|
| Foto: |
geen categorie

’t Fean ’58 verliest nipt

SURHUISTERVEEN – Het kampioenschap in de Tweede klasse wordt op de laatste speeldag beslist. Er zijn nog twee gegadigden voor de titel, Leeuwarder Zwaluwen en het Burgumer BCV, dat twee punten achter staat. Uitgerekend beide ploegen vechten zaterdag tegen elkaar uit welke ploeg zich kampioen mag noemen. Het kampioensduel in Bergum begint zaterdag om 14.30 uur.

’t Fean ’58 had in de thuiswedstrijd tegen BCV dit ‘Hitchcock-scenario’ kunnen voorkomen wanneer gewonnen zou worden van de Burgumers. De snelle 0-1 achterstand die al na twee minuten op het scorebord stond, kon de thuisclub echter niet meer wegwerken. ‘Toch vond ik ons niet minder’, zei Jacob Russchen, trainer van ’t Fean ’58. De bezoekers begonnen fel en meteen was het raak. Een vrije trap van de snelle Joeke de Vries werd hard ingekopt door Robert Stelpstra (0-1). ‘De eerste tien minuten waren zij de bovenliggende partij. Toen speelden wij rommelig. Daarna waren wij gelijkwaardig’, vond Russchen.

Er ontspon zich een gelijkopgaande, aantrekkelijke wedstrijd. Een curieus moment deed zich voor in de 18e minuut. Terwijl ’t Fean ’58 doelman Jelmer van der Meer met verschijnselen van duizeligheid naar de grond ging had de snelle BCV-aanvaller Joeke de Vries de bal voor het intikken. Hij weigerde echter en plaatste de bal bewust naast het doel. Een stuk sportiviteit dat veel respect afdwong. ’t Fean ’58 kreeg ook z’n mogelijkheden door een schot van Auke van der Wal (geblokkeerd) en een kopbal van Jelte Bottema, die door Roeland Rusticus van de doellijn werd gehaald.

De tweede helft keerde Jelmer van der Meer niet meer terug. Omdat er geen reservedoelman aanwezig was werd een beroep gedaan op Marten van der Kamp (42) uit Nijbeets, de voorganger van de huidige trainer Jacob Russchen. Hij kreeg tijdens de eerste helft een telefoontje van teammanager Jack Bouw. Van der Kamp traint elke donderdagavond mee met de selectie van de Feansters. Hoewel hij acht jaar geen officiële wedstrijd had gespeeld, bleek hij het keepersvak niet verleerd. Hij verrichtte enkele uitstekende reddingen en werd zelfs uitgeroepen tot ‘Man van de wedstrijd’.

Van der Kamp hield zijn doel schoon, al moest hij enkele keren reddend optreden bij schoten van Erwin van der Meulen en Joeke de Vries. De thuisclub zette steeds meer druk, maar kon het niet afmaken. Over het vertoonde spel was Jacob Russchen tevreden. ‘We hebben laten zien dat we voor geen enkele ploeg hoeven onder te doen.’