‘t FEAN VERLIEST OP EIGEN VELD DE TOPPER TEGEN KOLLUM

SURHUISTERVEEN– Afgelopen zaterdag speelden de nummers één en twee van de voorlopige ranglijst in 2e klasse I in Surhuisterveen tegen elkaar. Bij een overwinning in deze topper zou ’t Fean’58 de koppositie voor in ieder geval een week weer gaan overnemen van de nummer één Kollum. Zover kwam het niet, want de drie punten gingen mee naar Kollum. Door het puntenverlies van een aantal andere kanshebbers op de titel in 2I wist Kollum de koppositie te verstevigen en handhaafde ’t Fean ’58 zich op de 2e plaats. De achterstand is nu opgelopen tot 5 punten.

De wedstrijd bracht niet het niveau, waarop vooraf door menigeen werd gehoopt. Een spannende wedstrijd werd het ook niet echt. Voor ’t Fean zat het venijn vooral in de staart. Met opportunistisch spel werd in die fase geprobeerd om nog iets aan de opgelopen 0-3 achterstand te doen. Het leverde de thuisclubs 2 goals op, maar de gelijkmaker kwam niet meer op het bord. Op de uiteindelijke 2-3 overwinning voor Kollum viel eigenlijk ook niets af te dingen. Beide ploegen had moeite met de wind en het hobbelige veld en ongetwijfeld zal ook de druk en de spanning die op het duel rustte, voor beide ploegen een rol gespeeld hebben. Trainer Ron de Boer zag zich al in de 2e minuut genoodzaakt om de eerste wissel van de wedstrijd toe te passen toen verdediger Pieter Henstra bij een verdedigende actie een zware enkelblessure opliep. De ploeg uit Kollum had daarna gedurende de gehele eerste helft een licht overwicht, maar tot grote uitgespeelde kansen kwam het daarbij niet. Ook het ’t Fean werd nauwelijks gevaarlijk, waarbij opviel dat vooral slecht werd omgegaan met standaardsituaties, zoals hoekschoppen. Kollum scoorde rond de 20e minuut de eerste goal van de wedstrijd en had daar niet eens een kans voor nodig. Het was Joop Pijnacker die de goal op zijn naam kreeg. Een voorzet van de sterke aanvaller vanaf de rechterflank belandde gedragen door de wind tegen de tweede paal en verdween daarna achter doelman Hessel Huisman van ’t Fean. Met Pijnacker is meteen één van de twee meest opvallende spelers aan de kant van Kollum genoemd. De andere luistert naar de naam Dennis Krohne. Het doelpunt leidde niet tot een verandering van het spelbeeld. ’t Fean wilde wel, probeerde het ook wel, maar er mislukte veel. Los van het feit dat ’t Fean niet haar gebruikelijke niveau haalde, was dat ook de verdienste van Kollum, dat gecontroleerd speelde en grip hield op de wedstrijd. Toch was ’t Fean na ruim een half uur spelen dichtbij de gelijkmaker. Een prima voorzet vanaf links werd door René Mellema bijna verzilverd, maar de doelman van Kollum wist nog net een hand tegen de bal te krijgen en zo over de doellat tot hoekschop te verwerken. Zoals vaker deze wedstrijd leverde de hoekschop niets op. ’t Fean claimde kort voor rust nog een strafschop, toen Bard Pultrum in de zestien neerging, maar de scheidsrechter van dienst oordeelde anders. De rust brak aan met de 0-1 voorsprong voor Kollum op het scorebord. Trainer Minno van der Werff wisselde in de rust twee spelers. René Mellema en Erwin Vos mochten gaan douchen en voor hen kwamen Erwin Tabak en Edwin Notebomer in het veld. ’t Fean probeerde met de bekende wapens -strijd en inzet- langszij te komen, maar Kollum was daar niet echt van onder de indruk en bleef ook in de tweede helft de controle over de wedstrijd houden. In de 56e minuut mocht Kollum vanaf links een hoekschop nemen. Joop Pijnacker kwam daarbij goed voor zijn man en promoveerde de prima genomen hoekschop met het hoofd tot doelpunt. Ondanks het feit dat er nog ruim een half uur te spelen was, voelde het alsof daarmee de wedstrijd was beslist. ’t Fean bleef wel op zoek naar een doelpunt, maar miste daarbij vaak de echte overtuiging en precisie. Kollum meldde zich minder vaak in het vijandelijke strafschopgebied, maar was daarbij wel gevaarlijker. Met nog ruim een kwartier te spelen werd het 0-3. Randy van Malsen kreeg in korte tijd twee keer een schietkans en de tweede was raak. Hij passeerde Hessel Huisman met een bekeken schot in de korte hoek. Het sierde ’t Fean dat het zich nog niet gewonnen gaf. Na goed doorzetten van Bard Pultrum kon eerst de invaller Edwin Notebomer scoren en kort voor tijd benutte Frank ten Hoeve nog een strafschop, nadat Jens Hamstra onreglementair binnen de zestien werd neergelegd. De Feanster goals kwamen te laat om Kollum nog echt te verontrusten.

Trainer Minno van der Werff was na afloop van mening dat Kollum verdiend had gewonnen: “Het zat er vandaag niet echt in, het was steeds een kwestie van net niet. We haalden helaas niet ons niveau en dat had ook met de tegenstander te maken, die over meer ervaring beschikt dan wij. Zijn collega Ron de Boer van Kollum was uiteraard blij met de overwinning. Ook hij noemde die terecht. “Wij speelden niet heel groots, maar wel heel volwassen. Over dat laatste ben ik heel tevreden”. Beide trainers voorzien bovenin de 2e klasse tot het einde van de competitie een spannende strijd tussen meerdere clubs om de titel.

Man van de wedstrijd: Frank ten Hoeve

Opstelling ’t Fean ‘58: Huisman; Dijkstra (de Jager), ten Hoeve, J. Notebomer (van der Werff), Numan, Bouma, Vos (Tabak), Loopstra, Hamstra, Mellema (E. Notebomer), Pultrum