Zijlsterkerk wordt verbouwd tot B&B, zonder het karakter te verliezen

‘De ruimtes komen straks ook echt ten goede aan het dorp’

MUNNEKEZIJL – Gewisselijk is de Heere aan deze plaats. Dit staat op de gevelsteen geschreven, die boven de deur van de Zijlsterkerk in Munnekezijl prijkt. Het moet even worden opgezocht. Het betekent: zo goed als zeker. De kerk, die in 1899 naast de oude kerk uit 1665 werd gebouwd, krijgt een nieuwe bestemming. De 32-jarige timmerman, zeilmaker en geboren Munnekezijler Frank Brouwers kocht de kerk op. ‘Je moest een bod uitbrengen. Er waren nog twee belangstellenden, maar ik deed het hoogste bod. En toen was de kerk van mij.’
Al een tijd terug gingen de drie kerken samen, aangezien het ledenaantal terugliep. ‘Men besloot dit vastgoed af te stoten. De gemeente wilde er appartementen in laten bouwen voor woonruimte, maar dat vind ik zelf zonde, dan heeft het dorp er niks meer aan. Ik vind het mooi om het oude karakter van de kerk zoveel mogelijk te behouden. Ik wil er een B&B van maken, met een restaurantgedeelte ernaast. Daar zoek ik een uitbater voor. Het loopt nog niet storm, maar ik maak me daar geen zorgen over. Als ik niemand vind dan ga ik zelf de B&B runnen.’
Voor het geld doet hij het niet. ‘Ik hoef er niet van rond te komen. Het is wel een mooie investering voor de toekomst natuurlijk, maar ik vind het behoud van het gebouw ook belangrijk. Een kerk sluiten en verkopen gaat niet zonder emotie voor de betrokken partijen. Maar ik denk dat we het gebouw op een mooie manier verbouwen en er een goede bestemming voor hebben. Naast de B&B kan het gebouw ook gebruikt worden voor activiteiten in de gemeenschap. Zo heeft iedereen er iets aan.’
Brouwers rekent erop dat er genoeg belangstelling voor de B&B is. ‘Als ik naar de bezettingsgraad van de B&B’s hier in de omgeving kijk, maak ik me daar geen zorgen over. En we kunnen nog wat extra’s bieden in de vorm van elektrische fietsen en een sloep die kan worden gebruikt.’
Het was nog niet heel makkelijk om een horecabestemming op het pand te krijgen. ‘Daarvoor wordt ook naar parkeerplaatsen gekeken. Een kerk heeft geen parkeerplaatsen nodig, die heeft een maatschappelijke bestemming. Maar voor horeca moet je een bepaald aantal parkeerplaatsen hebben. Daar werd nog best moeilijk over gedaan. Want die plaatsen zijn hier niet te realiseren. We zijn daar wel negen maanden mee bezig geweest, maar uiteindelijk heeft het college de toestemming verleend.’

Winnaar Regnerus Steensmaprijs
De kerk is gedeeltelijk gestript en weer opnieuw betimmerd. De oude vloer is er helemaal uitgehaald. ‘We stonden hier op het zand. Een halve meter lager. De vloer bestond uit niet meer dan planken die op gestapelde stenen waren gelegd. Er lagen hier geen graven. Wel hebben we een kinderschoentje gevonden, dat werd vroeger vaker onder een vloer gelegd tegen boze geesten. Het schoentje ligt niet onder de huidige vloer, maar we hebben het natuurlijk bewaard.’ Wat er wel onder de nieuwe vloer ligt is vloerverwarming. Ook zijn de ramen geïsoleerd. ‘Daar zijn kunststoframen achter gekomen. En dat is een keus. Het geld wil namelijk wel op bij zo’n project. We hebben er wel voor gekozen om de achterzetramen ruim te maken, zodat de oude ramen goed te zien zijn. En dan zullen ze een keer per jaar weg moeten worden gehaald om erachter schoon te maken. Het is niet anders.’
Onlangs werd de Regnerus Steensmaprijs uitgereikt. Deze prijs werd in 1998 in het leven geroepen door Regnerus Steensma, die de grondlegger is van de Monumentenstichting in Kollumerland. Op deze manier wilde hij eigenaren van monumenten of ‘beeldbepalende panden’ stimuleren tot het op verantwoorde wijze onderhouden of restaureren. ‘Ik heb me aangemeld nadat ik hoorde dat we aanmeldingen werden gezocht. Er kwam een architect langs om te kijken op welke manier ik hier bezig was. Hij was erg positief, maar ik vond het ook vooral fijn om de punten van kritiek te horen. Hoe hij het zou hebben gedaan. Het is fijn om met zo iemand erover te praten. Hij vond wel wat van de kunststof achterzetramen en de zijdeur. Ik snap dat, maar ik moet wel een beetje rekening houden met de kosten. Uiteindelijk won dit project en dat is wel een fijn gevoel, ja.’

Brouwers hoeft gelukkig niet alleen te bouwen. ‘Ik heb een team jongens en vrienden. De een kan dit, de ander kan weer dat. Bij zo’n project kun je wel een goede timmerman zijn, maar je zult toch ook andere expertise nodig hebben. Ik heb geen haast, maar wil begin volgend jaar open. Of er nu een uitbater op zit of niet. Ik heb er helemaal geen stress van, zie het als een mooi avontuur. En het dorp staat er wel achter. Ik heb iedereen van te voren een brief gestuurd met de plannen en echt niemand heeft bewaar aangetekend. De ruimtes komen ook echt ten goede aan het dorp. De ruimte kan gebruikt worden voor een feest. En als er eerst nog even geen uitbater komt dan huren we horeca in per evenement.’
Dat de verbouwing een succes gaat worden is al te zien. En dat de B&B ook gaat lopen, dat is gewisselijk.