T Fean ‘58 is er nog niet, maar kan de titel wel ruiken

SURHUISTERVEEN – ’t Fean ’58 stond afgelopen zaterdag voor de lastige opdracht om ervoor te zorgen het ene punt voorsprong op de nummer twee van de ranglijst Kollum, intact te houden of mogelijk zelfs uit te breiden. Het werd het laatste. ’t Fean won zelf met 2-0 tegen het kwalitatief sterke Marum en stelde met genoegen vast dat koploper Kollum op eigen veld kopje onder ging tegen VVI. Met nog twee competitieronden te gaan heeft ‘t Fean vier punten voorsprong op de enige concurrent Kollum. ’t Fean gaat komende zaterdag op bezoek bij VVI (Idskenhuizen) en ontvangt op de slotdag op eigen veld SC Joure. Eén overwinning is daarbij voldoende voor de titel. Mocht Kollum een wedstrijd verliezen, dan is de titel ook voor ’t Fean. Maar zover is het dus nog niet en bij ’t Fean rekent niemand zich al rijk.

Onder grote publieke belangstelling kwamen de eerste wapenfeiten in de wedstrijd van de kant van Marum. Tom Boezerooy gaf de bal in de 4e minuut voor op Jeroen Boekema, maar diens schot ging naast. Niet veel later leek Boekema op weg naar de 0-1, maar doordat Raoul Dijkstra onderuit werd gelopen, floot de scheidsrechter de aanval af. De eerste kans en het eerst schot op doel van ’t Fean was aan de overkant wel meteen raak. Bard Pultrum kreeg vanuit de kluts op de rand van de zestien een vrije schietkans en zijn schot was doelman Johan Bouma van Marum te machtig. ’t Fean had er uiteraard maling aan dat de 1-0 voorsprong niet in verhouding stond met het wedstrijdbeeld. Ook in het verdere verloop van de eerste helft had Marum een optisch overwicht, al moet gezegd worden dat ook ’t Fean in de open wedstrijd wel een aantal keren gevaarlijk wist te worden. Na ruim een half uur spelen kreeg Raoul Dijkstra een gele kaart, welke voor hem een schorsing inhoudt. De als altijd gedreven spelende linksachter ging aan de zijlijn een stevig duel aan met Tom Boezerooy, die daarbij neerging. Het theater wat Boezerooy daarbij opvoerde, deed wat overdreven aan. Hessel Huisman moest in het restant van de eerste helft nog tot twee keer toe handelend optreden bij hoge ballen, maar deed dat naar behoren. In de slotfase van de eerste helft kwam de wedstrijd wat meer in evenwicht. ’t Fean speelde daarbij vooral weer op wilskracht, terwijl het spel van Marum op het speltechnische vlak de overhand bleef houden. De rust brak aan met een magere 1-0 voorsprong voor ’t Fean. In de rust wisselde trainer Minno van der Werff de jeugdige Mark Jager voor Wibo van der Werff, die op de weg terug is om weer wedstrijdfit te worden. Deze ingreep sorteerde effect, want ’t Fean kreeg wat meer grip op het middenveld en kwam wat beter in de wedstrijd. Jens Hamstra was na enkele minuten in de 2e helft dicht bij de 2-0, toen hij een bal van achteruit goed inschatte en over de uitkomende doelman Bouma kon koppen. De bal belandde echter op het dak van het doel. Boezerooy testte vanuit de omschakeling nog een keer de kwaliteiten van doelman Huisman. De sluitpost liet zich daarbij door het schot in de korte hoek niet verassen. Hierna brak er een fase aan, waarin ‘t Fean de betere kansen kreeg. Deze werden vooralsnog niet benut. Marum bleef ook op zoek naar een doelpunt. Interim-trainer Wim Bakering paste daarbij een aantal wissels toe en liet zijn ploeg met drie spitsen spelen. Met nog twintig minuten te spelen kreeg Bard Pultrum een uitgelezen mogelijkheid om de score te verdubbelen. Hij troefde twee verdedigers af en had vrije doorgang naar het doel van Johan Bouma. Op het moment dat Pultrum wilde afrondden, sprong de bal op, waardoor het schot geen kracht en precisie meekreeg en eenvoudig door Bouma gekeerd kon worden. Vijf minuten later blesseerde Raoul Dijkstra zich dusdanig, dat hij vervangen moest worden. Dijkstra moest daarbij met een zware enkelblessure van het veld gedragen worden en zijn meespelen is mede door zijn schorsing, voor de het restant van de competitie zeer onzeker. Hij werd voor het laatste kwartier vervangen door Mayk Numan. Marum legde zich niet bij de dreigende nederlaag neer en probeerde alsnog de gelijkmaker te forceren. In de 83e minuut was Marum er dichtbij, maar opnieuw bleek doelman Huisman een sta-in-de-weg. Hij keerde de van dichtbij door invaller Ralph Oosterhoff ingeschoten bal. Het doelpunt viel vervolgens toch weer aan de andere kant. Invaller Anne Jasper Rispens had na een lange bal van achteruit vrije doorgang naar het doel van Johan Bouma. Bouma zag het gevaar, snelde zijn doel uit, maar legde Rispens op ruim 20 meter van de doellijn neer. De scheidsrechter nam de enige juiste beslissing en Bouma mocht met rood alvast onder de douche. De toegekende vrije trap werd vervolgens door Rienk Bouma op fraaie wijze tot doelpunt gepromoveerd. Veldspeler Jasper Siepelinga, die de plek van de weggestuurde Bouma had ingenomen, bleef een antwoord op de perfecte trap schuldig. Na de aftrap blies de scheidsrechter meteen voor het einde. Marum kan zich gaan voorbereiden op de nacompetitie en bij ’t Fean zal men achter de schermen hoe dan ook gaan nadenken over een kampioensfeest. De technische staf zal richting de spelers daar nog geen woorden aan vuil maken. Er volgen nog 180 minuten voetbal, waarin nog van alles mogelijk is. Feit is wel dat de 1e klasse voor ’t Fean dichterbij is dan ooit. Trainer Minno van der Werff was reëel in zijn analyse: “Marum was vooral in de 1e helft beter dan wij. Ze voetbalden wat gemakkelijker. Wij hebben daar ons belangrijkste wapen tegenover gezet en dat is een hardwerkend en hecht collectief”. Om daar vervolgens nog glimlachend aan toe te voegen: “En we kunnen ook wel aardig voetballen hoor”.

Man van de wedstrijd: Hessel Huisman.

Opstelling ’t Fean ‘58: Huisman, Vos, ten Hoeve, Loopstra, Dijkstra (Numan), Bouma, Jager (W. van der Werff), Mellema, Hamstra, Tabak E. Notebomer), Pultrum (Rispens)

Opstelling Marum: Bouma, D. Swieringa (Assink), Kailola (Oldewarris), Buma, J. Swieringa, Dussel, Wagenaar (Siepelinga), van der Ploeg (Oosterhoff), Boonstra, Boekema, Boezerooy.