TWEE ONGELUKKIGE MOMENTEN LEIDEN TOT NEDERLAAG VOOR BUITENPOST

Afbeelding

BUITENPOST– Buitenpost ontving afgelopen zaterdag op eigen terrein met SDC Putten een tegenstander, waar gelet op stand op de ranglijst de kans op resultaat als realistisch ingeschat kon worden. De wedstrijd kende echter een ongunstig verloop voor Buitenpost, waarin een aantal ongelukkige momenten de doorslag gaven in het voordeel van de bezoekers uit Putten. Met name vanaf het moment kort na rust, toen de scheidsrechter de bal op de stip legde na een handsbal van Rolf Dijk in het eigen strafschopgebied en dit combineerde met een rode kaart voor de aanvaller, speelde Buitenpost in feite een verloren strijd.

Na de openingsfase, waarin beide ploegen elkaar wat aftastten, mocht Putten na een klein kwartier op een afstand van ongeveer 20 meter van het doel van Kevin van der Meulen een vrije trap nemen na een vermeende overtreding van Mark Huizinga. De bal kreeg via de muur een andere curve mee en dat maakte doelman Van der Meulen, die al naar de goede hoek onderweg was, kansloos. Hij raakte de bal nog wel, maar kon de 0-1 niet voorkomen. Deze meevaller gaf de ploeg uit Putten het nodige vertrouwen en Buitenpost moest meteen in de achtervolging. De ploegen deden niet veel voor elkaar onder en beide zochten ook daar waar het kon de aanval. Halverwege de eerste helft belandde een uittrap van Kevin van der Meulen op de rechterflank bij Rolf Dijk, die meteen opstoomde naar het vijandelijke doel. Het venijnige schot van Dijk ging helaas net voorlangs het doel van Putten. Even later dacht Mark van der Meer te kunnen scoren, maar de scheidsrechter floot hem terug vanwege buitenspel. Achterin was het overigens ook oppassen geblazen voor de Buitenposter verdediging, want Putten liet af en toe gevaarlijk aanvalsspel zien. Na ruim een half uur moest de rechtsachter van Putten zich geblesseerd laten vervangen. Opnieuw was het Mark van der Meer, die gevaarlijk doorkwam, maar de pas ingevallen rechtsachter van Putten zette hem op het laatste moment de voet dwars. Putten kwam over links enkele keren goed door en het was dan ook geen toeval dat over die kant de aanzet naar de 0-2 kwam. De linkerspits van Putten liet een prima individuele actie zien, waarbij hij enkele verdedigers van Buitenpost passeerde, naar binnen sneed en de bal in de korte hoek binnenschoot. Buitenpost speelde slordig en had moeite om aanvaardbaar aanvalsspel op de mat te leggen, maar kwam op slag van rust toch op 1-2. Een verre ingooi werd door Rob Schokker op de hem kenmerkende wijze doorgekopt en daarbij kwam de bal voor de voeten van Mark van der Meer. Van der Meer bedacht zich niet en schoot kiezelhard binnen. De goal kwam op een uitstekend moment, want daardoor kon Buitenpost in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker. Dit was ook precies waar de technische staf voor koos, want hoofdtrainer Willem Brouwer wisselde in de rust maar liefst drie spelers om te proberen met opportunistisch spel Putten het mes op de keel te zetten. Deze tactiek kon echter meteen aan het begin van de 2e helft alweer overboord gegooid worden. De twee helft was nog maar goed en wel begonnen of Putten mocht vanaf links een hoekschop nemen. De bal kwam bij de tweede paal tegen de arm van Rolf Dijk. De scheidsrechter beoordeelde deze situatie als opzettelijk hands, wees naar de stip en toon de verbouwereerde Dijk de rode kaart. De strafschop werd onberispelijk raak geschoten, waardoor Buitenpost met een man minder de wedstrijd moest zien te kantelen. Aan strijd en inzet ontbrak het vervolgens opnieuw niet bij Buitenpost en het was amper te merken dat Buitenpost met een man minder speelde. De kansenverhouding viel in de 2e helft zelfs in het voordeel van Buitenpost uit, maar het was vandaag toch ook de precisie in de eindpass, welke vaak ontbrak. Grote kansen bleven aan beide kanten uit. Over en weer sloop er vervolgens wat irritatie in het spel en dat leverde aan beide kanten een aantal gele kaarten op. In de eerste helft had Willem de Boer overigens ook al een kaart met die kleur gekregen. Mogelijk was dit voor de technische staf mede aanleiding om hem in de rust te wisselen. Aan de kant van Buitenpost werd met nog ruim tien minuten op de klok nog twee keer gewisseld, maar van invloed op het spelbeeld was dit niet meer. Putten trok de overwinning vrij gemakkelijk over de streep. In het Buitenpostkamp wees men na afloop terecht op de twee reeds gememoreerde ongelukkige momenten. Maar dat soort momenten is inherent aan het voetbal en ze pakten deze keer nadelig uit voor Buitenpost. Ook zonder die momenten moet gezegd worden dat Putten niet onverdiend heeft gewonnen. Voor Buitenpost is het vizier ongetwijfeld al weer volledig op de volgende wedstrijd gericht.

Rolf Dijk vertelde na afloop van de wedstrijd dat de bal inderdaad tegen zijn arm kwam, maar dat hij niet de opzet of intentie had om de bal met de hand te spelen. “Ik stond zoals afgesproken bij de tweede paal opgesteld en had mijn armen langs mijn lichaam. Dat het een strafschop tegen en voor mij een rode kaart opleverde, voelt als een dubbele straf. Terecht of niet, de scheidsrechter maakte de wedstrijd daarmee ‘dood’. Met elf tegen elf en opportunistisch voetbal, had ik het nog wel willen zien. We waren dan zeker niet kansloos geweest”

Man van de wedstrijd: David Kazimier

Opstelling Buitenpost: van der Meulen, van der Galiën (de Vries), Boersma, Huizinga (Olijve), de Haan, Huiskamp (Douma), Kazimier, de Boer (Radenkovic), Dijk, Schokker, van der Meer (Terpstra).