Voetbaloverzicht

Eindelijk overwinning voor OKVC; De Lauwers vloert de koploper

STREEK – Buitenpost moest op bezoek bij SC Genemuiden, dat dit seizoen getraind wordt door voormalig trainer van Buitenpost René van der Weij en weer bovenin meedoet. Buitenpost kon wederom niet verrassen en leed een 0-3 nederlaag. Het werd al vroeg in de wedstrijd 1-0 voor de thuisclub. De bal was overigens de doellijn niet geheel gepasseerd, maar de grensrechter oordeelde anders en de scheidsrechter ging daarin mee. Buitenpost liep na deze discutabele beslissing wederom achter de feiten aan. Er werd door Buitenpost naar behoren gevoetbald, maar te weinig gecreëerd  om aanspraak op resultaat te maken. SC Genemuiden had het betere van het spel en scoorde in de tweede helft nog twee keer. Dinsdagavond (aanvang 20.00 uur) speelt Buitenpost thuis een bekerwedstrijd tegen Drachtster Boys, waarna komende zaterdag koploper Eemdijk op bezoek komt. (Foto: Hans Zwamborn).

Zuidhorn
gaf een uitstekend vervolg aan de uitzege op Zwaagwesteinde van een week eerder. Zuidhorn speelde in de thuiswedstrijd tegen Kollum een dominante eerste helft en kwam al snel op voorsprong. Martijn Smit zette Thijs Zwarteveen alleen voor de keeper en laatstgenoemde rondde beheerst af. Nog binnen het half uur verdubbelde Milan Stad de voorsprong. Na rust beet Kollum even van zich af, maar vervolgens nam Zuidhorn de regie weer over. Rond de zestigste minuut schoot Zwarteveen een vrije trap in de kruising en daarna speelde Zuidhorn de wedstrijd keurig uit. Komende zaterdag wordt in en tegen Marum gespeeld. Op voorhand een zware testcase voor de groene brigade.

’t Fean ’58 boekte in Leek een knappe overwinning op VEV’67. Bij een nederlaag zouden de Leeksters de Feansters op de ranglijst passeren. Dat gebeurde dus niet. Het zat ’t Fean bepaald niet tegen. In de eerste helft, die redelijk gelijk opging, onderscheidde doelman Jelmer van der Meer zich met enkele prima reddingen. Jens Hamstra was verantwoordelijk voor de 0-1 voorsprong bij rust. Hamstra kopte een prima voorzet van André van der Molen in het Leekster doel. In de tweede helft bleef ’t Fean, na een rode kaart (twee keer geel) aan de kant van VEV ’67, verdedigend goed overeind. Anne Jasper Rispens viel goed in en was betrokken bij een aanval die tot een penalty leidde. Hamstra voltrok het vonnis. Door de overwinning staat ’t Fean keurig in de middenmoot.

Fc. Grootegast
deed zichzelf weer eens tekort door tegen het bezoekende Veenhuizen op een 3-3 gelijkspel te blijven steken. Spits Robert Kooistra zette Fc. Grootegast al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Na krap een half uur spelen kwam Veenhuizen op gelijke hoogte. Voor rust werd er niet meer gescoord. Fc. Grootegast kreeg voldoende kansen om opnieuw op voorsprong te komen, maar zag Veenhuizen de 1-2 op het bord zetten. Trainer Johannes Veenema greep met een dubbele wissel in en bracht Johan Beute en Kevin Houweling binnen de lijnen. Dat pakte goed uit. Beute had met een verre ingooi een aandeel in de gelijkmaker van Bennie Kits en Houweling zette de Grootegasters op een 3-2 voorsprong. Op basis van de kansenverhouding zou voor Fc. Grootegast een overwinning verdiend zijn geweest, maar het liet zich in de slotfase opnieuw door Veenhuizen verrassen en moest zich daardoor met een 3-3 gelijkspel tevreden stellen.

Aduard 2000
trok in de thuiswedstrijd tegen Helpman aan het kortste eind. Het veel hoger geklasseerde Helpman werd met compact voetbal goed bestreden en daardoor was er sprake van evenwicht in het duel. Op aangeven van Mark Carsouw tekende Bart Star voor de 1-0 voorsprong. Helpman kwam nog voor rust verdiend langszij. In de tweede helft liet Aduard een aantal kansen onbenut en claimde het tevergeefs een strafschop, nadat de doorgebroken Leon Smit uit balans werd gebracht. Helpman scoorde vanuit de omschakeling de 1-2 en toen Aduard alles-of-niets ging spelen, werd het in de slotfase ook nog 1-3. Aduard speelt komende zaterdag op eigen terrein de cruciale wedstrijd tegen Glimmen, dat met slechts twee punten minder op de laatste plaats van de ranglijst staat. Om onderin wat lucht te krijgen is winnen voor Aduard pure noodzaak.

Grijpskerk
had volgens trainer Rinie Jurna al in de eerste helft ruim afstand van HFC’15 kunnen en moeten nemen. Jurna wees opnieuw op het feit dat de jeugdigheid van zijn team wisselvalligheid met zich meebrengt. Zijn ploeg kreeg veel kansen om te kunnen scoren, maar liet dat na. Komende zaterdag staat de thuiswedstrijd tegen Omlandia op het programma. Daarna is het winterstop en die komt met het oog op de vele blessuregevallen voor Grijpskerk als geroepen. Jurna blijft veel perspectief zien bij Grijpskerk en heeft intussen bijgetekend voor een langer verblijf in Grijpskerk.

Opende
werd na een serie van zes overwinningen een halt toegeroepen door Ternaard. Opende had in deze uitwedstrijd een mindere dag. Tegenstander Ternaard speelde met veel strijd en inzet en dat betaalde zich uit. Opende maakte een 1-0 achterstand nog wel ongedaan via Wietse Eringa, maar daarna besliste Ternaard door het scoren van twee goals de wedstrijd terecht in haar voordeel. Opende speelt komende week tegen thuis tegen ODV uit Wijnjewoude, dat evenveel punten heeft dan Opende, maar wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

GSVV
ging opnieuw ten onder. In Gerkesklooster werd met 0-3 vrij kansloos verloren van het als derde geklasseerde VIOD uit Driessum. De ruststand was 0-1. In de tweede helft vocht GSVV voor wat het waard was, maar dat was niet genoeg voor het gehavende team van trainer Theo Alink. GSVV blijft door de tiende nederlaag in elf wedstrijden stijf onderaan staan en heeft welhaast een wonder nodig om niet na één seizoen weer naar de 5e klasse af te dalen. Maar in het voetbal zijn gekkere dingen gebeurd en daar houdt men zich bij GSVV dan ook maar aan vast. GSVV speelt komende zaterdag opnieuw thuis. Middenmoter Ternaard is dan de tegenstander. Wellicht is dan een verrassing mogelijk.

OKVC
smaakte eindelijk het genoegen van een overwinning. Tot zaterdag werd slechts één keer gelijkgespeeld. Alle overige wedstrijden gingen verloren. Afgelopen zaterdag werd in Garmerwolde tegen GEO gespeeld. De 0-2 eindstand was al bij rust bereikt. Na elf minuten spelen ging de doelman van GEO in de fout, waardoor Jorn Slagter de bal in het lege doel kon schuiven. Na een half uur spelen maakte Timon van der Helm de 2-0 door bij de tweede paal een aanval af te ronden. GEO ging vervolgens op zoek naar doelpunten, maar OKVC hield met enig fortuin voor het eerst in deze competitie de nul. GEO raakte nog wel de paal en voor de rest was het vooral de uitblinkende doelman Marko van der Zijl die de spelers van GEO van scoren afhield. Naast de drie punten heeft de overwinning hopelijk ook weer wat vertrouwen opgeleverd voor trainer Nico Roorda en zijn manschappen

De Lauwers
vloerde in eigen huis koploper VCR uit Rinsumageest. Trainer Tinus Huisma zag zijn ploeg vechten voor elke meter en daardoor was De Lauwers meteen in de eerste helft de bovenliggende partij. Het leverde de betere kansen op voor De Lauwers, maar tot frustratie van Huisma scoorde VCR kort voor rust uit één van hun spaarzame mogelijkheden de 0-1. In de tweede helft ging De Lauwers op dezelfde wijze door en dat betaalde zich uit. Nadat Bert Jager de gelijkmaker scoorde, tilden Sander Wilpstra en Sietse Jager de stand naar 3-1 en bleven de punten terecht in Warfstermolen.

ASC ’75
versloeg in Augustinusga met goed voetbal Nieuw-Roden. Trainer Cor Elzinga oordeelde dat het goede voetbal van zijn team het niveau van de 5e klasse ontsteeg en dat stemde hem uiteraard tevreden. Bij rust leidde zijn ploeg al met 3-0 door doelpunten van Tamme de Boer (twee keer) en Nick van de Berg. Na een omzetting achterin was het even zoeken en daarvan profiteerde Nieuw-Roden door de 3-1 te maken. Vervolgens haalde Tamme de Boer met zijn derde goal van de middag alle spanning uit de wedstrijd en werd deze afgesloten met een 4-1 overwinning voor ASC ’75.

Surhuisterveen
speelde thuis op het kunstgras een moeizame wedstrijd tegen Geel Wit Ameland. De eilanders deden niet voor de thuisploeg onder, maar gingen zonder punten weer met de boot naar huis. In de eerste helft gebeurde er maar weinig en wisten beide ploegen nauwelijks gevaar te stichten. Bart Cazemier miste kort voor rust een grote kans op de 1-0. De topscoorder maaide in kansrijke positie over de bal. De wedstrijd leek in de tweede helft lange tijd op een doelpuntloos gelijkspel uit te draaien. In blessuretijd was het dan toch nog raak voor Surhuisterveen, toen Bart Cazemier zijn tiende doelpunt van het seizoen maakte. Volgens de grensrechter van Geel Wit was er sprake van buitenspel, maar de scheidsrechter besliste anders. De overwinning betekent dat Surhuisterveen wat meer afstand neemt van de laatste plaats en nu tiende staat.

De streekderby Ezinge - Zeester werd afgelast.