Vermakelijke tweede helft in Warfstermolen

WARFSTERMOLEN – Op het winderig sportpark ’t Meertennust in Warfstermolen ontving De Lauwers afgelopen zaterdag Nieuw Roden. Een onbekende tegenstander, aangezien de vereniging uit het gelijknamige Drentse dorp voor het eerst met een zaterdagteam in competitieverband uitkomt. Het betreft een zogenaamd ‘vriendenteam’, dat zich als groep aanmeldde en dit jaar dus haar kunsten mag vertonen in de 5e klasse C van het zaterdagvoetbal. Daar waar de teller bij De Lauwers na vier wedstrijden al op negen punten stond, sprokkelde Nieuw Roden er slechts twee. Hierbij moet wel worden aangetekend dat De Lauwers een op papier veel gemakkelijker programma heeft afgewerkt dan Nieuw Roden

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Wilbert Gort uit Grijpskerk, werd al snel duidelijk dat er waarschijnlijk geen sprake zou zijn van een groot krachtsverschil tussen beide ploegen. De openingsfase was nogal rommelig, met over en weer veel foute passes en balverlies. De eerste echte kans in de wedstrijd was na ongeveer tien minuten spelen voor Nieuw Roden. Doelman Marcel Kempenaar van De Lauwers kreeg nog net zijn hand tegen een goed ingeschoten bal, waarna de rebound door één van zijn verdedigers geblokt kon worden. Vier minuten later was het Sander Wilpstra die namens De Lauwers voor het eerst op het vijandelijke doel schoot, maar zijn schot kon eenvoudig door de doelman van Nieuw Roden gekeerd worden. De Lauwers kwam na twintig minuten spelen wat beter in haar spel, maar tot echt grote kansen leidde dit niet. Bovendien liet Nieuw Roden zien dat er best wel voetbal in de ploeg zit en het een kwestie van tijd lijkt dat de ploeg wat zal klimmen op de ranglijst. In de 22e minuut was De Lauwers dicht bij de openingsgoal. Bert Jager gaf een prima pass op Remco Stam, die vervolgens oog in oog met de doelman van Nieuw Roden kwam te staan. De jeugdige spits mikte de bal echter tegen de paal. Na een half uur spelen liet Frans van Wieren een mooie passeerbeweging zien, maar hij werd daarbij vastgehouden door zijn tegenstander. Scheidsrechter Gort bestrafte de overtreding met de eerste gele kaart van de wedstrijd. Twee minuten later kreeg opnieuw een speler van Nieuw Roden een gele kaart voorgehouden, na een overtreding op doelman Kempenaar, die net buiten het strafschopgebied de bal bij een doorbraak wegwerkte en daarbij hard werd geraakt door een tegenstander, die zijn actie te laat had ingezet. In de 36e minuut diende zich de volgende kans voor De Lauwers aan. Sietse Jager gaf vanaf links een voorzet, die door Bauke Pieter Nieuwenhuis werd gemist, maar daardoor bij de tweede paal een prooi werd voor Remco Stam. Stam schoot echter in het zijnet. In dezelfde minuut creëerde Nieuw Roden aan de overkant een levensgrote kans, maar de bal werd in kansrijke positie te gehaast over geschoten. In het restant van de eerste helft dwong Sietse Jager de doelman van Nieuw Roden nog tot een uitstekende redding, nadat hij met een geplaatst schot de verre hoek zocht. De doelman van Nieuw Roden verwerkte het schot tot corner, welke geen noemenswaardig gevaar opleverde. Het betekende dat de rust aanbrak met de brilstand. Voor beide coaches was er in de rust werk aan de winkel, want beide ploegen hadden maar weinig goed voetbal laten zien en als kijkspel was het duel dan ook onder de maat. Hoe anders zou de tweede helft verlopen.

De Lauwers laat winst glippen in blessuretijd (3-3)

Na de thee brachten beide ploegen wat meer tempo en snelheid in de wedstrijd, die daardoor veel meer tot leven kwam. Het kwam uiteraard ook de amusementswaarde ten goede. Sietse Jager kreeg al vroeg in de tweede helft geel voor het vasthouden van een tegenstander, waarmee hij een dreigende doorbraak voorkwam. Even later zocht een speler van Nieuw Roden het doel, zoals nog vaker in deze wedstrijd zou gebeuren, in kansrijke positie te hoog. Hierna was het weer de beurt aan De Lauwers om gevaarlijk te worden. Frans van Wieren leverde vanaf rechts twee keer een voorzet af op Remco Stam. De eerste keer schoot de spits de bal met een halve omhaal net naast en bij de volgende kans kwam hij net niet tot een schot. De goal viel vervolgens vrij onverwachts aan de andere kant, toen een speler van Nieuw Roden in vrijstaande positie de bal goed aannam en binnenschoot: 0-1. De Lauwers moest dus in de achtervolging en dat had één minuut later al succes. Sander Wilpstra werd net binnen de zestien ten val gebracht en voor scheidsrechter Gort was dat aanleiding om de bal op de stip te leggen. Het vonnis werd voltrokken door Bert Jager, die daarmee de stand weer in evenwicht bracht: 1-1. Twee minuten later was Nieuw Roden opnieuw dichtbij een doelpunt, maar de bal eindigde van dichtbij in het zijnet. De volgende aanval van de thuisclub was wel raak. Stam leverde een prima voorzet af, welke door Bauke-Pieter Nieuwenhuis met het hoofd tot doelpunt werd gepromoveerd: 2-1. Trainer Tinus Huisma van De Lauwers besloot vervolgens tot een dubbele wissel, omdat hij meer spelers achter de bal wilde houden en zo meer grip op het aanvalsspel van Nieuw Roden te krijgen. Wilpstra en Stam mochten gaan douchen en voor hen kwamen Arjan van Straten en Tjipke Hoekstra met nog twintig minuten op klok in het veld. De ingreep kon niet voorkomen dat Nieuw Roden in het vervolg nog enkele prima kansen kreeg, maar zoals gezegd zochten de gasten telkens het doel te hoog. Met nog een kwartier te spelen viel de gelijkmaker uit een strafschop, welke gegeven werd nadat een aanvaller van Nieuw Roden in kansrijke positie opzichtig in de rug werd geduwd en daardoor niet meer bij de bal kon. Beide teams gingen in de slotfase vol voor de winst. Nadat Nieuw Roden twee goede kansen miste, was het Jager die kort voor tijd de winst leek veilig te stellen. Jager haalde van een meter of twintig fantastisch uit en schoot de bal onhoudbaar in de linker benedenhoek: 3-2. Diep in de blessuretijd liet De Lauwers de winst echter alsnog glippen. Linksachter Wiebe Zuidersma, die eerder in de wedstrijd met geel werd bestraft, koos voor een voetballende oplossing in plaats van de bal ver over de omheining te schieten. Hierdoor kon een speler van Nieuw Roden de bal nog één keer voor het doel brengen, waar bij de tweede paal de aanvoerder van Nieuw Roden klaar stond om de bal achter Marcel Kempenaar te koppen. Met de 3-3 kreeg de wedstrijd na een vermakelijke tweede helft ook wel een juiste uitslag.

Trainer Tinus Huisma baalde na afloop van de onnodige laatste tegengoal, maar noemde de puntendeling wel terecht. Hij oordeelde verder als volgt: “We stonden in de eerste twintig minuten niet goed. Daarna ging het beter en misten we helaas een één op één kans. Na de 0-1 wisten we het om te buigen naar een 2-1 voorsprong. Door een dubbele wissel probeerde ik meer mensen achter de bal te houden. Nieuw Roden bleef echter aanvallend gevaarlijk en scoorde helaas in blessuretijd de gelijkmaker”.

Man van de wedstrijd: Bert Jager.

Opstelling De Lauwers: Kempenaar, Ozinga (Boog), Boschma, T. Nieuwenhuis, Zuidersma, B. Jager, B.P. Nieuwenhuis, Wilpstra (van Straten), S. Jager, Stam (Hoekstra), van Wieren.