Zuidhorn neemt de eerste horde op weg naar lijfsbehoud

||||
|||| Foto: ||||

ZUIDHORN –  In de strijd om volgend jaar weer in de 2e klasse te mogen uitkomen, speelde Zuidhorn afgelopen zaterdag thuis tegen 3e klasser Helpman. Zuidhorn speelde het eerste half uur een goede wedstrijd en kwam daarin op een 2-0 voorsprong te staan. In het laatste kwartier voor rust liet Helpman zich in aanvallend opzicht wat meer gelden, maar de rust brak aan met een vrij geruststellende 2-0 voorsprong voor de groene brigade van trainer Jeroen van Wijk. In de matige tweede helft, kwam er in de stand geen verandering meer. Zuidhorn speelt komende zaterdag in de stad Groningen een uitwedstrijd tegen Groen Geel. De winnaar van dat duel speelt een week later de ultieme finale.

Zoals gezegd begon Zuidhorn goed aan de wedstrijd. Helpman werd vanaf het eerste fluitsignaal teruggedrongen op de eigen helft. In de 17e minuut werd de score geopend door Ruben Buursema. De lange aanvaller werd goed bediend door David Albert Villalta en schoot de bal feilloos langs de uitkomende doelman van Helpman. Vier minuten later was het Villalta zelf, die de score verdubbelde. Hij werd aangespeeld in de zestien en had weinig tijd nodig en ruimte om doeltreffend uit te halen. Het leek de opmaat te zijn voor een hogere score, maar die kwam er niet. Kort na de 2-0 was Helpman zelfs dicht bij de 2-1, maar een niet onaardig schot ging via de buitenkant van de paal over de achterlijn. Na een goede ingreep van doelman Iddo Kooistra van de thuisclub, had hij bij een volgende kans voor Helpman de assistentie nodig van zijn broer Ruben, die een bal voor de doellijn weghaalde. Op slag van rust kwam Zuidhorn weer eens tot een goedlopende aanval met als eindstation Villalta. Het schot van de spel- en smaakmaker eindigde echter op de binnenkant van de paal. De 2-0 ruststand betekende dat de wedstrijd in de tweede helft nog alle kanten op zou kunnen gaan. Een doelpunt van Helpman zou de spanning volledig terugbrengen. Daar stond tegenover dat een derde goal van Zuidhorn vrijwel zeker de wedstrijd zou beslissen. De tweede helft viel ronduit tegen. Zuidhorn speelde niet geweldig en Helpman bleek niet in staat om de spanning in de wedstrijd terug te brengen. In de rust werd centrale verdediger Frank Stuitje wegens een blessure vervangen door Coen Klat en zag trainer van Wijk zich genoodzaakt tot wat omzettingen. De invaller liet zich al vrij snel zien, door van net buiten de zestien fraai uit te halen. De bal eindigde echter tegen de paal. Even later zag Klat een omhaal in het zijnet eindigen. Aan de andere kant onderstreepte doelman Iddo Kooistra maar weer eens zijn prima vorm, door in een één-op-één situatie een tegengoal te voorkomen. Los van deze kans liet Helpman te weinig zien om aan spraak te maken op één of meer tegengoals. Dit was overigens ook de verdienste van de achterhoede van Zuidhorn, die nauwelijks iets weggaf. In het laatste kwart van de wedstrijd wisselde trainer Jeroen van Wijk nog drie spelers. Deze wissels maakten duidelijk, dat er bij Zuidhorn sprake is van aanstormend talent. Alleen daarom al is het te hopen dat Zuidhorn zich in de 2e klasse weet te handhaven. De jeugdspelers Jozua Rozema, Corné Zuidema en Jort Kremer vielen stuk voor stuk prima in. Na een voorzet vanaf de linkerkant was Rozema bij de tweede paal net een stap te laat om de wedstrijd in het slot te gooien en via een fraaie steekbal bood hij even later Klat nog een scoringskans. Diens schot werd echter geblokt. Rozema schoot ook nog een keer over het vijandelijke doel en ook een prima aanvallende actie van Jort Kremer leverde geen derde treffer op. Door Helpman te verslaan is de eerste horde op weg naar handhaving genomen. Komende zaterdag treft Zuidhorn in Groen Geel een sterke en geslepen ploeg en zal het vol aan de bak moeten om ook de tweede ronde te overleven. Trainer Jeroen van Wijk toonde zich daar na afloop terdege van bewust: ”We speelde het eerste half uur een goede wedstrijd, daarna werd het minder. De tweede helft was zeker niet geweldig. Maar in dit soort wedstrijden telt alleen de winst en die hebben we als collectief binnengehaald. De sfeer in de groep is goed en er wordt steeds volle bak getraind. Iedereen en alles heeft de focus op handhaving en we gaan er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. We missen nog steeds een aantal spelers, maar hun vervangers zijn er klaar voor.”

Man van de wedstrijd: Geen. Het collectief was bepalend.

Opstelling Zuidhorn: I. Kooistra, G. Kooistra, Stuitje (Klat), R. Kooistra (Rozema), Cruiming, Smit, van Dam, Villalta (Kremer), Schultinga, Zwarteveen, Buursema (Zuidema)