’t Fean 58 wint cruciale wedstrijd tegen VV Groningen

facebook

SURHUISTERVEEN – Er was ’t Fean ’58 afgelopen zaterdag veel aangelegen om een goed vervolg te geven aan de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen FVC, welke in december in de eerste overwinning van het seizoen werd omgezet. Een overwinning op eigen veld tegen het eveneens in de gevarenzone bivakkerende VV Groningen, zou inhouden dat ’t Fean deze ploeg op één punt zou naderen en daarmee zicht op een positieverbetering op de ranglijst. Vanaf het eerste fluitsignaal bleek ’t Fean afgelopen zaterdag zich goed doordrongen van het belang van de wedstrijd. Er werd met veel energie gespeeld en de verdedigende organisatie stond goed. Het gevolg was een verdiende 2-0 zege en daarmee ook daadwerkelijke aanhaking bij een handvol ploegen in de degradatiezone.

In verband met de matige gesteldheid van het hoofdveld, werd er deze keer uitgeweken naar het kunstgras. Het gemis van de geschorste Mayk Numan werd opgelost, door René Mellema naar de laatste linie te halen. Hij bleek ook daar prima uit de voeten te kunnen. De aanvallende intenties van ’t Fean werden in de beginfase van de wedstrijd meteen duidelijk. Dit leidde tot een tweetal voorzetten van rechterspits Erwin Vos, maar rendement leverde dit nog niet op. Aan de andere kant kwam VV Groningen niet verder dan twee krachteloze kopballen, welke door Fincent van der Veen eenvoudig onschadelijk werden gemaakt. De bedrijvige Kees de Vries kreeg nog een plotselinge kans om van afstand de bal in het door de Groninger doelman verlaten doel te plaatsen, maar hij zocht het doel een meter te hoog. Een veel grotere kans ontstond overigens uit een voorzet vanaf links van diezelfde De Vries. Hij vond het hoofd van Erwin Tabak, maar de doelman wist de kopbal van dichtbij te keren. Tabak had in de rebound alsnog de 1-0 kunnen maken, maar opnieuw bleek de doelman een sta-in-de-weg. Aan de andere kant moest doelman van der Veen bij een gevaarlijk schot nog een keer gestrekt naar de benedenhoek, maar ook dat deed hij naar behoren. ’t Fean mocht kort voor het rustsignaal nog twee keer een hoekschop nemen, maar wist ook daaruit niet voor de intussen toch wel verdiende 1-0 te zorgen. Meteen na rust pakte VV Groningen wat meer het initiatief en was het vooral op het middenveld even de baas. Trainer Minno van der Werf besloot na ruim een kwartier spelen in de 2e helft tot een dubbele wissel en daarmee ook voor hernieuwde energie in zijn team. Erwin Tabak en Erwin Vos verlieten het veld en Bard Pultrum en Raoul Dijkstra namen hun plaatsen in. Dit pakte goed uit. Daar waar VV Groningen vermoeider ging ogen, bleef ’t Fean energiek spelen en kreeg het weer de overhand. Een vrije trap van Mark Jager belandde korte tijd later door tussenkomst van een tegenstander ietwat gelukkig voor de voeten van invaller Bard Pultrum en die wist van dichtbij de bal binnen te werken. ’t Fean putte duidelijk vertrouwen uit de voorsprong en maakte niet de fout om alleen maar de voorsprong te verdedigen. En ’t Fean kreeg ook loon naar werken. Wederom ging er een vrije trap aan het doelpunt vooraf. Wibo van der Werff nam de vrije trap vanaf de linkerkant van het veld en deze werd op waarde geschat door de inlopende Rienk Bouma, die met nog 12 minuten te spelen de score verdubbelde. ’t Fean zat daarmee op rozen en VV Groningen raakte er nog geïrriteerder door, wat enkele spelers een gele kaart opleverde. Mark Jager werd nog gewisseld voor Franc van der Werff en vijf minuten later maakte Kees de Vries plaats voor het pas 16-jarige talent Iwan Henstra. De wedstrijd werd vervolgens door ’t Fean gecontroleerd uitgespeeld. Met de 2-0 overwinning heeft ’t Fean hopelijk de toon gezet voor de rest van het seizoen. Er is in de winterstop goed getraind en gewerkt en een trainingskamp in Spanje heeft kennelijk ook voor een positieve uitwerking op staf en spelers gezorgd. Er moet in de 1e klasse F duidelijk weer rekening gehouden worden met ’t Fean ’58.

De tevreden coach Minno van der Werff liep na afloop met de hem kenmerkende glimlach op het gezicht rond. Hij toonde zich zowel blij als opgelucht: “Ik ben zeer content met de intensiteit die mijn spelers in de wedstrijd hebben gelegd. Als we dat kunnen blijven brengen is het zeker mogelijk om op de ranglijst de weg naar boven te vinden. We hadden het in het begin van de 2e helft even lastig, maar daarna gaven onze spirit en beleving de doorslag. Het is een terechte overwinning en we leven weer. We staan er weer bij en zullen komende week uit bij Drachtster Boys onze huid ook weer duur gaan verkopen”.

Man van de wedstrijd: Wibo van der Werff

Opstelling ’t Fean ’58: Van der Veen, Jager (F. van der Werff), ten Hoeve, Loopstra, Mellema, M. van der Werff, Bouma, de Vries (Henstra), Hamstra, Tabak (Pultrum), Vos (Dijkstra)