Zuidhorn geeft Idskenhuizen pak slaag: 6-1

||||
|||| Foto: ||||

ZUIDHORN – Voetbalvereniging Zuidhorn was niet lekker de winterstop in gegaan, dankzij een historisch grote nederlaag van 6-0 tegen Marum en had dus iets goed te maken. VVI uit het Friese Idskenhuizen was afgelopen zaterdag de tegenstander in het Johan Smitpark en werd het slachtoffer van de dadendrang van de mannen van trainer Pontjodikromo. De Friezen kregen een enorme dreun te verwerken en werden met een 6-1 pak slaag naar huis gestuurd.

Zuidhorn begon met de jonge Jasper Hofman in de goal, omdat vaste doelman Striesenou geblesseerd was. Ook Stefan Smit, Ronnie Spijkerman, Kevin van der Kooi en Bart Brandt Buys waren vanwege blessures niet van de partij. Het deerde de ploeg niet, zo zou blijken. De tegenstander, bepaalt geen hoogvlieger in de tweede klasse, had zich in de manier van spelen aangepast aan Zuidhorn en in de aanvangsfase hadden de verdedigers het lastig zich in te stellen op de twee spitsen. Het opportunistische spel van de Friezen leidde tot een aantal gevaarlijke hoekschoppen, maar de doelman uit onder 19 hield zijn hoofd koel en toonde zich een waardige stand-in van de vaste keeper. Langzaam maar zeker kregen de mannen uit het Johan Smitpark greep op hun tegenstander en wedstrijd en na een kwartier wist Zwarteveen de eerste kans direct te verzilveren. Het was Jacobs die de voorzet gaf en Zwarteveen die zijn ploeg op een snelle 1-0 voorsprong zette. De toon was gezet en Zuidhorn toonde zich vastbesloten op deze frisse winterdag de voorsprong niet meer uit handen te geven. Al snel werd duidelijk dat er voor de Friezen niets te halen viel. Een paar minuten later was het al opnieuw raak en wederom was het Zwarteveen. Een afgeslagen hoekschop wist hij daadkrachtig in de touwen te jagen. Toch kreeg VVI na een half uur spelen weer even hoop toen een hoge bal tot doelpunt werd gepromoveerd. De bal vloog over alles en iedereen heen en rolde over de lijn. Een doelpunt die eigenlijk uit het niets viel en waar precies een minuut van kon worden genoten. Onmiddellijk na de aftrap maakte Jacobs de 3-1. De jonge Erik Cruiming, ook speler van onder 19, viel in voor de geblesseerde Tefi. Dat deed hij met verve en de organisatie, die vanwege de blessure even weg was, werd hersteld. De voorsprong werd nog voor rust uitgebouwd naar een knappe 4-1. Schuiling was de middenvelder die diep ging en de bal voor trok, waarna Buursema de afronding verzorgde en de wedstrijd eigenlijk gespeeld was.

Blamage tegen Marum rechtgezet

Het spelbeeld in de tweede helft verschilde niet zoveel met die van de eerste. Zuidhorn bepaalde en liet de Friezen ook niet meer terug komen in de wedstrijd. Het valt te waarderen dat Zuidhorn bleef aandringen op meer goals en de wedstrijd niet zakelijk uitspeelde. Daarmee zou de ploeg de trouwe aanhang ook tekort doen op deze waterkoude middag. Stad rondde in de 60e minuut met een strak schot een mooie solo af en het was diezelfde Stad die na een paar mooie kapbewegingen met zijn tweede treffer van de middag de 6-1 binnenschoot en voor het slotakkoord tekende. Zuidhorn kreeg nog een aantal keren de mogelijkheid de score verder op te voeren, maar besloot dat dit uitgedeelde pak slaag voldoende was. De blamage tegen Marum was rechtgezet en het zelfvertrouwen terug.

Opstelling Zuidhorn: Hofman, Tefi (Cruiming), Kooistra, De Boer, Kuiper, Smit, Stad, Zwarteveen, Jacobs, Schuiling (Slagter), Buursema (Steenbergen).