Voetbaloverzicht

Afbeelding

STREEK – Buitenpost verloor op eigen terrein met 0-1 van Berkum. De thuisploeg speelde een redelijke wedstrijd en zag de winst onverdiend bij de tegenstander terecht komen. Buitenpost had gedurende grote delen van de wedstrijd het overwicht, maar dit leverde helaas geen doelpunten op. Tegen de verhouding in scoorde Berkum een kwartier voor tijd wel en moest Buitenpost risico’s nemen om een nieuwe nederlaag af te wenden. De 1-1 zou zonder meer verdiend zijn geweest, maar deze viel niet. Rudmer Loonstra was er met een kopbal op de lat in de blessuretijd nog wel heel dicht bij. Komende zaterdag is er een weerzien met voormalig trainer René van der Weij. Buitenpost gaat dan bij diens huidige werkgever SC Genemuiden op bezoek. (Foto: Hans Zwamborn)

Zuidhorn kwam na een wat mindere periode qua resultaat afgelopen zaterdag weer eens tot een winstpartij. De uitwedstrijd tegen Zwaagwesteinde werd met 1-2 gewonnen. Zuidhorn speelde ruim een half uur dominant, maar scoorde daarin slechts één keer via Jaap Jacobs. Zwaagwesteinde kreeg nauwelijks kansen, maar kwam door een goed genomen vrije trap wel op 1-1. Na rust ging Zwaagwesteinde opportunistischer spelen en daar had Zuidhorn het nogal lastig mee. Er kwamen in de tweede helft over en weer en kansen. Het bleef tot de laatste minuut gelijk, maar toen was daar weer Jacobs. De topscoorder werd uitstekend bediend door invaller Ruben Buursema en schoot zijn ploeg naar de 1-2 overwinning. Zaterdag staat in Zuidhorn de wedstrijd tegen het eveneens in de 2e klasse debuterende Kollum op het programma. Een week later wordt een uitwedstrijd tegen Marum gespeeld. Zuidhorn mag hopen om na deze wedstrijden nog steeds in het linker rijtje te staan.

’t Fean ’58 verloor thuis met het kleinst mogelijke verschil (0-1) van koploper FC Burgum. De openingsfase was volledig voor de bezoekers en het was dan ook niet verwonderlijk dat in de 6e minuut de 0-1 op het scorebord verscheen. ’t Fean herpakte zich goed en er werd sprake van een meer gelijkwaardige wedstrijd. Burgum was weliswaar de beter voetballende ploeg, maar ’t Fean compenseerde dat met een flinke dosis strijdlust. In de tweede helft was ‘t Fean enkele keren gevaarlijk, maar de bal viel net niet goed om tot grote en doelrijpe kansen te komen. Het vertoonde spel van de Feansters geeft voldoende vertrouwen voor de resterende wedstrijden tot aan de winterstop.

Fc. Grootegast verloor de uitwedstrijd tegen Rijperkerk met 3-0. Van een groot krachtsverschil was in deze wedstrijd geen sprake. Wel sprong Rijperkerk zorgvuldiger met de kansen om dan Fc. Grootegast. Nadat de uitploeg een aantal kansen op de openingstreffer had gemist, sloeg Rijperkerk kort voor rust toe door een hoekschop binnen te koppen. Na rust kon Fc. Grootegast aanvallend niet echt een vuist maken. De thuisploeg scoorde nog twee keer. Fc. Grootegast speelt komende zaterdag thuis tegen Veenhuizen. Om aan te blijven haken bij de middenmoot moet die wedstrijd gewonnen worden.

Zuidhorn wint in de laatste minuut; zware nederlaag voor Surhuisterveen

Trainer Roy Kamps van Aduard 2000 vond dat zijn ploeg in de uitwedstrijd tegen Velocitas 1897 wel een punt had verdiend. Een persoonlijke fout achterin leverde een 0-1 achterstand op. Dit werd ook de ruststand. Aduard was op de helft van de tegenstander vaak slordig aan de bal, maar bleef verdedigend verder goed overeind. Bert Star maakte na ruim twintig minuten spelen van grote afstand een fantastische goal. Een onterechte vrije trap leidde tien minuten voor tijd de nederlaag voor Aduard 2000 in. De vrije trap werd overigens prima binnengeschoten. Aduard 2000 blijft door de nederlaag in de onderste regionen van de derde klasse C staan.

Grijpskerk won volgens trainer Rinie Jurna op eigen veld dik verdiend van Glimmen. De 1-0 voorsprong bij rust vormde een magere afspiegeling van de werkelijke krachtsverhouding. Na rust kopte Stefan Reker raak uit een hoekschop van Erdem Yeni. In plaats van de wedstrijd in het slot te gooien, ging Grijpskerk na de 3-0 van Jorn van der Wilt tot afgrijzen van Jurna te veel ‘achteruit’ voetballen. Glimmen kwam nog tot twee goals, maar de overwinning kwam gelukkig terecht bij de ploeg die daar het meeste recht op had.

Opende blijft maar winnen. De 4-2 overwinning op het bezoekende Dokkum betekende alweer de zesde overwinning op rij. Opende kreeg de zege niet cadeau. Nadat Patrick Pot namens Opende de score had geopend, trok Dokkum de stand weer gelijk. Dankzij een eigen doelpunt leidden de Opendenaren bij rust met 2-1. Dokkum kwam dertien minuten voor tijd opnieuw langszij. In de knotsgekke slotfase kon het duel beide kanten opvallen. Opende haalde nog twee keer de trekker over via Jarno Westerhof en opnieuw Patrick Pot en won daardoor de wedstrijd. Opende speelt komende zaterdag uit tegen Ternaard.

GSVV streed tegen de nieuwe koploper SC Kootstertille voor wat het waard was, maar dat bleek uiteindelijk niet genoeg. In de aanloop naar de wedstrijd kende trainer Alink nogal wat personele problemen, maar de vervangers speelden allen zeer verdienstelijk. SC Kootstertille scoorde enkele minuten na rust de enige treffer van de wedstrijd. GSVV compenseerde het betere voetbal van de tegenstander met een flinke dosis wilskracht en kreeg ook zeker enkele kansen om een doelpunt te maken. Dit lukte helaas niet en dus moet het maar gebeuren in de volgende wedstrijd, thuis tegen VIOD Driessum.

De Lauwers speelde een uitwedstrijd tegen titelkandidaat Noordbergum en keerde met een 3-1 nederlaag terug naar Warfstermolen. Het lukte De Lauwers in deze wedstrijd niet om het Noordbergum lastig te maken. Noordbergum had het betere van het spel en drukte dat met drie doelpunten ook in de score uit. Bij deze stand was het Bert Jager die met een doelpunt in de slotfase de spreekwoordelijke eer voor De Lauwers redde.

ASC ’75 liet opnieuw een mindere eerste helft volgen door een veel betere tweede helft. Bij rust stond het bezoekende Suameer met 0-1 voor. Na rust werd het ook nog eens 0-2. Vervolgens ging het lopen bij ASC’75 en werden de kansen ook benut. Nick van den Berg, Tamme de Boer en Remko Hofman (twee keer) bogen de achterstand om in een 4-2 voorsprong. Suameer scoorde vervolgens nog wel de 4-3, maar verder liet ASC het niet komen. Door de overwinning is ASC opgeklommen naar de zevende plaats en komt het linker rijtje weer wat in het vizier. Komend weekend speelt ASC opnieuw een thuiswedstrijd. Nieuw-Roden is dan de tegenstander.

Zeester speelde in Zoutkamp tegen het hooggeplaatste VVK uit de stad Groningen, dat zichzelf als doelstelling promotie naar de vierde klasse heeft opgelegd. Zeester, dat ook weer om de prijzen wil meedoen, moest in VVK haar meerdere erkennen. Zeester incasseerde vijf tegengoals. Tussendoor scoorde Chris Noordhof twee keer voor de Zoutkampers. Zeester staat met twaalf punten op een tegenvallende achtste plaats. VKK is door het eerste puntenverlies van Groninger Boys nu lijstaanvoerder geworden.

Ezinge boekte de derde overwinning op rij en is nu al vier wedstrijden ongeslagen. In de stad Groningen werd Potetos op het door Ezinge zo verfoeide kunstgras met 1-5 verslagen. Ezinge speelde dominant, maar wist in de eerste helft uit de vele mogelijkheden maar twee keer te scoren. Na rust scoorde Ezinge nog drie keer. Potetos scoorde daarna één keer tegen. De doelpunten van Ezinge werden gemaakt door Wiebe Leistra (twee keer), Julian Kemkers en Paul Broekhuizen. Komende zaterdag staat in Feerwerd de streekderby tegen Zeester op het programma. Volgens trainer Leendert Nieborg zijn de wedstrijden tegen Zeester altijd bijzonder. Beide ploegen liggen elkaar goed en het is op voorhand dus al een interessante ontmoeting.

Surhuisterveen, dat een week eerder Gorredijk over de knie legde door met maar liefst 5-0 te winnen, kreeg nu zelf een ongenadig pak slaag. In en tegen Dronrijp liep Surhuisterveen tegen een zware 7-0 en ook verdiende nederlaag aan. Surhuisterveen had niets in te brengen en blijft met acht uit tien onderin de ranglijst hangen. Komende week mag Surhuisterveen proberen om zich te revancheren tegen Geel Wit Ameland. Een overwinning is daarbij noodzakelijk om enige afstand van de gevarenzone te nemen.

De wedstrijd Heracliden– Niekerk werd afgelast.