VV Zuidhorn speelt gelijk tegen Be Quick 1887 en Peize

Zuidhorners trappen nieuwe seizoen af

ZUIDHORN – In Zuidhorn stond afgelopen zaterdag in de eerste bekerronde met de wedstrijd Zuidhorn-Peize een confrontatie tussen een zaterdag tweedeklasser en een zondag tweedeklasser op het programma. Het vermakelijke duel leverde geen winnaar op. Na 90 minuten stond de eindstand 2-2 op het scorebord. Eerder deze week speelden de Zuidhorners ook al gelijk. In een oefenwedstrijd hield vv Zuidhorn Be Quick 1887 op een 3-3 eindstand.

Sinds de bekercompetitie in poulevorm wordt afgewerkt, zien de meeste clubs bekerwedstrijden toch wel wat als onderdeel van de oefencampagne. Uit de wedstrijd van zaterdag kunnen wat beide teams betreft dan ook nog niet al te veel conclusies worden getrokken. Het verloop van de wedstrijd maakte duidelijk dat er voor beide trainers nog wel wat werk aan de winkel is om hun ploeg scherp en fit aan de competitie te laten beginnen. Dat werk zal de komende weken ook zeker verzet gaan worden.

Zuidhorn bouwde in de beginfase van de wedstrijd een licht overwicht op en dat leidde na een kwartier voetbal de eerste goal op. Het was Thijs Zwarteveen, die na een handige passeerbeweging in scoringspositie kwam en beheerst afrondde. Zuidhorn had in de eerste minuten eigenlijk al op voorsprong moeten komen, maar zag Ruben Buursema van dichtbij een grote kans om zeep helpen. Peize kwam in het laatste kwartier van de eerste helft wat beter in de wedstrijd en kwam in die fase een aantal keren dreigend in de buurt van het door Iddo Kooistra verdedigde doel. Na een klein half uur spelen moest bij Zuidhorn noodgedwongen de eerste wissel van de wedstrijd worden toegepast. Wouter de Boer werd bij een opmars onreglementair gestuit en kwam daarbij ongelukkig ten val. Doordat daarbij zijn schouder uit de kom raakte, kon hij niet verder. Zuidhorn ontsnapte in de fase daarna bij een inzet, welke op de lat boven Kooistra eindigde, aan de gelijkmaker.

Kort na rust kwam de gelijkmaker alsnog op het bord. Na een prima pass vanuit het middenveld liep Frank Darwinkel weg uit de rug van linksachter Eric Cruiming om daarna beheerst en diagonaal binnen te schieten. Cruiming speelde overigens wel een goede wedstrijd. Hij speelde gedreven, kwam vaak mee op en wist vanaf links regelmatig een goede voorzet af te leveren. Na ongeveer tien minuten spelen in de tweede helft ontstond er op het veld wat opwinding. Peize claimde op de rand van het Zuidhorner strafschopgebied een vrije trap, maar de scheidsrechter wuifde de vermeende overtreding weg. In de omschakeling leek Jaap Jacobs door te breken, maar hij werd daarbij stevig onderuitgehaald door Paul Splinter. Voor deze overtreding werd wel en ook terecht gefloten en Splinter kreeg een gele kaart voorgehouden. Hierdoor liepen de gemoederen over en weer even hoog op.

Na een uur spelen kwam Zuidhorn weer op voorsprong. Na een goed lopende aanval over meerdere schijven werd de bal door Jos Schultinga vanaf rechts voorgegeven en bij de tweede paal door Jaap Jacobs met het hoofd tot doelpunt gepromoveerd. Lang kon Zuidhorn niet van deze voorsprong genieten, want in dezelfde minuut bracht Selwyn Slotegraaf Peize met een prachtig doelpunt alweer langszij. Slotegraaf schoot de bal vanaf de linkerkant van het veld met een fraaie boog achter doelman Iddo Kooistra in de rechterbovenhoek. Zuidhorn ging daarna op zoek naar een nieuwe voorsprong, creëerde ook wel kansen, maar de echte scherpte voor de goal ontbrak daarbij. Achterin bleef het voor Zuidhorn oppassen geblazen, omdat Peize meerdere keren vanuit de omschakeling gevaarlijk werd. In het laatste kwart van de wedstrijd werd door beide trainers nog volop gewisseld, maar gescoord werd er niet meer. Beide teams kropen nog wel een keer door het oog van de naald bij een inzet op de lat. Al met al kan gesproken worden over een terechte puntendeling.