

De Lauwers en ASC’75 kwamen niet in actie.