Zeester wint op basis van strijd en beleving in de tweede helft van ZEC

|
| Foto: |

ZOUTKAMP – In Zoutkamp stonden afgelopen zaterdag met Zeester en ZEC twee teams tegenover elkaar, die vorig seizoen deelname aan de nacompetitie afdwongen. Beide teams wisten de nacompetitie overigens niet winnend af te sluiten en mogen dit seizoen opnieuw in de 5e klasse proberen om de prestatie van het afgelopen seizoen te evenaren of zelfs te verbeteren. Afgaande op de wedstrijd van zaterdag lijkt Zeester opnieuw een rol van betekenis te kunnen gaan spelen. De competitie is nog maar twee speelrondes onderweg, maar de Zoutkampers lieten zien over veel vechtlust en beleving te beschikken en voetbalden bovendien met name in de tweede helft ook nog eens vrij aardig. Op de uiteindelijke 3-0 overwinning, welke pas na rust gestalte kreeg, viel helemaal niets af te dingen.

Aanvankelijk zou Zeester de eerste thuiswedstrijd tegen FC LEO uitkomen, maar nadat Usquert zich uit de competitie terugtrok, werd het speelschema nogal omgegooid. Saillant detail voor wat betreft de wedstrijd tegen ZEC was het feit, dat daar oud-Zeestertrainer Marinus Siekman tegenwoordig aan het roer staat. Personele problemen zorgden ervoor, dat de huidige Zeestertrainer Jaap van der Ploeg een basisplaats had ingeruimd voor spits Vince van der Veen, die dit seizoen voor het 3e elftal uitkomt. Omdat het 3e team vrijaf had, was Van der Veen bereid om de trainer de helpende hand te bieden. In de eerste helft was er sprake van een vrij gelijk opgaande wedstrijd. De bezoekers uit Zandeweer lieten zelfs een paar aardige kansen op de openingsgoal liggen, maar ook Zeester was daar met een schot van Chris Noordhof tegen de paal dichtbij. Bij Zeester keepte Daniël Veenstra een sterke wedstrijd en het was mede aan hem te danken dat Zeester over de gehele wedstrijd de nul hield. Veenstra had overigens over geluk niet te klagen toen kort voor rust een foute inspeelbal van hem een grote kans voor ZEC opleverde, maar het schot ging een halve meter over zijn doel. Zeester kwam na de thee een stuk beter uit de kleedkamer dan ZEC. De Zoutkampers speelden met de wil om te winnen en straalden dat ook uit. ZEC liet het allemaal gebeuren en kon het kennelijk niet opbrengen met een soortgelijke instelling aan de tweede helft te beginnen. Al na twee minuten werd Chris Noordhof gelanceerd door Jasper Nienhuis. Noordhof glipte op snelheid langs zijn tegenstander en schoot de bal onberispelijk binnen. Waar ploegen bij een voorsprong wel eens wat gas terugnemen, ging Zeester juist op zoek naar meer doelpunten. En die kwamen er dus ook. Eerst kwam Zandeweer nog tot een prima aanval, maar opnieuw werd in vrije schietpositie het doel te hoog gezocht. Na een klein kwartier spelen in de tweede helft werd de voorsprong van Zeester verdubbeld. Jasper Nienhuis nam vanaf links een hoekschop, welke van dichtbij door Ruben Postma met het hoofd in een doelpunt werd omgezet. Kort daarop moest Vince van der Veen zich na een duel om de bal met een enkelblessure laten vervangen door Yannick van der Wal. In de rust had Jaap van der Ploeg al zijn eerste wissel toegepast, door Dieter Schulz in te brengen voor Levi Veenstra. Nadat zijn broer Daniël nogmaals prima reageerde op een doelpoging van ZEC, was het vooral weer éénrichtingsverkeer richting het doel van ZEC. Invaller Yannick van der Wal bediende daarbij Ruben Postma op maat, die beheerst met zijn tweede goal de wedstrijd definitief besliste. Routinier Danny Beerda werd in het restant nog gewisseld voor Johnny Abbas. Ruben Potma werd nog een keer gelanceerd, maar hij speelde de bal te ver voor zich uit om een zuivere hattrick te kunnen maken. Het bleef derhalve bij een zeer verdiende 3-0 overwinning en met zes uit twee kent Zeester een prima en tegelijk ook veelbelovende start van de competitie.

Trainer Jaap van der Ploeg toonde zich na afloop uiteraard een tevreden man: “In de rust heb ik een tactische omzetting gedaan, met de bedoeling om meer ballen in de zestien van de tegenstander te krijgen. Dat pakte goed uit. We waren vooraf beducht voor het voetballend vermogen van ZEC, maar mijn spelers hebben met een prima wedstrijdinstelling ervoor gezorgd dat ze vooral in de tweede helft bovenliggend waren. En dat werd gelukkig ook in de score uitgedrukt. We gaan het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken en rekenen ons zeker nu nog niet rijk. De competitie is nog lang”.  Zijn collega Marinus Siekman toonde zich een sportieve en realistische verliezer: “De overwinning van Zeester is dik verdiend. Ze speelden met een geweldige inzet en beleving en mijn team deed dat niet. We misten wel een paar kansen op de 0-1, mede door het sterke keeperswerk van Daniël Veenstra. Hij is naar mijn mening de beste doelman van de 5e klasse D”.

Man van de wedstrijd: Daniël Veenstra.

Opstelling Zeester: D. Veenstra, Knol, Zwart, Stoepker, Postma, van der Ploeg, L. Veenstra (Schulz), Beerda (Abbas), Nienhuis, Noordhof, van der Veen (van der Wal)