Voetbaloverzicht

Eerste nederlaag voor Grijpskerk; GSVV pakt het eerste punt

STREEK – Buitenpost hoopte na het gelijke spel van een week eerder ook in de thuiswedstrijd tegen RKAV Volendam een positief resultaat te kunnen neerzetten. De wedstrijd eindigde echter in een deceptie, want ‘de blauwkes’ gingen met 2-5 ten onder. Buitenpost begon op zich goed aan de wedstrijd en mocht van de tegenstander het initiatief nemen. Het leverde echter geen grote kansen voor Buitenpost op. Onoplettendheid achterin leidde de 0-1 in en vijf minuten voor rust werd het ook nog 0-2. Buitenpost liep derhalve andermaal achter de feiten aan en zag in de tweede helft de gasten de score al vrij snel naar 0-4 opvoeren. Even leek er dan toch nog sprake van een mogelijke ommekeer. Jorrit Terpstra scoorde de 1-4 en op aangeven van Rolf Dijk maakte Rudmer Loonstra er 2-4 van. Nadat Buitenpost een grote kans op de 3-4 niet verzilverde, besliste Volendam met een vijfde goal de wedstrijd (Foto: Hans Zwamborn).

Na twee thuisnederlagen op rij, keerde Zuidhorn met een punt uit Stiens terug. Zuidhorn had het meeste balbezit en daardoor ook wel de overhand. Op slag van rust was het echter Stiens dat de score opende. Door aanvallend te wisselen probeerde trainer Bob Pontjodikromo de stand om te buigen en dat pakte ook wel goed uit. De in het veld gebrachte Ruben Buursema scoorde twee keer en zette daarmee zijn ploeg op een 1-2 voorsprong. Daar waar Zuidhorn twee keer tevergeefs een penalty claimde, ging de bal in de laatste minuut voor de thuisclub wel op de stip. Stiens benutte de strafschop en daarmee eindigde de wedstrijd in een 2-2- gelijkspel.

’t Fean ’58
deed in en tegen Zwaagwesteinde goede zaken. Na een eerste helft, welke nog redelijk gelijk opging, was ’t Fean in de tweede helft verreweg de betere ploeg. Al na vijf minuten buitte Erwin Tabak zijn snelheid maximaal uit. Na een dieptepass ging hij alleen op het doel van Zwaagwesteinde af en rondde hij bekwaam af. Na rust zette ’t Fean een tandje bij en al vrij snel schoot Jens Hamstra van dichtbij binnen. Zwaagwesteinde deed nog wel iets terug, maar opnieuw Jens Hamstra zorgde met zijn tweede goal van de middag voor een meer dan verdiende 1-3 overwinning.

Aduard 2000
, dat vorige week de uitwedstrijd tegen SC Loppersum wist te winnen, stelde thuis tegen het onderaan bungelende Omlandia zwaar teleur. Aduard kwam al na een kwartier met een man meer te staan, omdat een speler van Omlandia er met rood af moest. Aduard wist de man meer situatie echter niet goed uit te spelen. Door achterin niet goed op te letten wist juist Omlandia in ondertal twee keer te scoren. In de tweede helft scoorde Albert Nieuwenhuis uit een corner de 1-2. Aduard probeerde vervolgens langszij te komen, maar de 2-2 wilde maar niet vallen. Nadat ook Omlandia na een corner scoorde was de wedstrijd gespeeld en was de 1-3 nederlaag een feit.

Grijpskerk
is in de thuiswedstrijd tegen Groen Geel haar ongeslagen status kwijtgeraakt. Groen Geel, dat veel slimheid en ervaring in de ploeg heeft, won verdiend. Bij rust was het 0-2. In de tweede helft maakte Joost Schoenmaker de aansluitingstreffer. Nadat Groen Geel de marge weer op twee goals had gebracht lag de wedstrijd lange tijd stil vanwege een ernstige blessure van Grijpskerker René Tillema. Hij werd met een bloedende hoofdwond per ambulance afgevoerd. In het ziekenhuis bleek er sprake te zijn van een gebroken jukbeen. Na de hervatting ging de bal voor Grijpskerk op de stip na een overtreding op Schoenmaker. Door de strafschop te benutten was de spanning in de wedstrijd opeens weer terug. Nadat Dario Klunder een grote kans op de gelijkmaker miste scoorde Groen Geel de 2-4 en was het over en uit voor Grijpskerk.

Opende
trok de goede lijn van de laatste weken ook in de thuiswedstrijd tegen FC Birdaard door. De Friezen werden met een 3-0 nederlaag naar huis gestuurd.In de beginfase had Opende het even moeilijk, maar na een kwartier spelen scoorde Cato de Boer op prachtige wijze de 1-0. Daarna golfde het spel op en neer en was het wederom Cato de Boer die raak schoot. Bij Opende onderscheidde doelman Eppie Pijpker zich enkele keren met een prima redding. In de tweede helft werd Opende sterker en leek de 3-0 een kwestie van tijd. Nadat Birdaard met tien man verder moest vanwege een rode kaart, besliste Jarno Westerhof met de derde goal voor Opende de wedstrijd. Komende zaterdag ontvangt Opende streekgenoot GSVV, dat met slechts 1 punt op de laatste plaats staat.

GSVV
is eindelijk van de zo gehate nul af. Op het eigen sportpark in Gerkesklooster leek er in de wedstrijd tegen V en V ’68 uit Garijp aanvankelijk een nieuwe nederlaag in de maak. Na een 0-1 achterstand trok Wichard Alink kort voor rust de stand weer gelijk. Na twintig minuten spelen in de tweede helft liep GSVV, zoals zo vaak dit seizoen, weer achter de feiten aan. Niet goed verdedigen leidde tot twee tegengoals en dus een 1-3 achterstand. GSVV toonde echter de nodige veerkracht en scoorde in de slotfase van de wedstrijd ook nog twee keer. De doelpuntenmakers waren Rick Kingma en Marco Kooistra. Komende zaterdag gaan de mannen van trainer Theo Alink op bezoek bij Opende.

Niekerk
bleef in Garmerwolde tegen GEO steken op een doelpuntloos gelijkspel. Volgens trainer Joey Witte gaf het gelijke spel de verhoudingen wel aardig goed weer. Niekerk had het in de eerste helft lastig, maar wist de nul te houden. In de tweede helft had Niekerk meer controle over de wedstrijd, maar gescoord werd er dus niet. De Niekerkers staan in de ranglijst nu op een keurige derde plaats

OKVC
was lang niet opgewassen tegen DVC Appingedam. De uitwedstrijd ging met maar liefst 8-1 verloren. Binnen tien minuten stond OKVC met drie nul achter en bij rust was deze stand al verdubbeld naar 6-0. In de tweede helft nam het veel sterkere DVC Appingedam gas terug. OKVC moest nog twee tegentreffers toestaan. De goal voor OKVC van Nanning Pieltjes in de laatste minuut was slechts voor de statistieken. OKVC blijft met slechts 1 punt hekkensluiter in 4C.

De Lauwers
verloor volgens trainer Tinus Huisma in Drachstercompagnie tegen TFS vooral van zichzelf. TFS speelde veel beter en feller dan De Lauwers en stond bij rust dan ook terecht voor met 1-0. Het werd vrij snel in de tweede helft 2-0 en vervolgens moest Wiebe Zuidersma na een terechte rode kaart vervroegd onder de douche. Bert Jager verkleinde de achterstand nog wel, maar daarna bracht TFS de marge weer op twee goals. Dit scenario herhaalde zich nog een keer, met dus opnieuw een goal van Jager. Op de 2-4  nederlaag viel volgens Huisma niet veel af te dingen.

ASC ’75
verloor in Rinsumageest met 2-0 van het hooggeplaatste VCR. ASC’75 bleef in de eerste helft lang overeind, maar moest vijf minuten voor rust toch een goal toestaan. Ook in de tweede helft werd er goed partij geboden, maar tegen het einde wist VCR nogmaals te scoren. De aanvallers van ASC’75 hadden deze middag het vizier niet op scherp staan. ASC ’75 is naar de tiende plaats gezakt. Komende zaterdag wordt op eigen veld de streekderby tegen mededegradant De Lauwers gespeeld.

Zeester
leed in eigen huis een onnodige nederlaag tegen De Fivel uit Zeerijp. Het was opnieuw het niet benutten van de kansen wat de ploeg van Marinus Siekman de das omdeed. Zeester was in de eerste helft de betere ploeg, maar het bleef bij slechts één goal, welke werd gemaakt door Vince van der Veen. In de tweede helft speelde Zeester niet goed en had ook de warrige leiding van de scheidsrechter een negatieve invloed op het wedstrijdverloop. Door een fout in de verdediging kwam De Fivel op 1-1. Vervolgens kreeg een speler van De Fivel een rode kaart voorgehouden. Zeester kon hiervan niet profiteren en kreeg in de allerlaatste minuut tot overmat van ramp een strafschop tegen. De Fivel verzilverde die en ging daardoor met drie punten op zak terug naar Zeerijp.

Ezinge
blijft dit seizoen maar moeizaam presteren. Afgelopen zaterdag werd de thuiswedstrijd tegen DIO Groningen met een 1-1 gelijkspel afgesloten. Het ontbrak bij Ezinge wederom aan de nodige scherpte voorin. Uit meerdere kansen wist alleen Dennis Abbas een keer het net te vinden en daarmee zijn ploeg op voorsprong te zetten. In plaats van de score verder uit te bouwen moest Ezinge toestaan dat DIO Groningen op gelijke hoogte kwam. Met een puntentotaal van acht staat Ezinge nu op de achtste plaats en dat is lager dan vooraf werd ingeschat. Maar de competitie is nog lang genoeg om de weg naar boven te vinden.

Surhuisterveen
herstelde zich enigszins van de zware nederlaag van een week eerder tegen Sint Anna Parochie. In Surhuisterveen was VC Trynwâlden de tegenstander. Bij Trynwâlden heeft men er na het vorige seizoen voor gekozen om de zaterdag- en zondagtak samen te voegen en te kiezen voor voetbal op zondag. Beide ploegen waren redelijk aan elkaar gewaagd en scoorden ieder één keer. Voor Surhuisterveen trof Wesley de Vries de roos. Surhuisterveen blijft door het gelijke spel in de onderste regionen staan. Volgende week wacht in Leeuwarden de uitwedstrijd tegen het op de derde plaats bivakkerende LVV Friesland.