Voetbaloverzicht

|
| Foto: |

Zuidhorn verliest van VEV’67; De Lauwers wint streekderby tegen ASC ’75

STREEK – Buitenpost speelde in en tegen Staphorst een goede wedstrijd, maar verloor wel met 0-3. In de eerste helft werd er niet gescoord. Buitenpost gaf niets weg, maar creëerde zelf ook vrij weinig. Na rust kreeg Rolf Dijk een grote kans om de 0-1 te maken, maar hij slaagde daar niet in. Halverwege de tweede helft leidde een eigen doelpunt de nederlaag in. Jelmer Vos liep de bal ongelukkig in het eigen doel. Buitenpost kwam deze tegenvaller niet meer te boven en zag Staphorst nog twee keer scoren. Lichtpuntje was dat Halbe Elsinga na langdurig blessureleed voor het eerst weer in de basis kon starten (foto: Hans Zwamborn).

Zuidhorn
ging in Leek op bezoek bij VEV’67. De wedstrijd ging in deze streekderby de eerste helft aanvankelijk gelijk op. Na het eerste kwartier werd VEV’67 sterker, maar het was Zuidhorn dat ietwat  gelukkig op voorsprong kwam. Jordi Schuiling wist na een corner de bal over de doellijn te werken. VEV’67 boog nog voor het rustsignaal de stand om naar een 2-1 voorsprong. Na een half uur scoorde eerst Jorn Udema en tien minuten later buitte Jeffrey Visser zijn snelheid weer eens uit en tekende hij voor de 2-1 ruststand. Na rust zette Zuidhorn meer druk, maar het lukte niet om de verdediging van VEV’67 echt te verontrusten. Voor VEV’67 was het opnieuw Jeffrey Visser die bij een snelle uitbraak het net wist te vinden voor de 3-1. Jaap Jacobs deed in de slotfase nog wat terug door een bal met hoofd te verlengen voor de 3-2. De zege kwam voor VEV’67 daarna niet meer echt in gevaar.

’t Fean ’58
ontving in eigen huishet altijd moeilijk te bestrijden SC Stiens. Na een klein half uur moest ’t Fean met 10 man verder, omdat centrale verdediger John Notebomer na een trappende beweging richting een tegenstander er met rood van het veld moest. Trainer Mark Bosma liet Wibo van der Werff een linie zakken. ’t Fean ging compact verdedigen en zocht daar waar het kon de aanval. Twee gevaarlijke uitbraken leverden even zovele doelpunten op. Eerst scoorde jubilaris André van der Molen (300e wedstrijd in de hoofdmacht) en even later was het de speersnelle Erwin Tabak die de score verdubbelde. Ook na rust wist SC Stiens de man meer situatie goed uit te spelen en het was Jens Hamstra die ’t Fean zelfs op 3-0 zette. Nadat SC Stiens uit een corner de 3-1 op het bord zette was wederom de beurt aan Erwin Tabak, die met een prachtig schot vanaf een meter of dertig de wedstrijd definitief besliste.

Fc. Grootegast moest in Leeuwarden haar meerdere erkennen in koploper Leovardia, dat op alle fronten beter was. Na een half uur stonden de Grootegast met 2-0 achter en deze score werd in de loop van de tweede helft verdubbeld. Nadat Jelmer Schuil tegen had gescoord, bracht Leovardia de marge weer op vier goals. Het slotakkoord was voor Tjerk Poortinga, die de 5-2 maakte. Over twee weken kan Fc. Grootegast haar positie in de middenmoot verstevigen, als Anjum, dat voorlaatste staat, op bezoek komt.

Aduard 2000
keerde met een punt uit Zuidlaren terug. Volgens trainer Roy Kamps had een overwinning er ook wel ingezeten. Zijn elftal liet veel beter spel zien dan een week eerder tegen Omlandia. Nadat FC Zuidlaren uit een hoekschop wat gelukkig op voorsprong kwam, herstelde Bart Star één minuut later de schade door de 1-1 te scoren. Kort voor rust schoot Klaas Cruiming een vrij bal prima binnen, waardoor Aduard met een voorsprong de rust in ging. Ook in de tweede helft kreeg Aduard de betere kansen, maar het lukte niet om de derde goal van de middag te maken. Een kwartier voor tijd kreeg FC Zuidlaren na een handsbal een strafschop, welke werd benut. Na de bekerronde van komend weekend ontvangt Aduard op 23 november thuis Grijpskerk voor een Westerkwartierderby.

Grijpskerk verloor in Groningen met duidelijke cijfers van Velocitas 1897. Rini Jurna zag dat zijn team in het eerste deel van de wedstrijd nog wel redelijk kon meekomen, maar op basis van meer ervaring en kwaliteit stond het bij rust 2-0 voor Velocitas. Ook op het technische en tactische vlak moest Grijpskerk haar meerdere in de tegenstander erkennen. Velocitas scoorde in de tweede helft nog drie keer en won derhalve met 0-5. Grijpskerk zakte door de nederlaag naar de achtste plaats.

Niekerk
kwam in de stad Groningen in de uitwedstrijd bij Amicitia VMC goed voor de dag. In de eerste helft was er sprake van een gelijk opgaande wedstrijd. Nadat Erwin Zwier de score voor de Niekerkers opende, trok Amicitia de stand weer gelijk. Jort Zuidersma bracht Niekerk nog voor het rustsignaal andermaal op voorsprong. Na rust was Niekerk duidelijk de bovenliggende partij en onderscheidde Robin Roebers zich door twee keer te scoren en daarmee de overwinning vroegtijdig veilig te stellen. Amicitia scoorde nog wel de 2-4. Over twee weken ontvangt Niekerk in eigen huis koploper Mamio. Een mooie testcase voor de ploeg van Joey Witte.

OKVC had in de thuiswedstrijd tegen SIOS lang zicht op een positief resultaat. In de slotfase ging het helaas alsnog mis voor de Oldehoofsters. Halverwege de eerste helft scoorde Jorn Niemeijer op aangeven van uitblinker Jorn Slagter de 1-0. SIOS kwam tien minuten later vanuit een klutssituatie op 1-1. In de 88e minuut scoorde SIOS op prachtige wijze vanuit een vrije trap de 1-2. OKVC ging vervolgens alles of niets spelen. Het werd niets, want SIOS zag kans om de stand naar 1-3 te tillen. OKVC heeft door de nieuwe nederlaag de rode lantaarn nog steviger in handen gekregen.

ASC ’75
en De Lauwers speelden in Augustinusga tegen elkaar. Net als in het vorige seizoen trok De Lauwers aan het langste eind. In de eerste helft waren de teams gelijkwaardig aan elkaar. De Lauwers trok in de tweede helft het duel naar zich toe. Remco Stam tekende voor de 0-1. Nadat Redmar Dijkstra de 0-2 maakte, scoorde Nick van den Berg een minuut later de aansluitingstreffer. Het was Stam, die er met zijn tweede goal van de middag voor zorgde dat de punten definitief meegingen naar Warfstermolen. De Lauwers staat nu op de vierde plaats. ASC’75 staat elfde en heeft alleen nog Drogeham, dat komende zaterdag naar Augustinusga komt, onder zich.

Zeester
boekte thuis een eenvoudige overwinning op Noordpool uit Uithuizen. Volgens Marinus Siekman had score nog wel wat hoger kunnen en zelfs moeten uitvallen. Zeester, dat met drie spitsen speelde, was oppermachtig en creëerde vele kansen. De Zoutkampers maakten in beide helften twee doelpunten, welke op naam kwamen van Chris Noordhof (twee keer), Robin Schulz en Henri Nienhuis. Door de overwinning stijgt Zeester naar de vijfde plaats. De top vier staat nog wel op ruime afstand.

Ezinge
kon na de wedstrijd tegen TEO in Ten Post weer eens een driepunter bijschrijven. Na een vroeg opgelopen achterstand wist Ezinge drie keer op rij te scoren. Achterin werd vrijwel niets meer weggegeven en dus won Ezinge uiteindelijk verdiend met 1-3. De doelpunten kwamen op naam van Nick Rosema, Ewart Gerritsen en Dennis Abbas. Door de overwinning passeerde Ezinge tegenstander TEO op de ranglijst en staat het nu op de zesde plaats. Over twee weken staat de thuiswedstrijd tegen Oosterparkers op het programma.

Surhuisterveen
heeft haar draai nog steeds niet gevonden in de zondag 3e klasse A. Met slechts vier punten staan de Feansters op de voorlaatste plaats. Afgelopen zondag werd alweer de vijfde nederlaag van het seizoen geleden. In Leeuwarden werd met 3-2 verloren van LVV Friesland. Bart Cazemier zorgde voor een 1-0 voorsprong, maar bij rust was de stand 2-1 in het voordeel van de ploeg uit Leeuwarden. Na rust werd het ook nog 3-1. Bart Cazemier scoorde vervolgens de 3-2, maar daar bleef het bij. Op 24 november speelt Surhuisterveen thuis tegen Gorredijk, dat 2 punten voorsprong meer heeft verzameld dan Surhuisterveen. Een belangrijke wedstrijd derhalve om de weg naar boven in kunnen te slaan.