Zuidhorn geeft in blessuretijd overwinning uit handen

ZUIDHORN – In de openingsronde van de nieuwe competitie ontving Zuidhorn afgelopen zaterdag op eigen veld met Be Quick Dokkum een ploeg welke door velen als titelkandidaat wordt gezien. Vooraf zou er in Zuidhorn waarschijnlijk getekend zijn voor een gelijkspel, maar na afloop overheerste bij de thuisclub het gevoel dat er meer in had gezeten dan het uiteindelijke 2-2 gelijkspel.

Na een van beide kanten aftastend begin kwam Zuidhorn wat beter in de wedstrijd en was het ook gevaarlijker dan Be Quick. Zuidhorn dwong in het eerste kwartier van de wedstrijd een viertal corners af, maar kon daaruit niet echt gevaarlijk worden. Bij de thuisclub kwamen vooral de creatieve middenvelders Milan Stad en David Villalta veel aan de bal en dat leverde een aantal dreigende situaties op. Be Quick stichtte nauwelijks gevaar, wat ook gezien kan worden als verdienste van de verdediging van Zuidhorn, die nauwelijks iets weg gaf en bovendien met Iddo Kooistra een betrouwbare sluitpost onder de lat had staan. Na een half uur speelde Milan Stad zich vrij, maar zijn schot ging voorlangs het vijandelijke doel. Enkele minuten later stond Stad opnieuw aan de basis van een goedlopende aanval. Hij bediende Jaap Jacobs, die vanaf rechts een prima lage voorzet gaf en het was Thijs Zwarteveen die twee verdedigers van Be Quick het bos instuurde en prima afrondde. Ook na deze voorsprong bleef Zuidhorn het betere van het spel houden. De brigade van trainer Bob Pontjodrikomo speelde geen sprankelend voetbal, maar zoals gezegd stelde Be Quick ronduit teleur. Desondanks kwam de stand nog voor het rustsignaal weer in evenwicht. Verdediger Eric Cruiming was in het eigen strafschopgebied duidelijk te laat met een tackle op een aanvaller van Be Quick en dat kwam hem op een gele kaart en Zuidhorn op een strafschop tegen te staan. De strafschop werd namens de gasten feilloos ingeschoten door Rudmer Loonstra: 1-1.

Zuidhorn begon scherp en energiek aan de tweede helft en dat leidde meteen tot een hernieuwde voorsprong. Zwarteveen vond vanaf rechts met een puntgave voorzet bij de tweede paal het hoofd van Jaap Jacobs en de geslepen spits faalde uiteraard niet. Ook na dit doelpunt bleef Zuidhorn controle over de wedstrijd houden en rook het enkele keren aan de 3-1. Na ruim tien minuten spelen in de tweede helft kwam aanvaller Ruben Buursema bij Zuidhorn in de ploeg voor Noah Veenstra. Lang duurde het optreden van Buursema echter niet, aangezien hij in de 62e minuut met een rode kaart van het veld moest. Buursema zag dat de doelman van Be Quick de bal iets te ver voor zich uitspeelde en probeerde met een sliding de bal te blokkeren. Hij haalde daarbij ook de doelman van Be Quick onderuit en scheidsrechter Rozema uit Leens oordeelde dat dit een rode kaart waard was. Ook met tien tegen elf behield Zuidhorn de controle en veranderde het spelbeeld nauwelijks. Be Quick ging wel iets meer opportunistisch spelen, maar de verdediging van Zuidhorn bleef ook richting het einde van de wedstrijd redelijk eenvoudig overeind. En wanneer het toch gevaarlijk werd, bezwoer doelman Iddo Kooistra het gevaar. Toch was Kooistra diep in blessuretijd kansloos op een kopbal van invaller Braaksma, die een bal welke over de verdediging van Zuidhorn werd geplaatst tot in het doel verlengde. Vervolgens claimde Zuidhorn nog tevergeefs een strafschop, nadat Milan Stad bij een doelpoging door de doelman van Be Quick onderuit werd gelopen. De bal had daarvoor op de stip gekund, maar de scheidsrechter besliste anders.

Gemengde gevoelens na eerste competitiewedstrijd

Trainer Mark Bosma van Be Quick Dokkum vond dat zijn ploeg dramatisch slecht had gespeeld en hij was dan ook blij met het uiteindelijke punt. Zijn collega Bob Pontjodrikomo oordeelde dat zijn ploeg twee punten heeft laten liggen. Hij wees daarbij op twee ongelukkige en bepalende acties, namelijk de door Cruiming veroorzaakte strafschop en de rode kaart van Buursema. “Als we ooit van Be Quick hadden kunnen winnen, dan was het wel vandaag”, aldus Pontjodikromo. Komende zaterdag mag Zuidhorn zich in en tegen Marum opnieuw meten met een titelkandidaat. Ook dit lijkt een wedstrijd te zijn, waar vooraf door Zuidhorn voor een punt getekend zou worden. Maar het resultaat wordt net als zaterdag binnen de lijnen bepaald. En in voetbal is veel, zo niet alles, mogelijk.

Man van de wedstrijd: Milan Stad

Opstelling Zuidhorn: I. Kooistra, Nieborg, G. Kooistra, R. Kooistra, Cruiming, Smit, Villalta, Zwarteveen, Stad, Jacobs (Kremer), Veenstra (Buursema).