Zuidhorn delft het onderspit tegen koploper

facebook

ZUIDHORN  –  Aan het begin van de huidige competitie won Zuidhorn de uitwedstrijd tegen het gepromoveerde Velocitas 1897 met maar liefst 0-5. Op voorhand lagen de verhoudingen tussen beide teams voor de wedstrijd van afgelopen zaterdag beduidend anders. Daar waar Velocitas in de race is voor de titel in de 2e klasse L, kan Zuidhorn zich nog niet veilig wanen. Na de wedstrijd in Zuidhorn van afgelopen zaterdag is daar niets aan veranderd. Velocitas won het duel op het sportpark in Zuidhorn met 1-4. Met wedstrijden tegen Marum (uit) en Achilles 1894 (thuis) voor de boeg is het allerminst zeker of de brigade van trainer Jeroen van Wijk de komende weken de degradatiezorgen achter zich kan laten. Daarna volgen er nog vijf wedstrijden en in Zuidhorn is er nog altijd veel vertrouwen voor het veiligstellen van een plaats in de 2e klasse.

Zuidhorn miste overigens net als tegenstander Velocitas meerdere vaste basisspelers. De niet geheel fitte topscorer David Albert Villalta startte uit voorzorg op de bank en het fenomeen Jaap Jacobs is vanwege een blessure langdurig uitgeschakeld. Een schorsing en vakantie waren de oorzaak van meer absenties. Realistisch als altijd greep trainer Jeroen van Wijk het gemis van meerdere bepalende spelers achteraf niet aan als oorzaak voor de ruime nederlaag. Hij zag zijn team in de eerste helft niet onaardig spelen, maar op cruciale momenten wel in de fout gaan. De 0-2 achterstand bij rust was daarvan het gevolg. De eerste speldenprikken kwamen in het eerste kwartier van de kant van thuisploeg. Zo produceerde Milan Stad in de 5e minuut een niet onaardig schot, dat echter een halve meter over het doel verdween. Niet veel later kreeg Thijs Zwarteveen een schietkans, maar hij kwam slechts tot een afzwaaier. Velocitas werd twee keer over de linkerflank gevaarlijk en bij de tweede kans was het in de 19e minuut raak, toen Rutger Hofsteenge de bal langs de uitkomende Iddo Kooistra in de verre hoek binnenschoot. Zuidhorn zocht vervolgens geregeld de aanval, maar de finesse om tot uitgespeelde kansen te komen ontbrak daarbij. In de 32e minuut was Zuidhorn dichtbij de gelijkmaker, toen doelman Lars Striesenou van Velocitas tot twee keer toe een inzet van dichtbij pareerde. Striesenou, die eerder ook het doel van Zuidhorn heeft verdedigd, keepte een prima wedstrijd, maar dat gold ook voor de doelman van Zuidhorn Iddo Kooistra, die in het verdere verloop van de wedstrijd een aantal uitstekende reddingen liet zien. Vijf minuten voor rust werd Kooistra voor de tweede keer gepasseerd, nadat de verdediging van Zuidhorn slecht ingreep bij een corner vanaf links. Joris Mulder kon daardoor bij de 2e paal de bal eenvoudig binnenwerken.  De 0-2 tussenstand hield in dat Zuidhorn in de 2e helft moest proberen om de zogenaamde aansluitingstreffer op het scorebord te krijgen. Nadat eerst Iddo Kooistra handelend moest optreden om de 0-3 te voorkomen, kreeg Zuidhorn een kans op de 1-2. Thijs Zwarteveen gaf vanaf rechts een lage voorzet, maar er was geen medespeler voor het doel die voor een afronding wist te zorgen. De voorzet welke van de andere kant volgde, schampte slechts het hoofd van Ruben Buursema. Velocitas meldde zich vervolgens enkele keren gevaarlijk voor het doel van Iddo Kooistra, die zich nogmaals met een prima redding wist te onderscheiden. Met nog ruim 25 minuten te spelen besloot trainer Jeroen van Wijk om de niet geheel fitte David Albert Villalta in te brengen. Milan Stad werd daarvoor naar de kant gehaald. Korte tijd later volgde een tweede wissel, waarbij de jeugdspeler Carl Reiding in het veld kam voor Noah Veenstra. De wissels zorgden in aanvallend opzicht voor een opleving bij Zuidhorn, maar achterin dreigde toch ook steeds het gevaar van een 3e tegengoal. In verdedigend opzicht was het vooral de onvermoeibare linksachter Eric Cruiming die zich in positieve zin onderscheidde. Verdedigend stond hij zijn mannetje, terwijl hij ook zorgde voor aanvallende impulsen. Nadat Iddo Kooistra met de voet de 0-3 voorkwam, was invaller Reiding dichtbij de 1-2. Na een prima aanval zag hij zijn inzet echter door doelman Striesenou gekeerd worden. Met Jesse Veldhuizen voor de moegestreden Ruben Buursema, bracht Jeroen van Wijk voor het laatste kwartier een 3e wissel binnen de lijnen. Rond de 80e minuut werd bij Velocitas na een snelle aanval de vrije man gevonden en deze bracht de stand op 0-3. Het sierde Zuidhorn, dat het toch nog bleef proberen om een goal te forceren en dat lukte zowaar. Carl Reiding zag zijn inzet nog wel aangeraakt worden door Striesenou, maar onvoldoende om een doelpunt te voorkomen. Reiding was vervolgens ook nog dichtbij de 2-3, maar deze keer bracht Striesenou redding met de voet. Ook David Albert Villalta was nog bijna trefzeker, maar zijn van richting veranderde schot werd door Striesenou met één hand over de deklat gewerkt. In de slotminuut was vervolgens het laatste woord aan Velocitas, dat de eindstand op 1-4 bepaalde. Over de gehele wedstrijd genomen was de overwinning zondermeer terecht te noemen. Dat was na afloop ook het oordeel trainer Jeroen van Wijk: “Het ging bij ons op cruciale momenten fout, omdat we niet voldoende druk op de bal gaven. Ook kwamen we te weinig echt in de duels. We weten wat ons de komende wedstrijden te doen staat”.

Man van de wedstrijd: Eric Cruiming

Opstelling Zuidhorn: I. Kooistra, Stuitje, G. Kooistra, Klat, Cruiming, Zuidema, Zwarteveen, Stad (Villalta), Buursema (Veldhuizen), Veenstra (Reiding), Schuiling,