’t Fean ’58 wint ruim van mededegradatiekandidaat

facebook

SURHUISTERVEEN – Het degradatiespook waart voor ’t Fean ‘58 al enige tijd rond op sportpark ’t Ketting, maar van opgeven willen staf en spelers (nog) niets weten. Afgelopen zaterdag kwam Leeuwarder Zwaluwen, dat één plaats boven de Feansters stond,  op bezoek in Surhuisterveen. Deze 11e plaats houdt aan het einde van de rit plaatsing voor de nacompetitie in. Verwacht mocht worden dat de Zwaluwen alles uit de kast zouden halen om drie punten mee naar Leeuwarden te kunnen nemen. Die verwachting kwam niet uit. Bij een nederlaag voor ’t Fean zou voor de debutant in de 1e klasse het doek vallen en degradatie naar de 2e klasse een feit zijn. ’t Fean speelde een prima wedstrijd en legde de tegenstander vrijwel de hele wedstrijd haar wil op. Nog steeds kan rechtstreekse degradatie voorkomen worden, maar daar is wel een ware Houdini-act voor nodig.

Nadat een dreigende aanval van ’t Fean in de kiem werd gesmoord, kwam de thuisploeg na 6 minuten spelen bijna op achterstand te staan. De neutrale grensrechter van dienst, zag niet dat de bal geheel over de zijlijn was en uit de voorzet die vervolgens werd gegeven, kreeg een speler van Leeuwarden op een meter of tien van het doel een vrije schietkans. Doelman Hessel Huisman, die deze keer de voorkeur kreeg boven Fincent van der Veen, verwerkte het schot met een prima redding tot corner. ’t Fean was daarna een aantal keren gevaarlijk via een lange bal van achteruit, waarmee met name de snelle Erwin Tabak gelanceerd werd. In de 9e minuut hield Tabak na een dergelijke doorbraak goed het overzicht en bediende hij Erwin Vos, die van dichtbij de 1-0 kon aantekenen. Vijf minuten later werd een afstandsschot van Mayk Numan door de Leeuwarder doelman gekeerd en kwam de bal terecht bij Erwin Vos, die opnieuw binnenschoot. Op het moment dat Numan schoot stond Vos echter in buitenspelpositie, zodat de treffer niet werd goedgekeurd. Het bleek uitstel van executie te zijn, want in de 32ste minuut profiteerde Rienk Bouma van een foutieve pass van een Leeuwarder verdediger, die hem onbedoeld de bal in de voeten schoof. Bouma had vervolgens geen enkele moeite om de bal in het door de doelman verlaten doel te schieten. Na de 2-0 achterstand bleek Leeuwarder Zwaluwen niet in staat om terug in de wedstrijd te komen. ’t Fean behield de volledige controle over de wedstrijd. Erwin Tabak trof in het restant van de eerste helft nog een keer doel via een lob over de keeper, maar opnieuw was buitenspel de reden dat het doelpunt niet telde. De rust brak aan met een meer dan verdiende 2-0 voorsprong voor ’t Fean. Ook in de tweede helft was de weerstand van Leeuwarder Zwaluwen niet groot. Op geen enkele manier wist de ploeg een vuist te maken. Bij de weinig dreigende acties wisten de verdedigers van ’t Fean steeds goed in te grijpen en dat gold ook voor doelman Huisman. Trainer Minno van der Werff besloot al vrij vroeg in de tweede helft tot een dubbele wissel. Jens Hamstra en Erwin Vos maakten daarbij plaats voor Bard Pultrum en Frank ten Hoeve. Al vrij snel daarna anticipeerde Pultrum goed op een lange bal van achteruit. Wellicht had hij zelf af kunnen ronden, maar hij koos met succes voor een assist op Erwin Tabak, die de 3-0 aantekende. Het laatste restje spanning, voor zover deze nog aanwezig was, werd hiermee uit de wedstrijd gehaald. De doelpuntenhonger van ’t Fean was er echter nog niet mee gestild. Na een verre ingooi van Raoul Dijkstra schoot Frank ten Hoeve vanuit de draai de 4-0 binnen. Het mooiste doelpunt van de wedstrijd moest toen nog komen en deze kwam van de voet van rechtsachter Mark Jager. Hij kreeg een matige uittrap van de doelman van de Leeuwarder Zwaluwen in de voeten en besloot na een aanname meteen op doel te schieten aangezien de doelman ver voor de doellijn stond. Met een fraaie boog verdween de bal van grote afstand in het doel. Een wonderschoon doelpunt, waarvoor het predicaat ‘wereldgoal’ niet misstaat. Man van de wedstrijd Mark Jager en Erwin Tabak werden kort daarna gewisseld voor Franc van der Werff en het veelbelovende talent Iwan Henstra. Met deze hernieuwde energie was ’t Fean nog enkele keren dicht bij nog een goal, maar die viel kort voor tijd aan de andere kant. Een aanvaller van Leeuwarder Zwaluwen profiteerde van miscommunicatie in de verdediging van ’t Fean en haalde daarmee voor zijn ploeg de nul van het bord. De uiteindelijke 5-1 overwinning was meer dan verdiend. Man van de wedstrijd Mark Jager (net 20 jaar geworden) reageerde na afloop rustig en bescheiden: ‘Wij hebben een team dat er altijd 100 procent voor gaat en dat gaan we de twee laatste wedstrijden ook doen. We zien wel waar we dan staan.’ Op zijn ‘wereldgoal’ reageerde hij als volgt: ‘Het was een bewuste poging om een doelpunt te maken. Nadat ik de bal aannam en goed raakte, voelde ik meteen dat deze erin ging. Mooi dat het lukte, want zo maak je ze niet elke week.’

Man van de wedstrijd: Mark Jager

Opstelling ’t Fean ‘58: Huisman, Jager (Henstra), W. van der Werff, Numan, Dijkstra, Loopstra, Mellema (Notebomer), Bouma, Hamstra (Pultrum), Tabak (F. van der Werff), Vos (ten Hoeve)