Zevenklapper Grootegast; De Lauwers kent geen medelijden met GSVV

Voetbaloverzicht

STREEK – Buitenpost won op de valreep ruim van streekgenoot BCV (voor uitgebreid verslag zie elders in dit nummer). Beide tweede klassers, ’t Fean’58 en Zuidhorn verloren. Voor de Feansters wordt het weer een zwaar seizoen. Grootegast deelde een zevenklapper uit. Ook Niekerk scoorde er lustig op los. Grijpskerk, FC LEO en Opende moesten buigen. De derby De Lauwers-GSVV werd een prooi voor De Lauwers.

Zuidhorn was in de uitslag de mindere van Broekster Boys. Maar volgens trainer Cees Bouma was de 1-0 nederlaag van Zuidhorn “volkomen onverdiend”. “We waren de hele wedstrijd beter dan de titelkandidaat en kregen ook veruit de meeste kansen”. Maar deze werden niet benut. Zuidhorn kwam diep in de tweede helft achter. Laurens Bloem miste in blessuretijd voor de tweede achtereenvolgende keer een strafschop. De volgende keer een andere penaltynemer, weet Bouma al zeker. Het staartduel tussen ’t Fean ’58 en ONT werd een prooi voor ONT. “En dat was onnodig, we hadden het voor rust af moeten maken”, sprak aanvoerder Willem van Kammen op de clubsite. In de tweede helft raakte de thuisclub de grip kwijt, maar kwam wel op 2-1. De gasten die nog tien spelers over hadden, rechtten de rug en wonnen alsnog: 2-3. In 3B veegde FC Grootegast ‘timmerclub’ Rijperkerk van het veld, al was daar aanvankelijk geen sprake van. In het eerste deel waren de Friezen gelijkwaardig, toonden veel beleving, maar dit kostte kracht. In de tweede helft sloeg Grootegast hard met de hamer. Na de 2-1 was het verzet van Rijperkerk gebroken en knalde er alsnog een 7-1 uit. “Het is weer een leermoment. Te mooi oplossen wordt gelijk afgestraft. Maar als het een keer loopt, loopt het ook goed”, weet Johannes Douma. Grootegast leidt nog altijd de dans. In dezelfde klasse liep Grijpskerk een blauwtje op bij Wykels Hallum: 5-2. “De ene week is goed, de andere week niet. Dat is inherent aan de jeugd, die niet stabiel is”, weet trainer Mark Kroese. Grijpskerk was niet bestand tegen vier standaardsituaties waaruit gescoord werd. “We komen er aan. Maar nu nog niet”, klinkt het strijdvaardig en tegelijkertijd realistisch. Aduard 2000 deelde de punten met laagvlieger Stadspark. De paars-witten kwamen door fouten twee keer op achterstand, maar de thuisclub kwam steeds terug. Remco van Merode scoorde beide Auwerter goals. “Soms had ik het gevoel dat we zouden winnen, soms het gevoel dat we door het oog van de naald kropen en dan kom je uit op een gelijkspel”, sprak Rob Vliek cryptisch. Opende had op het Harddraverspark geen schijn van kans tegen Dokkum. Na een half uur stond het 1-0, maar het had net zo goed 4-0 kunnen staan. “We komen fysieke kracht, voetbalkwaliteiten en scorend vermogen tekort”, weet trainer Wietse van der Veen, die ook nog eens spelers van kaliber tekort komt. De lappenmand raakt steeds voller: Mark Koop, Silco Hiemstra, Martijn Berends, Jellinus Helmus, Fokke Zuiderveld. “Er is al heel veel uit de gifbeker gehaald, kennelijk nog niet genoeg”, zegt Van der Veen. FC LEO begon fanatiek in Marum en was gelijkwaardig aan de titelkandidaat. Daarna nam Marum de teugels strak in handen en scoorde er lustig op los 6-0. LEO zakte daardoor weer een plaatsje en is nu elfde. De Lauwers kreeg in de derby tegen GSVV in de eerste vier minuten drie opgelegde kansen, die gemist werden. De rekening werd al gauw gepresenteerd: doelpunt tegen. ‘t Meertenust keek lang tegen de achterstand aan. In het slotkwartier kon de rekening verscheurd worden: van 0-1 naar 3-1. “We maken geen punt van deze drie punten”, was de typische quote van Gerlof Kootstra. Voor GSVV wordt het nu al een lijdensweg. De ploeg van David Kloosterman staat na vijf wedstrijden nog altijd op nul, al heeft het gezelschap van Suameer. In 4C ook de nul voor Niekerk, maar voor de Niekerkers betekent dit: geen tegendoelpunt. De roodhemden versloegen het onderaanstaande Scheemda met 0-5. Niekerk speelde aan dÓosterd zeer gedisciplineerd en had geen moeite met scoren. Bij rust stond het al 0-4 door doelpunten van Dennis van der Velde (2), Jasper Siepelinga en Edwin Zwier. Na rust maakte Van der Velde zijn derde en Niekerk’s vijfde. De score had nog hoger kunnen uitvallen. “Maar ik ben zeer content met de nul en de goede doelpunten”, aldus Marcel Hiemstra. VVSV’09 kwam goed voor de dag tegen subtopper Eastermar en opende brutaal de score. Maar de voorsprong werd nog voor rust door Eastermar teniet gedaan. In de tweede helft werden twee fouten van de kobaltblauwen onmiddellijk afgestraft. Inzet en strijd leverde nog wel de 2-3 op, maar geen punten. Zeester was even in evenwicht met Boornbergum, maar moest toch een dit keer ruime nederlaag incasseren: 4-1. Vijko Postma scoorde de enige treffer van de rood-witten. De wedstrijd OKVC-Noordbergum ging niet door vanwege het overlijden van een bestuurslid van Noordbergum.

Zondag hield Surhuisterveen gelijke tred met koploper Gorredijk. De Feansters kwamen met 1-0 achter, maar Joerie Veenstra schoot vanaf de stip de gasten weer langszij. Na rust een beter Surhuisterveen. Het was wederom Joerie Veenstra die Surhuisterveen nu aan de leiding hielp. In de 85e minuut werd het toch nog gelijk: 2-2. “We waren zeker niet de mindere. Surhuisterveen mocht voetballen en andersom niet. Wij hadden een licht overwicht. Van te voren had ik hiervoor getekend, maar achteraf wel zuur dat het maar een punt oplevert”, vond trainer Andre de Vries. Eenrum leed averij bij Pekelder Boys. Eenrum liet zich in de eerste helft voortdurend aftroeven. Met name op duelkracht. De thuisclub nam dan ook terecht een 2-0 voorsprong. Na de pauze ging het wel beter met de rood-zwarten, maar de aansluitingstreffer viel niet. Na de 3-0 was het duel gespeeld. Volgende week wacht weer een uitduel tegen een ‘mouwen opstroopploeg’: Bellingwolde. De Marnebewoners moeten dan vanaf de aftrap er tegenaan, anders wordt het wederom moeilijk. GVB kreeg een oplawaai van Focheloo FC, de club van Martin Douwsma, die overal scoort. Dit keer waren het er drie in de met 0-7 gewonnen wedstrijd. GVB staat troosteloos onderaan met nul punten. Kloosterburen won niet geheel verrassend van hekkensluiter Woltersum. Joost Gerdes nam de helft van de productie op zijn naam. Penaltykiller Bert Mennes en Jasper Wiersum waren de andere makers. Kloosterburen heeft zich genesteld in de middenmoot.