’t Fean ’58 met ruime cijfers (5-0) langs tegenvallend VEV’67

Feansters terug in de top-5 na klinkende zege

SURHUISTERVEEN – De krachtmeting tussen ’t Fean ’58 en VEV ’67 leverde afgelopen zaterdag niet het spektakelstuk op waarop menig toeschouwer had gehoopt en toch ook wel had gerekend. De thuisploeg won na een 2-0 voorsprong bij rust uiteindelijk vrij gemakkelijk en afgetekend met maar liefst 5-0.

In het eerste kwartier van de wedstrijd was het vooral aftasten voor beide ploegen. Het tempo was daarbij aan beide kanten laag. Er deden zich voor beide doelen nauwelijks gevaarlijke momenten voor. Het duurde tot de twintigste minuut voordat de eerste echte scoringskans zich aandiende en toen was het ook meteen raak voor de thuisclub. Jens Hamstra gaf de bal mee aan Erwin Vos en uit diens voorzet vanaf links kon Bard Pultrum ongehinderd de 1-0 op het scorebord zetten. De vraag was hoe VEV’67 op de openingsgoal zou reageren, maar eigenlijk kwam er geen echte reactie. De Leeksters bleven in een laag tempo spelen en wisten offensief geen vuist te maken. Een kwartier na de 1-0 liet Maik Numan een goede aanvallende actie zien en uit zijn voorzet kon Bart Pultrum opnieuw de trekker overhalen. VEV’67 probeerde voor rust nog wel iets terug te doen, maar het aanvalsspel bleef ondermaats en meer dan enkele hele en halve kansen leverde het niet op. De eerste helft werd afgesloten met een 2-0 voorsprong voor ’t Fean, dat daarmee uit slechts twee kansen een optimaal rendement had gehaald. VEV’67 probeerde zich meteen na rust met meer druk naar voren terug te vechten in de wedstrijd, maar de Feanster verdediging bleef vrij eenvoudig overeind. Ook prima ingrepen van doelman Hessel Huisman zorgden ervoor dat de nul werd gehouden. Erwin Vos liep tegen de eerste gele kaart van de wedstrijd aan, nadat hij veel te laat was met een forse tackle op Menco Renkema, die daarbij dusdanig geblesseerd raakte, dat hij zich enkele minuten later moest laten vervangen door Raymond Bolt. De eerste kans voor ’t Fean diende zich na een kwartier spelen in de tweede helft aan en het was meteen weer raak. Bard Pultrum kopte een bal door en de goed doorgelopen Erwin Vos scoorde vervolgens de 3-0. Het verzet van VEV’67, voor zover daarvan gesproken mocht worden, was daarmee definitief gebroken. Dit was zeker het geval nadat Wibo van der Werff van dichtbij de bal na een hoekschop achter de kansloze VEV’67-doelman Pim Wellinghoff kopte. Een tweede wissel aan de kant van VEV’67 sorteerde ook geen effect, de Leeksters speelden een verloren wedstrijd. Met nog een kwartier te spelen sloeg opeens de vlam in de pan, nadat VEV-67-aanvaller Gerhard van den Berg en John Notebomer van de thuisclub samen naar de grond gingen. De scheidsrechter liet doorspelen en daarbij ontging het de leidsman kennelijk dat Van den Berg zich op Notebomer afreageerde. Vervolgens ontstond er een opstootje, waar alles en iedereen zich mee ging bemoeien. Met name spits Jens Hamstra van de thuisclub liet zich daarbij gelden. Nadat de rust was weergekeerd en nadat één van de assistent-scheidrechters was geraadpleegd, werden Van den Berg en Hamstra beiden met een rode kaart vroegtijdig onder de douche gestuurd. Coach Minno van der Werff wisselde in het restant van de wedstrijd nog een aantal spelers en bracht voor hen A-junioren in het veld. Voor Sybryn van der Veen betekende het zijn basisdebuut in de hoofdmacht. Vijf minuten voor tijd strooide Wibo van der Werff nog wat extra zout in de Leekster wonden, door de 5-0 te scoren. Een goal van de actieve Rene Mellema vond even later geen genade in de ogen van de scheidrechter, omdat hij de bal met de arm had meegenomen. Maar met de cijfers 5-0 op het scorebord, maalde daar aan Feanster zijde niemand om. Door de overwinning is ’t Fean terug in de top-vijf van de ranglijst. VEV’67 moet vooralsnog genoegen nemen met een plaats in het rechterrijtje. Trainer Minno van der Werff (’t Fean) was uiteraard zeer content met het uiteindelijke resultaat. “Het opstootje met aan beide kanten een rode kaart is een vervelende smet op de wedstrijd. Dat is voor beide ploegen niet goed”, zo oordeelde hij. Naast de effectiviteit van zijn spelers, had hij ook een pluim voor doelman Hessel Huisman, die op enkele cruciale momenten prima reddingen liet zien. Zijn collega Kees Pranger (VEV ’67) was niet alleen teleurgesteld over het resultaat, maar ook over het spel van zijn ploeg. Voor hem kwam de nederlaag niet geheel onverwacht. VEV ’67 is niet goed aan de competitie begonnen. Maar Pranger weet dat de competitie nog lang is: “Er moet en er gaat iets veranderen in de komende wedstrijden”. Wat dat zal zijn liet hij uiteraard in het midden.

Man van de wedstrijd: Bard Pultrum