Wedstrijd Grijpskerk – Lycurgus in evenwicht

facebook

GRIJPSKERK –  Koploper Grijpskerk ontving afgelopen zaterdag Lycurgus, dat vorig seizoen nog in de 4e klasse uitkwam en dit seizoen met een plaats in de subtop van 3C goed meedoet. Grijpskerk won de heenwedstrijd in de eerste competitiehelft met maar liefst 0-5, maar dat was een nogal geflatteerde uitslag. Lycurgus liet ook toen zien over een prima team te beschikken, dat in aanvallend opzicht indruk maakte. Trainer Rini Jurna had zijn team dan ook al de hele week gewaarschuwd, dat er niet zomaar even van deze tegenstander gewonnen zou kunnen worden. Jurna kreeg daarin gelijk. In de eerste helft kwam Lycurgus tot de betere kansen, maar het slaagde er niet in om uit twee honderd procent kansen rendement te halen. Na rust had Grijpskerk de wedstrijd redelijk onder controle en toen ook de betere kansen. Met name spits en topscorer Joost Schoenmaker had het verschil kunnen maken, maar hij vond telkens de prima doelman van Lycurgus op zijn weg. Er werd in de evenwichtige wedstrijd niet gescoord en de puntendeling gaf de verhoudingen op het veld vrij aardig weer.

In de beginfase was het voor beide teams wat aftasten, maar daarbij werd het wel duidelijk dat Lycurgus zich goed op het duel had voorbereid. Grijpskerk begon niet echt scherp aan de wedstrijd en mede door het tegenspel van Lycurgus kwam het niet toe aan het geliefde aanvalsspel. Het bleef bij enkele speldenprikken. Halverwege de eerste helft dacht Grijpskerk op voorsprong te komen, maar het doelpunt vond geen genade in de ogen van de scheidsrechter, omdat Joost Schoenmaker de bal in buitenspelpositie zou hebben ontvangen. Grijpskerk claimde dat de bal afkomstig was van een tegenstander en van buitenspel geen sprake kon zijn. Niet veel later viel aan de andere kant de eerste van de kansen voor Lycurgus te noteren. Laatste man Pieter Kars van de Kamp werd aan de zijkant omspeeld en de prima voorzet van de linkerspits van Lycurgus bereikte een vrijstaande speler. Vanaf 10 meter zocht deze tot opluchting van Grijpskerk het doel een halve meter te hoog. Nadat Grijpskerk even met 10 man speelde, omdat Jelle Schoenmaker in de dug-out zijn enkel liet intapen, volgde de tweede levensgrote scoringskans voor Lycurgus. Na een prima voorzet en dito aanname, eindigde de inzet van een Lycurgus-aanvaller tegen de binnenkant van de paal. Bijna opende Grijpskerk kort voor rust toch nog de score, maar bij de tweede paal werd een inzet van Jelle Schoenmaker met moeite verdedigd tot een corner. Trainer Rini Jurna besloot in de rust tot een dubbele wissel, om daarmee meer grip op het duel te krijgen. Henk de Boer en Bjorn Baar keerden niet op het veld terug en werden vervangen door Jorin de Boer en Luuk Schreurs. Grijpskerk kwam ook in de tweede helft niet tot grootse daden, maar had duidelijk wel meer grip op het spel. Lycurgus werd nauwelijks meer gevaarlijk en Grijpskerk kwam vaker dreigend in de buurt van het vijandelijke doel. Grijpskerk kwam met name over de rechterflank wat vaker door, maar Lycurgus verdedigde goed en compact. Doelman Robert Brak van Lycurgus stond daar waar nodig ook zijn mannetje en het werd dan ook al vrij snel duidelijk, dat een doelpunt waarschijnlijk van ver moest komen. Na een half uur spelen werd Grijpskerk sterker en kwamen er ook scoringskansen. Deze waren echter met name aan de anders zo trefzekere Joost Schoenmaker niet besteed. Zoals gemeld, was dat ook een verdienste van de eerdergenoemde doelman van Lycurgus. De druk coachende Rini Jurna dirigeerde zijn ploeg nog meer naar voren, om op die manier toch nog de mogelijk winnende goal te forceren. In het laatste kwartier bracht hij in de persoon van René Tillema en Jorn van der Wilt nog maar eens twee verse krachten. Jordi Leijenaar en Jelle Schoenmaker werd voor hen naar de kant gehaald. Grijpskerk rook nog wel enkele keren aan een doelpunt, maar ook niet meer dan dat. Door een haperend scorebord was de resterende speeltijd op het laatst wat onduidelijk, maar de prima leidende scheidsrechter Rolf van der Molen uit Gerkesklooster zal ongetwijfeld ook zelf de tijd bijgehouden hebben. Hij floot de wedstrijd uiteindelijk met de brilstand naar het verleden. Op de puntendeling viel eigenlijk niets aan te merken. Beide ploegen waren één helft wat sterker en alles bij elkaar opgeteld, kan van een evenwichtige wedstrijd gesproken worden. Zoals altijd keek Rini Jurna realistisch op de wedstrijd terug. Het was ook hem niet ontgaan dat zijn ploeg blij mocht zijn dat het in de eerste helft niet op achterstand was gekomen. Verder oordeelde hij: “De tweede helft was er sprake van verbetering, maar de echte scherpte ontbrak toch wat. Het deed mij deugd dat mijn team wel tot de laatste minuut bleef strijden voor de overwinning. Het vizier gaat nu weer op de volgende wedstrijd en dat is komende zaterdag een inhaalwedstrijd in en tegen Noordwolde. Ik bekijk het van week tot week. Het seizoen is nog lang.”

Man van de wedstrijd: scheidsrechter Rolf van der Molen.

Opstelling Grijpskerk: D.J. Postma, Penninga, van de Kamp, Reker, Leijenaar (van der Wilt), Broeils, H. de Boer (Schreurs), Soldaat, Jelle Schoenmaker (Tillema), Joost Schoenmaker, Baar (J. de Boer).