Voetbaloverzicht

Vijfde overwinning op rij voor Opende; Ezinge vindt de weg omhoog

STREEK – Buitenpost verloor afgelopen zaterdag in Hoogeveen de uitwedstrijd tegen HZVV. De thuisploeg kwam al vrij snel op 1-0. Hierna waren er over en weer een paar kansen. Buitenpost bleef hopen op een goed resultaat, maar dat veranderde twintig minuten voor tijd. HZVV zag kans om de 2-0 te maken en daarmee was een nieuwe nederlaag niet meer af te wenden. Joost Jesse Visser maakte tien minuten voor tijd nog een eigen doelpunt, toen hij na een corner de bal als laatste raakte en deze in het eigen doel verdween. Dat de directe concurrenten voor de onderste plaatsen ook geen punten haalden, geldt als een schrale troost. Komende zaterdag komt Berkum op bezoek in Buitenpost (Foto: Hans Zwamborn).

Bij Zuidhorn ging men er op voorhand vanuit dat de thuiswedstrijd tegen Be Quick Dokkum een lastige opgave zou worden. Deze verwachting kwam uit. Zuidhorn moest ook nog eens ruim een uur lang met een man minder spelen, omdat Ronnie Spijkerman er al in de eerste helft met twee keer geel vanaf moest. Bob Pontjodikromo zag zijn team in de tweede helft hard werken voor een goed resultaat en ook nog wel een aantal kansen creëren. Het was uiteindelijk een speler van Be Quick die een voorzet binnenkopte en zijn ploeg met de enige goal van de wedstrijd de overwinning bezorgde. Door de nederlaag is Zuidhorn gezakt naar de gedeelde achtste plaats.

’t Fean ’58
blijft prima presteren. De Feansters wonnen met 0-3 in en tegen het tot zaterdag als vierde geklasseerde Veenwouden. Erwin Tabak scoorde in de eerste helft de 1-0. In de tweede helft was Tabak ook verantwoordelijk voor de 0-2 met een schot in de korte hoek. Toen René Mellema laat in de wedstrijd een harde voorzet van Erwin Vos binnenschoot, werd het een afgetekende 0-3 overwinning. ’t Fean rukte op naar de vijfde plaats en mag zaterdag proberen om in eigen huis te stunten tegen koploper FC Burgum.

Fc. Grootegast
vergat zichzelf in de thuiswedstrijd tegen het laag geklasseerde Anjum te belonen met drie punten. Het werd uiteindelijk een 1-1 gelijkspel. Fc. Grootegast begon goed aan de wedstrijd, creëerde meerdere kansen, maar zag ook Anjum enkele keren gevaarlijk worden. Beide ploegen zagen een bal op de lat eindigen. De doelpunten viel na rust. Namens Fc. Grootegast raakte Tjerk Poortinga voor de 2e keer de lat, waarna Robert Kooistra in een scrimmage kans zag om de 1-0 te scoren. De magere voorsprong ging verloren toen een speler van Anjum de bal in de kruising schoot. Komende zaterdag dat Fc. Grootegast op bezoek bij Rijperkerk.

Opende
boekte in Ee een waar bevochten zege tegen Oostergo. Cato de Boer maakte halverwege de eerste helft 0-1, door attent te reageren op een door de doelman van Oostergo losgelaten bal. In de tweede helft probeerde Oostergo met hoge ballen tot succes te komen. Doelman Eppie Pijpker hield zijn doel echter schoon. Opende kwam ook niet meer tot scoren, speelde als collectief de wedstrijd uit en nam mede daardoor de drie punten mee naar huis.

GSVV
verloor op eigen veld met 2-3 van Friese Boys. De ploeg van trainer Theo Alink speelde niet onaardig en nam in de eerste helft via Rick Kingma een 1-0 voorsprong. In de tweede helft werden door persoonlijke fouten twee goals weggegeven en kon GSVV weer van voren af aan beginnen. Enkele minuten voor tijd kreeg GSVV een penalty, welke door Oeds Kuiper werd benut. De hoop op een punt werd in de laatste minuut van de officiële speeltijd de grond in geboord. Opnieuw leidde een fout aan de kant van GSVV tot een doelpunt. Doordat de concurrentie onderin wel punten pakte, heeft GSVV de rode lantaarn nu nog steviger in handen gekregen.

Niekerk
had tegen Mamio, dat ongeslagen koploper is in 4c, eigenlijk een overwinning nodig om in beeld te blijven voor de bovenste plaatsen. Het werd op eigen terrein echter een 0-2 nederlaag. Mamio, dat net als Niekerk vorig jaar uit de 3e klasse degradeerde, lijkt deze ‘vergissing’ in één seizoen recht te willen zetten. Voor Niekerk wordt dat nog een hele klus. Mamio scoorde zowel voor al na rust één keer. Niekerk wist het net niet te vinden en verloor derhalve met 0-2. Niekerk staat nu gedeeld vierde, met acht punten minder dan Mamio.

In Oldehove kan men alleen maar blijven hopen op betere tijden. OKVC leed afgelopen zaterdag in Spijk tegen Poolster al weer de achtste nederlaag van het seizoen.  Na een vroege 1-0 achterstand kon OKVC het technisch betere Poolster aardig bijbenen. In de tweede helft maakte Poolster na ongeveer tien minuten spelen de 2-0 en toen was het gedaan met het verzet van OKVC. Poolster liep vervolgens uit naar 5-0. OKVC blijft met één uit negen stevig op de laatste plaats staan. Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen Amicitia VMC. Wellicht dat dan de aanwezigheid van de reporter van de Streekkrant het team van Nico Roorda kan inspireren voor de eerste overwinning van het seizoen.

De Lauwers
verloor tegen de verhouding in op eigen veld zeer onverdiend met 1-2 van Eastermar. In de eerste helft waren beide ploegen nog wel gelijkwaardig, maar in de tweede helft domineerde De Lauwers. De ruststand was 0-0. Een onterecht gegeven strafschop in de tweede helft betekende de 0-1 voor Eastermar. Pas in de 82e minuut verzilverde De Lauwers één van de vele mogelijkheden. De gelijkmaker werd geproduceerd door Jacob Grijpma. De Lauwers ging vervolgens op jacht naar de overwinning, maar kreeg daarbij het deksel op de neus toen Eastermar in de omschakeling kans zag om de winnende treffer te maken. Door de nederlaag verliest De Lauwers het contact met de subtop.

ASC ’75 ging op bezoek bij Suawoude een won verdiend met 1-4. Han Zwart opende al vroeg in de wedstrijd de score. Suawoude maakte kort voor rust gelijk. In de tweede helft was het opnieuw Zwart die doel trof en zijn ploeg voor de tweede keer op voorsprong zette. Hoewel het spel over het algemeen slordig was, wist ASC in de slotfase uit te lopen naar 1-4. Tamme de Boer en Oebele de Jong waren daarbij de doelpuntenmakers.

Zeester
reisde met weinig illusies af naar de stad Groningen om het op te nemen tegen de ongenaakbare koploper Groninger Boys. Zeester bleek niet bij machte om er een wedstrijd van te maken en ging kansloos met 0-5 ten onder. Doelpuntenmachine Freddy de Grooth haalde de trekker drie keer over. Komende zaterdag speelt Zeester thuis in Zoutkamp tegen de nummer twee van de ranglijst VVK. Een belangrijke wedstrijd, waarbij winst nodig is om de subtop in het vizier te kunnen houden.

Ezinge
rekende op eigen veld af met Oosterparkers. Het werd al snel 1-0 toen een speler van Oosterparkers een terugspeelbal in het eigen doel zag verdwijnen. Paul Broekhuizen scoorde vervolgens de 2-0 uit een corner van Ewart Gerritsen. Na ruim een half uur bracht Dennis Abbas de stand op 3-0. Ezinge miste in de eerste helft ook nog een handvol kansen. In de tweede helft nam Ezige gas terug. Jasper Dijkstra maakte het laatste doelpunt en bepaalde daarmee de eindstand op 4-0. Volgens trainer Leen Nieborg keert bij de Ezinge de vorm van vorig seizoen weer terug en daarmee ook het scorend vermogen. Ezinge staat na de overwinning op Oosterparkers op de vijfde plaats.

Surhuisterveen
weet eindelijk weer wat winnen is. Gorredijk werd afgelopen zondag het slachtoffer van de dadendrang van Surhuisterveen, dat was afgezakt naar de voorlaatste plaats op de ranglijst. Het duel werd ontsierd door drie rode kaarten, waarvan één voor de thuisclub (Feico Fokkinga). Leon van Dijk scoorde twee keer. Surhuisterveen steeg van de 13e naar de 11e plaats en staat daarmee nog wel in de gevarenzone. Hopelijk betekent de ruime overwinning tegen Gorredijk dat er betere tijden gaan aanbreken.