Zuidhorn rekent af met VEV ’67 en wint verdiend met 4-2

|||
||| Foto: |||

ZUIDHORN –  Zuidhorn, dat na twee wedstrijden op één punt stond, ontving afgelopen zaterdag streekgenoot VEV ’67, dat alleen nog maar tegen Marum had gespeeld en die wedstrijd op eigen terrein met 1-3 verloor. Om op de ranglijst de weg omhoog te vinden hadden beide ploegen een overwinning nodig. Na afloop kon Zuidhorn drie punten bijschrijven en vindt VEV’67 zich terug op de laatste plaats van de ranglijst. Dat kan zeker in deze fase van de competitie snel veranderen, maar de wedstrijd maakte wel duidelijk, dat er voor beide trainers nog wel werk aan de winkel is om hun ploeg voetballend beter voor de dag te laten komen dan afgelopen zaterdag. De overwinning van Zuidhorn was desondanks verdiend. Zuidhorn speelde meer als een team en besliste de wedstrijd mede op basis van de individuele kwaliteiten van middenvelder David Villalta en de intussen 39-jarige aanvalsleider Jaap Jacobs, die beiden twee keer scoorden.

Het eerste wapenfeit kwam in de 6e minuut van de thuisclub, toen de van een schorsing teruggekeerde Thijs Zwarteveen na een aanval over een paar schijven kon afdrukken, maar geen doel trof. Drie minuten later schoot Tom van Leeuwen namens VEV ’67 vanuit een moeilijke hoek de bal voorlangs het door Iddo Kooistra verdedigde doel. In de 11e minuut beging Jacob Tjoelker, vlak voor de dug-out een zware overtreding op Guido Kooistra. Het betekende de eerste kaart van de wedstrijd, waarbij de scheidsrechter zich coulant toonde, door Tjoelker ‘slechts’ de kleur geel voor te houden. Kooistra had veel pijn, werd opgelapt en hervatte de wedstrijd. Ruim vijf minuten later bleek hij te geblesseerd te zijn om verder te spelen en werd hij alsnog vervangen door Martijn Smit. Kort daarvoor was Zuidhorn op een 1-0 voorsprong gekomen, toen Jaap Jacobs beter op een lange bal van Frank Stuitje reageerde dan zijn tegenstander Mats Wolthuis. Jacobs verlengde de bal met een fraaie lob over de uitlopende VEV-doelman Pim Wellinghoff en zag de bal binnenvallen. Ook na dit doelpunt bleef Zuidhorn wat dreigender dan VEV’67, dat zich veel slordigheden in de eindpassing permitteerde. Bij de thuisclub was het vooral de beweeglijke en behendige David Villalta, die zich in positieve zin onderscheidde. Villalta benutte telkens goed de ruimte tussen de linies en was bij vrijwel iedere aanvallende actie betrokken. De eerste grote kans voor VEV ’67 in de 25e minuut was vervolgens wel meteen raak. Jeffrey Visser gaf de bal vanaf rechts prima voor en Tom van Leeuwen rondde van dichtbij beheerst af. Na de gelijkmaker volgde een wat rommelige fase en bleven grote kansen aan beide kanten uit. David Villalta kreeg nog wel een aardige schietkans, maar Menco Renkema maakte deze kans met een prima verdedigende actie onschadelijk. Op slag van rust mocht linkerspits Arjan Veenstra namens VEV nog een keer vanuit een vrije trap aanleggen voor een schot op doel, maar Iddo Jager wist de bal tot corner te werken. De ruststand van 1-1 gaf de verhoudingen in de 1e helft overigens vrij goed weer en de vraag was of één van beide ploegen het duel in de 2e helft naar haar hand zou weten te zetten. VEV-trainer Kees Pranger liet Jarno Broeders in de kleedkamer achter en bracht met Erwin Cazemier een nieuwe pion. De tweede helft was amper begonnen toen Eric Cruiming namens Zuidhorn een gele kaart kreeg voorgehouden na een overtreding op Jeffrey Visser. Niet veel later hield Visser een speler van Zuidhorn vast om een aanval te onderbreken en kreeg hij ook een gele kaart. In de 58e minuut bekroonde David Villalta zijn goede spel met de 2e goal voor de thuisclub. Na een assist van Jort Kremer spurtte hij met de bal aan de voet het strafschopgebied binnen en liet Pim Wellinghoff vervolgens met een bekeken schot kansloos. Drie minuten later leek Jaap Jacobs op weg te zijn naar de 3-1. Nadat hij zich van Wessel van der Galiën had ontdaan had Jacobs vrije doortocht naar het vijandelijke doel, maar de verdediger van VEV tikte hem van achteren aan waardoor Jacobs ten val kwam. Opnieuw toonde de scheidsrechter zich coulant door een gele in plaats van een rode kaart te trekken. Ook VEV bleef naar openingen zoeken, maar erg gemakkelijk ging dat allemaal niet. Toch was er in de 71e minuut opeens een prima en goedlopende aanval van de Leeksters te bewonderen. De vloeiende aanval had in de kort daarvoor ingevallen Marco Soeten het eindstation en hij haalde trekker over voor de 2-2.  Het antwoord van Zuidhorn op deze tweede gelijkmaker kwam razendsnel en opnieuw heette de plaaggeest David Villalta. Zijn inzet werd door Pim Wellinghoff nog wel aangeraakt, maar de bal verdween over de doellijn en opnieuw moest VEV in de achtervolging. VEV probeerde nog wel iets af te dwingen, maar het kwam voetballend tekort om nog aanspraak op een punt te kunnen maken. In de slotminuut besliste Jaap Jacobs de wedstrijd door de 4-2 te scoren. Hij kopte bij de 2e paal vallend een kansloos lijkende voorzet vanaf rechts van Thijs Zwarteveen op onnavolgbare wijze in de verre hoek. Door de overwinning haakt Zuidhorn aan bij de middenmoot, terwijl VEV met een wedstrijd minder, met nul punten uit twee wedstrijden voorlopig hekkensluiter is.

VEV-trainer Kees Pranger zocht na afloop niet naar excuses: “Zuidhorn heeft verdiend gewonnen. Bij ons moet en kan het aan de bal veel beter. Ook verdedigen we niet goed genoeg. Los daarvan geef ik de ‘credits’ aan Zuidhorn, dat wel een teamprestatie leverde”. Zijn collega Jeroen van Wijk, was content met de eerste competitiezege tijdens zijn nog maar korte dienstverband bij Zuidhorn. Ook hij roemde de teamprestatie, maar zag toch ook nog wel verbeterpunten: “Dat hoort ook wel een beetje bij het begin van het seizoen. Daar gaan we uiteraard met elkaar hard aan werken. We missen nog wat spelers vanwege blessures, maar dat wordt gelukkig heel goed gecompenseerd door onze jeugdige talenten”.

Man van de wedstrijd: David Villalta.

Opstelling Zuidhorn: I. Kooistra, R. Kooistra, G. Kooistra (M. Smit), Cruiming, Stuitje, S. Smit, Zwarteveen, Villalta (Veenstra), Kremer, Schultinga (Sikkema), Jacobs

Opstelling VEV ’67: Wellinghoff, van der Galiën, Broeders (Cazemier), Renkema, Wolthuis, S.Veenstra (Soeten), Tjoelker (Wegter), Udema, Visser, van Leeuwen, A. Veenstra (Oedzes)