Zoutkampers weer terug in het linkerrijtje

ZOUTKAMP – Na twee opeenvolgende nederlagen was het voor Zeester afgelopen zaterdag een wedstrijd van afhaken of aanhaken. Het werd het laatste, want het hardwerkende team van trainer Marinus Siekman trok tegen het tot zaterdag nog ongeslagen Corenos met 2-1 aan het langste eind. Na een aftastend begin greep Zeester op basis van een prima wedstrijdinstelling en een dosis werklust het initiatief. De Zoutkampers waren feller dan de tegenstander uit Roodeschool en de bezoekers kwamen daardoor duidelijk niet goed in hun spel. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Robert Vonk uit Surhuisterveen, die zich genoodzaakt zag om veelvuldig voor overtredingen te fluiten. Beide ploegen schuwden de fysieke duels namelijk niet en het waren vooral de spelers van Corenos die daarbij in de ogen van de scheidsrechter regelmatig overtredingen maakten. Het leidde tot onbegrip en Corenos begon daardoor ook enigszins tegen de scheidsrechter te voetballen. De leidsman liet het in de eerste helft nog bij enkele vermaningen, maar zag zich genoodzaakt in het vervolg van de wedstrijd meerdere keren een kaart te trekken.

In de eerste helft was het vooral spits Vince van der Veen van de thuisploeg die de aandacht trok en voorop ging in de strijd. Na drie minuten spelen schoot hij in kansrijke positie over, terwijl hij even later uit een moeilijke hoek op doel schoot, in plaats van een voorzet te geven. Ook bediende hij bij de tweede paal de mee opgekomen verdediger Jan-Wouter Zwart, maar laatstgenoemde schoot over en naast in plaats van de bal tussen de palen te plaatsen. In de negentiende minuut schudde Van der Veen nog een keer twee tegenstanders van zich af om vervolgens in kansrijke positie ruim naast te schieten. Enkele minuten later kreeg Van der Veen een uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg alsnog op een 1-0 voorsprong te zetten, nadat de goed spelende Robin Schulz binnen het strafschopgebied tegen de grond werd gewerkt en de scheidsrechter naar de stip wees. De doelman van Corenos koos voor de goede hoek en wist zo de door Van der Veen maar matig ingeschoten bal klemvast te pakken. Corenos zorgde ook af en toe voor dreiging, maar de weer betrouwbaar keepende Daniël Veenstra, liet zich daarbij niet verrassen. Eén keer had hij de assistentie nodig spits Van der Veen (!), die een goed ingeschoten bal kort voor de doellijn wist weg te werken. Eén minuut later brak Van der Veen aan de overkant dan eindelijk de ban. Robin Schulz liet een prima actie op de linkerflank zien en gaf een lage voorzet. Van der Veen kwam bij de eerste paal goed voor zijn man en tikte zo enkele minuten voor het rustsignaal met een echte ‘spitsengoal’ de 1-0 binnen.

Doordat Zeester in eerste helft slechts één keer scoorde, bleef Corenos in het tweede bedrijf kans houden op een positief resultaat. In de derde minuut na rust claimde heel Corenos een strafschop, maar scheidsrechter Vonk wuifde de vermeende overtreding weg. Kort daarna ontving een speler van Corenos de eerste gele kaart van de wedstrijd, nadat hij bij de achterlijn een overtreding maakte. Uit de vrije trap kopte een verdediger richting het eigen doel en dwong daarmee zijn eigen keeper tot een lastige redding. Intussen liepen de irritaties bij Corenos verder op en dat leidde al gauw opnieuw tot een gele kaart. In de ogen van Corenos floot de scheidsrechter niet consequent en werden soortgelijke overtredingen van Zeester niet of nauwelijks bestraft met een vrije trap of gele kaart. Corenos besefte ook dat er iets moest gebeuren om op gelijke hoogte te komen en liet zich vaker op de helft van de tegenstander zien. De verdediging van Zeester had er echter steeds goed het oog in en greep daar waar nodig resoluut in. Vooral Cees de Jong onderscheidde zich daarbij enkele keren. De eerste echte kans was in de tweede helft opnieuw voor Zeester. Danny Beerda speelde de mee opgekomen Dieter Schulz aan, die de bal slim liet lopen voor de inkomende Henri Nienhuis. De middenvelder schoot de bal snoeihard langs de verkeerde kant van de paal. Nadat door zijn ploeg het derde geel werd genoteerd, paste de trainer van Corenos een dubbele wissel toe. Hierdoor raakte Zeester de grip op de wedstrijd enigszins kwijt. Corenos maakte goed gebruik van de ontstane ruimte en kwam een aantal keren gevaarlijk door. Zeester moest enkele corners toestaan en uit één daarvan werd de gelijkmaker binnen gekopt. Dit is vaker het lot van een ploeg die verzuimt om de tweede goal te maken en dan kan het ook nog wel eens helemaal fout gaan. Dat gebeurde gelukkig voor de Zoutkampers niet. Zeester rechtte de rug en bleef op zoek naar een tweede goal. Nadat Beerda nog een keer ten onrechte voor buitenspel werd afgevlagd, ontstond er wederom een levensgrote kans voor de thuisploeg, met de gebroeders Nienhuis in de hoofdrol. Jasper gaf de bal mee aan zijn op snelheid liggende broer Henri, die de bal vervolgens langs de uitlopende Corenos doelman schoof, maar de bal op de buitenkant van de paal zag eindigen. Aan de kant van Zeester viel vervolgens ook een gele kaart te noteren en die was voor de immer strijdlustige Van der Veen, die al wat langer tegen een kaart met die kleur aanzat. Corenos stichtte nog enkele keren gevaar uit een standaardsituatie, maar zoals gezegd was Veenstra in goede vorm en schreef hij nogmaals een fraaie en ook cruciale redding op zijn naam. Met nog enkele minuten op de klok werd invaller Ruben Postma voor Zeester het ‘goudhaantje’. Van der Veen forceerde bij de achterlijn een vrije trap, die hij zelf nam. De spits legde de bal voorbij de tweede paal op het hoofd van Jan-Wouter Zwart, die de bal in de doelmond kopte. Ruben Postma zag vervolgens kans om de bal binnen te werken: 2-1. In het restant namen de frustraties van de spelers van Corenos nog verder toe, wat de ploeg nogmaals een gele en ook nog een rode kaart wegens natrappen opleverde. Na nog een laatste mooie save van Veenstra blies scheidsrechter Vonk voor de allerlaatste keer deze middag op zijn fluit en was de buit binnen voor Zeester.

Zeester-trainer Marinus Siekman vond de overwinning terecht en roemde daarbij de inzet en de collectiviteit van zijn manschappen. “Wij gingen veel meer de duels dan zij, maar doordat we grote kansen misten en heel lang op één goal bleven staan, maakten we het ons zelf in de tweede helft nog lastig”, liet Siekman weten. “Vooral na de dubbele wissel bij Corenos gaven we teveel ruimte weg. Ik herstelde dit door verdediger Ruben Postma in te brengen en dan is het heel mooi dat juist hij de winnende goal maakt”. Het bier en de traditionele haring na afloop smaakten, mede door de belangrijke overwinning, weer bijzonder goed.