Zeester doorbreekt negatieve reeks ten koste van Lauwers

facebook

ZOUTKAMP – Bij het ingaan van de winterstop stond Zeester op een zeer verdienstelijke tweedeplaats op de ranglijst van de 5e klasse D. Drie nederlagen na de winterstop betekenden een duikeling op diezelfde ranglijst. Voor De Lauwers, tegenstander van afgelopen zaterdag, gold het omgekeerde.

Drie overwinningen op rij na de winterstop, bracht de ploeg uit Warfstermolen en omstreken op de ranglijst naar de subtop en op gelijke hoogte met Zeester. Het belang van de wedstrijd op sportpark Toercamp in Zoutkamp was dan ook vooraf zeer duidelijk. Zou Zoutkamp de vrije val kunnen doorbreken of zou De Lauwers de flow van na de winterstop kunnen verlengen. Na afloop van de wedstrijd kon die vraag in het voordeel van Zeester beantwoord worden. Door een doelpunt uit een standaardsituatie vlak na rust, viel de enige goal van de wedstrijd en die leverde Zeester drie zeer welkome punten en een voorlopige derde plaats op de ranglijst op. Na een nerveus begin, was het in de eerste helft De Lauwers dat de meeste aanspraak mocht maken op een voorsprong en daar was de ploeg van trainer Tinus Huisma al in de derde minuut akelig dichtbij. Een uitstekend genomen vrije trap van Frans van Wieren eindigde op de lat boven doelman Daniël Postma van de thuisclub en kaatste daarna terug het veld in. Drie minuten later voorkwam diezelfde Postma met een prima ingreep de volgende mogelijkheid voor De Lauwers om op voorsprong te komen. Al vroeg in de wedstrijd bestrafte scheidsrechter Wilbert Gort middenvelder Jasper Nienhuis van Zeester met een gele kaart en even later overkwam Robert Lietmeijer van De Lauwers hetzelfde wegens een vermeende ‘schwalbe’. Zeester kwam in offensief opzicht wel enkele keren dreigend door, maar echte scoringskansen leverde dat niet op. De Lauwers oogde optisch wat sterker, maar was in de eindpass onnauwkeurig. Ook een kansrijke doorbraak van Wilco Sikkema eindigde in de handen van doelman Daniël Postma. Aan beide kanten deden zich veel standaardsituaties voor, maar ook die leverden geen doelkansen op. Jasper Nienhuis kreeg kort voor rust nog wel een kans om Zeester op voorsprong te zetten, maar in kansrijke positie maaide hij over de bal heen. De rust brak dan ook aan met een vrij logische 0-0 stand en het aanwezige publiek hoopte op een meer aantrekkelijke tweede helft, want als schouwspel viel de eerste helft ronduit tegen. Na rust zocht De Lauwers meteen de aanval, maar het doelpunt viel na een paar minuten aan de andere kant. Chris Noordhof werd ten koste van een hoekschop belet om op doel te schieten en het was Jesse Tjoelker die de hoekschop op sublieme wijze nam. Bij de 2e paal wist Ruben Postma de bal met het hoofd binnen te werken. De wedstrijd kreeg daarmee het doelpunt, dat het eigenlijk ook nodig had. En de wedstrijd kwam ook daadwerkelijk meer tot leven. Het spel golfde voortdurend op en neer en het werd ook steeds meer een fysieke strijd. Het leidde op het middenveld tot stevige duels, waarbij de spelers af en toe de grens van het toelaatbare opzochten. Henri Nienhuis (Zeester) en Ellery Paauw (De Lauwers) werden in die fase bestraft met een gele kaart. De Lauwers ging op duidelijk op zoek naar de gelijkmaker en nam daarbij het nodige risico. Dit leidde tot meer ruimte voor Zeester op de helft van de tegenstander en de 2-0 was enkele keren dichterbij dan de gelijkmaker. Met nog ongeveer 20 minuten te spelen besloot trainer Tinus Huisma van De Lauwers tot een dubbele wissel. Sander Wilpstra en Bauke-Pieter Nieuwenhuis namen daarbij de plaatsen in van Arjan van Straten en Bert Jager. Aan de kant van Zeester kwam Bennie Striekwold binnen de lijnen en die liet enkele keren van zich spreken. Hij had op enig moment vrije doortocht en de 2-0 op de schoen, maar schoot jammerlijk naast. Even later bracht Striekwold topscorer Chris Noordhof in stelling, maar diens inzet eindigde tegen de paal. Doelman Mathijs van der Laan hield met een prima redding kort voor tijd Striekwold ook nog een keer van scoren af. De Lauwers moest het doen met enkele halve kansen en het speelde te onsamenhangend om de gelijkmaker nog op het scorebord te krijgen. Op basis van een betere tweede helft kwam de magere zege uiteindelijk bij Zeester terecht.

Trainer Jaap van der Ploeg van de thuisclub was na afloop een tevreden man: ’We waren niet compleet, maar de spelers die er wel waren, toonden vechtlust en dwongen de zege af. We staan weer op de derde plaats en houden uitzicht op een prijs. Daar blijven we voor gaan.’ Zijn collega Tinus Huisma was uiteraard minder tevreden: ‘We hebben de eerste helft vergeten te scoren. Door even niet goed op te letten, kwamen we aan het begin van de tweede helft met 1-0 achter. Daarna hebben we te weinig gecreëerd. Dat we onze goede serie niet een vervolg hebben kunnen geven, is ronduit een domper. We moeten weer door en blijven de focus houden op zowel de tweede of derde plaats op ranglijst als de tweede periodetitel.’

Man van de wedstrijd: Ruben Postma.

Opstelling Zeester: D. Postma, N. Noordhof (Schultz), R. Postma, S. Tjoelker (Striekwold), H. Nienhuis, Noordhof, Knol, Stoepker, J. Nienhuis (Alt), van der Ploeg, J. Knol.

Opstelling De Lauwers: van der Laan, P. Ozinga, Paauw, Zuidema (Wilpstra), R. Ozinga, van Wieren, Jager, Lietmeijer, Sikkema (B.P.Nieuwenhuis), T. Nieuwenhuis, van Straten.