Verdienstelijk punt voor Buitenpost tegen SC Genemuiden

Collectief spelend en sterk verdedigend Buitenpost weerstaat SC Genemuiden

BUITENPOST – Onder stralende weeromstandigheden ontving Buitenpost paaszaterdag op eigen terrein SC Genemuiden. Net als Buitenpost is ook SC Genemuiden nog niet verzekerd van nog een jaar Hoofdklasse. Het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen bedroeg voor de wedstrijd slechts 2 punten in het voordeel van SC Genemuiden, waarbij Buitenpost wel twee wedstrijden minder heeft gespeeld. Het belang was voor beide ploegen vooraf dan ook wel duidelijk. Deze wedstrijd mocht niet verloren worden om voldoende afstand te blijven houden van de plaatsen die nacompetitiewedstrijd voor handhaving gaan opleveren.

Daar waar rechtstreekse handhaving voor Buitenpost als debutant in de Hoofdklasse een prestatie van formaat zou zijn, ligt dat voor SC Genemuiden heel anders. SC Genemuiden doet normaalgesproken mee om de bovenste plaatsen, maar is nu bezig met een moeizaam seizoen. Zo werd uit de laatste zeven wedstrijden geen enkel punt gehaald. De tegenvallende prestaties waren kortgeleden voor trainer Jan van Raalte aanleiding om zijn contract voortijdig in te leveren. SC Genemuiden heeft vervolgens oud-prof Jan de Jonge bereid gevonden om  te proberen het seizoen goed af te sluiten. De Jonge is na een avontuur als trainer in Turkije teruggekeerd naar Nederland en dus was hij beschikbaar. Saillant detail is dat de huidige oefenmeester van Buitenpost René van der Weij volgend seizoen bij SC Genemuiden als hooftrainer aan de slag gaat.

In de 1e helft was goed zichtbaar dat de spanning er bij beide teams goed opzat. Het spel oogde aan beide kanten niet al te best. Het meeste balbezit was in de openingsfase voor SC Genemuiden, maar echt grote kansen leverde het lichte veldoverwicht niet op. In aanvallend opzicht kwam Buitenpost er aanvankelijk niet aan te pas. Het duurde tot halverwege de 1e helft voordat Buitenpost een keer dreigend werd. Goed aangespeeld door Joran Olijve trok Rolf Dijk vanaf rechts de 16 meter binnen, maar zijn schot werd half geblokt en leverde niet meer dan een corner op. Hierna was het weer de beurt aan Genemuiden, dat vooral via standaardsituaties gevaarlijk werd. Vooral de verre inworpen van de rechtsachter van SC Genemuiden vormden daarbij een extra wapen. Hij gooide de ballen ogenschijnlijk met gemak tot bij de 2e paal. Uit één  van die inworpen ontstond een grote kopkans voor een aanvaller van SC Genemuiden, maar het leverde tot opluchting van Buitenpost geen doelpunt op.

In de 34e minuut deed zich de grootste kans uit de 1e helft voor en deze was voor Buitenpost. Een prima lange bal van achteruit bracht Rolf Dijk alleen voor de keeper, maar zijn schot ging net over het doel van SC Genemuiden. Zonder echt gevaarlijk te worden bleef SC Genemuiden in het restant van de 1e helft de iets beter spelende ploeg. De verdediging van Buitenpost speelde echter geconcentreerd en doelman Kevin van der Meulen was indien nodig paraat om dreigend gevaar in de kiem te smoren. De rust brak dan ook na een matige 1e helft met een logische 0-0 stand aan.

In het begin van de 2e helft lag het spel twee keer enige stil vanwege blessurebehandelingen, maar daarna kwam de wedstrijd dan eindelijk tot leven. Buitenpost kwam wat meer op de helft van de tegenstander en dat leverde ‘de blauwkes’ ook kansen op. Zo kreeg Buitenpost twee keer een vrije trap aan de linkerkant van het veld en deze werd beide keren genomen door Robin Huisman de Jong. Nadat de 1e vrije trap geen gevaar opleverde, was het bij de 2e wel raak. De goed opgestelde Rudmer Loonstra zag kans om de bal met het achterhoofd als het ware te verlengen richting het doel van SC Genemuiden. De doelman van SC Genemuiden was vervolgens kansloos en de bal plofte binnen. De 0-1achterstand was voor SC Genemuiden het sein om met meer druk naar voren te gaan spelen. Bij Buitenpost kwam Rob Dijkstra met nog een half uur op de klok in het veld voor Joran Olijve. Dijkstra, die op de weg terug is na een blessure, viel goed in.

Nadat Genemuiden enkele keren gevaarlijk was geweest mocht het in de 65e minuut op ongeveer 18 meter van het doel van Kevin van der Meulen een vrije trap nemen. SC Genemuiden heeft hiervoor een specialist in huis in de persoon van Omar Kavak. Hij schoot de bal in stijl langs de muur in de linkerhoek naast Kevin van der Meulen en tekende zo voor de gelijkmaker. Aan de kant van Buitenpost was intussen een 2e wissel voorbereid. Joost Visser, eveneens op de weg terug na een blessure, kwam in het veld voor Jorrit Terpstra. SC Genemuiden ging nadrukkelijk op zoek naar een 2e goal en Buitenpost moest alle zeilen bijzetten om dat te voorkomen. Met nog een kwartier te spelen kwam aan de kant van Buitenpost Rik Weening nog in het veld voor Durk de Haan. Ook SC Genemuiden bracht nog twee keer een verse kracht voor de slotfase van de wedstrijd.

SC Genemuiden mocht in het restant van de wedstrijd het meeste aanspraak maken op een doelpunt, maar deze zou niet meer vallen. Buitenpost kwam overigens nog een keer heel goed weg na een schot van de nummer 10 van SC Genemuiden, dat op deklat eindigde. Ook de terugspringende bal leverde een schietkans op, maar het schot dat volgde eindige niet tussen de palen. SC Genemuiden bleef proberen alsnog een beslissing te forceren door de bal vanaf de zijkanten in het doelgebied te brengen. Het leidde tot hachelijke momenten, waarbij doelman Van der Meulen een aantal keren als reddende engel optrad. Maar ook Buitenpost liet zich aanvallend nog een paar keer gelden. Zo speelde de jeugdige invaller Rik Weening zich tussen drie verdedigers knap vrij en kreeg hij rechts van het doel een kans om te scoren. Zijn schot belandde helaas via een verdediger van SC Genemuiden in het zijnet. Eén minuut voordat de officiële speeltijd was verstreken kreeg SC Genemuiden nog een grote kans, maar het was opnieuw Kevin van der Meulen die redding bracht. Kort voor het laatste fluitsignaal liep Rob Dijkstra nog tegen een gele kaart aan in het overigens sportieve duel. Het duel leverde, zoals vooraf aan beide kanten gewenst, dus geen verliezer op.

Volgens René van der Weij was merkbaar dat er veel spanning op de wedstrijd zat en wilden beide elftallen hoe dan ook niet verliezen. Hij vond dat zijn ploeg verdedigend goed werk had geleverd en als collectief had gespeeld. Na de 1-0 voorsprong van zijn ploeg moest de opponent komen en dat gebeurde ook. Er was een standaardsituatie nodig om met een perfect genomen vrije trap de 1-1 te maken. Hij kon wel leven met de puntendeling.

Zijn collega Jan de Jonge trainde zijn ploeg de afgelopen week voor het eerst en legde daarbij de nadruk op de organisatie in het veld en het mentale deel. Volgens hem valt er vooral op dat laatste vlak wel iets te verbeteren, want goed voetballen kunnen zijn spelers volgens hem wel.

Man van de wedstrijd: Kevin van der Meulen.

Opstelling Buitenpost: Van der Meulen, Henstra, Boersma, Huisman de Jong, Boekhout, Terpstra (Visser), de Haan (Weening), Dijk, de Vries, Olijve (Dijkstra), Loonstra.