VV Grijpskerk – Een Friese trainer in Friese competitie

 

GRIJPSKERK – Een nieuw seizoen, een nieuwe trainer, dat geldt zeker voor VV Grijpskerk, waar Mark Kroese plaatsmaakt voor Jan Faber. De Enk, dat de laatste jaren Groningers aan het roer had, maakt kennis met een geboren Fries, getogen in Leeuwarden. En dat heeft een groot voordeel: Faber is bekend met de trainers alle tegenstanders.

“Ik ben coördinator van alle sportcomplexen in de gemeente Leeuwarden”, zegt Faber, die zich even voorstelt. “Ik ben de hele dag met sport bezig. In het weekend ook. Het is mijn passie. En voetbal is mijn grote hobby. Ik heb zelf gespeeld bij LAC Frisia en kort bij SC Lions”. Faber werd vervolgens trainer van de roemrijke club. Van jeugdtrainer tot assistent-trainer bij de senioren. Vervolgens werd hij hoofdtrainer van Lions ’66, waar hij vijf jaar kapitein was. En dan nu de grens over. Faber: “Dat is maar een paar kilometer hoor. Enkele clubs hebben me benaderd. Ik voel me hier thuis. Ik ben geen broodtrainer, als er maar potentie is. Mijn eerste indruk: Grijpskerk is een hele warme club, goed georganiseerd ook. Met opvallend veel vrijwilligers. Ik was niet direct bekend met Grijpskerk. Toevallig ken ik iemand in de privésfeer, waar ik informatie heb ingewonnen. Trainers uit de streek zeiden: die club past bij jou. Ik heb uitvoerig met mensen uit alle geledingen gesproken. Iedereen mocht een woordje doen. Na het sollicitatiegesprek had ik iets van: dit was leuk. Doelstelling is het ontwikkelen van het team. We hebben het nog niet echt uitgesproken. Grijpskerk, dat vorig jaar ambitie had in de subtop, heeft even een toontje lager moeten zingen en zich via de nacompetitie net gehandhaafd. “Eerst directe handhaving, dan de stap in ontwikkeling. Ik hoop op meer. Het is een mooie klasse, Grijpskerk is de enige Groninger vereniging. Ik ken alle Friese ploegen. Vijf van de trainers komen uit Leeuwarden. Dat is een voordeel. Weinig van die trainers kennen Grijpskerk, deze trainer wel ha. De eerste wedstrijd is tegen Berlikum, in mijn optiek kanshebber op de titel. Vorig jaar zijn ze net niet gepromoveerd. In de selectie is weinig veranderd. Aanvallen heb ik hoog in het vaandel staan. Maar ook teamplezier is belangrijk. Ik ben vijf jaar beroepsmilitair geweest, weet hoe je een team moet smeden. Ik kan slecht tegen mijn verlies. Winnen mag ook op een lelijke manier. Mijn zwakke punt is dat ik moeilijk nee kan zeggen. Ik trek snel dingen naar mij toe. Ik kom in een gespreid bedje. Er is een goede structuur. De voorbereiding is goed geweest; de zwakheden werden blootgelegd. Het voetbal is al veel beter, nu het eerste doelpunt nog”. Dat was de voorbereiding, het gaat nu om de ‘knikkers’.  Voor Faber gaat het niet om de centen, maar de punten. Drie punten. Foto: VV Grijpskerk.