“We hebben verloren omdat we geen doelpunt hebben gemaakt”

|||||
||||| Foto: |||||

Buitenpost begint de competitie met onverdiende thuisnederlaag

BUITENPOST –  Buitenpost kwam afgelopen zaterdag in haar eerste competitiewedstrijd thuis goed voor de dag, maar stond na afloop wel met lege handen. Tegenstander ASV De Dijk strafte na een uur spelen een fout in de Buitenposter verdediging af en dat bleek na het laatste fluitsignaal voldoende om de drie punten mee te nemen naar Amsterdam. De overwinning kwam daarmee bij de ploeg terecht, die daar gezien het spelbeeld en de kansenverhouding eigenlijk geen recht op had. Buitenpost creëerde met name in de eerste helft een aantal doelrijpe kansen, maar daaruit werd niet gescoord. De thuisclub claimde daarnaast tot drie keer toe een strafschop, waarvan twee keer ogenschijnlijk terecht. De scheidsrechter van dienst J. Boringa uit Leeuwarden wuifde echter alle protesten weg.

Bij Buitenpost ontbraken Robin Huisman  de Jong (vakantie) en Jorrit Terpstra (blessure) op het appél en maakten de nieuwelingen Josha Ottens, Max Huiskamp en Rob Schokker als basisspeler een verdienstelijk competitiedebuut. Buitenpost begon goed aan de wedstrijd en was al na vier minuten heel dicht bij de openingstreffer, toen Mark Huizinga een prima genomen vrije trap vanaf een meter of dertig op de binnenkant van de paal zag eindigen. Na 10 minuten spelen kreeg Buitenpost opnieuw een levensgrote kans op de 1-0. Na goed storen van Rolf Dijk kreeg Willem de Boer een riante scoringskans. Zijn inzet was echter niet hard en niet zuiver genoeg, waardoor de doelman van De Dijk redding kon brengen. Ook in het verdere verloop van de 1e helft bleef Buitenpost de dominante ploeg. Verdedigend stond het goed en er werd niets weggegeven. Buitenpost kwam nog een aantal keren dreigend in de buurt van het vijandelijke doel, maar miste daarbij toch ook wel geregeld de finesse om tot echt grote kansen te komen. Enkele minuten voor rust werd rechteraanvaller Rolf Dijk van Buitenpost binnen het strafschopgebied onreglementair gevloerd, maar de bal ging zoals gezegd niet op de stip.

Meteen na rust schroefde Buitenpost het tempo wat verder op en bleef daarbij de controle over de wedstrijd houden. In de 52e minuut was Rob Schokker dichtbij zijn eerste competitietreffer voor zijn nieuwe club. Na een steekpass probeerde hij de doelman van De Dijk met een stiftbal te passeren, maar de doelman wist een hand tegen de bal te krijgen en over de achterlijn te werken. Even later pareerde diezelfde doelman een schot van de actieve en goed spelende Mark van der Meer. Daar waar een doelpunt van Buitenpost een kwestie van tijd leek, viel het in de 62e minuut aan de andere kant. Aan de goal ging een deze middag zeldzame fout van de Buitenposter verdediging vooraf, waarvan de linkerspits van De Dijk eenvoudig kon profiteren. De 0-1 betekende het kantelpunt in de wedstrijd. De Dijk maakte de wedstrijd zoals dat heet ‘dood’ en Buitenpost begon meer en meer tegen zichzelf en de klok te voetballen. In een poging in ieder geval de meer dan verdiende gelijkmaker te forceren, werd aan de kant van Buitenpost tot twee keer toe een dubbele wissel toegepast. Voor de jeugdige Mike Visser betekende het zijn basisdebuut. Vijf minuten voor het einde van de officiële speeltijd mocht Mark Huizinga nog een keer aanleggen voor een vrije trap. De hard en laag ingeschoten bal werd daarbij helaas een prooi voor de doelman van De Dijk. Van de twee penaltymomenten, die nog volgden was de laatste de meest duidelijke. Een door Rob Schokker doorgekopte bal werd diep in de blessuretijd door een verdediger van De Dijk met twee handen tegengehouden. Zelfs dit was voor de scheidsrechter niet voldoende om Buitenpost vanaf 11 meter de kans te geven om de meer dan verdiende gelijkmaker op het bord te zetten. De teleurstelling in het Buitenposter kamp was na afloop van de wedstrijd groot. Dat het vertoonde spel hoop en aanknopingspunten voor de toekomst biedt, was daarbij slechts een pleister op de wond. Hoofdtrainer Willem Brouwer verschool zich na afloop niet achter excuses: “Wij hebben verloren omdat we geen doelpunt hebben gemaakt. De Dijk is één keer gevaarlijk bij ons doel geweest en toen was het meteen wel raak. Het eerste uur waren we oppermachtig. Gaat de vrije trap van Mark erin in plaats van tegen de paal, dan wordt het een heel andere wedstrijd, met voor ons duidelijk grote kans om de wedstrijd dan winnend af te sluiten. We zullen met hard werken wekelijks moeten proberen om punten te sprokkelen. Dat begint volgende week uit tegen Noordscheschut. Samen met mijn staf zullen we de spelers zo goed mogelijk op die wedstrijd voorbereiden. De werkelijke kracht van de tegenstanders in onze klasse kan ik niet goed inschatten. Aan voorspellingen doe ik daarom niet. We gaan voor handhaving en bekijken het verder van week tot week. De competitie is nog lang”.

Man van de wedstrijd: Mark van der Meer.

Opstelling Buitenpost: van der Meulen, de Vries (Elsenga), Boersma (van der Galiën), Huizinga, Ottens, Huiskamp, Schootstra, de Boer (Visser), Dijk (Derguti), Schokker, van der Meer.