Verhuizing naar Monaco moet van Bauke Mollema nog betere renner maken

ZUIDHORN – Monaco Terwijl het in ons land nog koud is en de ijsbanen nog open zijn is het wielerseizoen inmiddels al weer een tijdje begonnen. Nog niet in ons land, maar voor onze streekgenoot Bauke Mollema wel. In dit interview blikt hij nog een keer terug op het vorig seizoen, de zevende plaats in de Tour en kijkt de renner vooruit naar komend jaar.
Grote veranderingen in de voorbereiding op de Tour staan er niet op het programma. Mollema wil nog wel altijd beter worden en zich ontwikkelen als klimmer. Daarom nam hij de rigoureuze stap ons land te verlaten. De kopman van Trek bivakkeert tegenwoordig in het belastingparadijs dat Monaco heet en heeft zich daar omringt met vele bekende wereldburgers en het halve wielerpeloton. Christopher Froome, Tour-winnaar van 2015 is bijna zijn buurman en dus bevindt de oud-Zuidhorner zich in goed gezelschap. Een van de huizen op de foto nabij het strand is tegenwoordig de residentie van de familie Mollema, die inmiddels aardig is geacclimatiseerd. "Er zijn vervelendere dingen denkbaar om aan te wennen".

"De laatste jaren waren mijn vriendin Jane en ik al wat aan het nadenken over waar we in de toekomst willen wonen. Ik trainde veel in Zuid-Europa tijdens de wintermaanden maar de rest van de tijd was ik in Nederland. Het steeds weer verkassen ging ons een beetje tegenstaan. Bovendien is mijn dochter nu op een leeftijd dat ze naar school gaat. Het hele jaar in Nederland wonen is voor mij als klimmer geen optie. Ik wil de komende jaren met de wereldtop strijden en daarvoor moet ik veel bergop en in goed weer kunnen trainen. De trainingsomgeving is hier super en er wonen ook veel andere wielrenners. De verhuizing hebben we in mijn rustperiode na vorig seizoen gedaan. Op die manier kon ik weer op tijd beginnen met trainen."
En zo werd het koude Leeuwarden ingewisseld voor het zwoele Monaco, al is Mollema ook nu weer veel van huis. Onze vrienden en familie wonen niet naast de deur, die missen we wel, maar we hebben al verschillende keren bezoek gehad." Een ander gemis noemt Mollema de Nederlandse taal. "Hier spreken we vooral Frans en Engels. Dat is wel echt wennen. Mijn kinderen hebben het hier heel erg naar hun zin. Dochter Julien (4) gaat al naar school sinds een paar maanden en dat gaat ondanks de Franse taal prima. Het strand en een speeltuin vlakbij huis helpen ook mee. En het vanuit je huis zo de bergen in kunnen om te trainen is wel echt heel fijn!" Wellicht de reden voor zijn vroege vorm en de knappe derde plaats in het eindklassement van de onlangs verreden Ruta Del Sol? "Dat zou zo maar eens kunnen", lacht de nummer zeven van de vorige Tour de France. "Ik voel me het hele seizoen al lekker. Op Mallorca, tijdens de eerste wedstrijd, was het nog even wennen maar de Ruta ging fijn. Zit lekker in mijn vel en heb goede benen."

Ook dit jaar zijn de verwachtingen rondom Mollema weer hoog gespannen. Net als vorig jaar toen pers en publiek de wielrenner al op het podium zagen eindigen. Het werd uiteindelijk een zevende plaats en dus een gaatje met de absolute wereldtop. Ook dit jaar is het seizoen weer afgestemd op de Tour. Veel veranderingen in de aanloop zijn er niet te verwachten. "Daar is geen reden voor. Vorig seizoen ging prima met een tweede plaats in de Tirreno, de zevende plek in de Tour was ook ok. De verwachtingen waren een beetje onrealistisch misschien maar de voorbereiding was ook niet top vanwege een blessure." Het seizoen eindigde met een kers op de taart in Japan. Toernooiwinst en dat voor meer dan honderduizend mensen: "Dat was echt een unieke ervaring! De start in de Tour in Utrecht met zoveel mensen zal ik nooit vergeten maar die wedstrijd in Japan ook niet. Er waren daar een paar honderduizend mensen op de been om de wedstrijd te zien en je wordt daar echt behandeld als een filmster. Een beetje onwerkelijk maar heel gaaf. En de uiteindelijke winst gaf veel vertrouwen in de winter."

Mollema hoopt vooral dat hij heel blijft komende maanden. Vorig seizoen smakte hij tijdens de Ronde van Baskendland hard tegen de grond waardoor de klassiekers in april niet de ideale voorbereiding op de Tour vormden: "Bij mijn sport vallen we soms en dus heb je ook wat geluk nodig wat dat betreft." Naast heel blijven staat ontwikkeling genoteerd als doel: " Ik kan nu het hele jaar door lange beklimmingen trainen, zodat het misschien wat meer een automatisme kan worden en ik nog verder kan groeien als renner en me kan verbeteren."

Dat zou mooi uitkomen, want naast de Tour zijn er ook nog de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro van 5 tot 21 augustus. Daar kijkt Mollema reikhalzend naar uit. "Dat lijkt me geweldig. Het is waarschijnlijk mijn enige kans op de Spelen, want over vier jaar in Japan is het parcours vlak. Ik zal er alles aan doen om daar te vlammen," blikt de tweedejaars Trek Factory renner vooruit. Hij verwacht een spannende Tour de France die pas in de laatste week beslist wordt: "De eerste week zal lastig worden, maar de beslissing verwacht ik pas in de Alpen tijdens de laatste week. En er zijn natuurlijk twee lastige tijdritten die belangrijk zullen worden. Ik heb er zin in." Mollema wil zich niet uitspreken over ranglijsten of podiumplaatsen: "Als ik een constant seizoen draai met verschillende overwinningen, en een piek tijdens de Tour en de Olympische Spelen ben ik tevreden. Ik heb een goede winter gehad en voel me goed, ik wil er het maximale uit halen. Dat is mijn doel en daar doe ik alles voor."