Zuidhorn thuis onderuit tegen onverzettelijk ’t Fean ’58

||||||
|||||| Foto: ||||||
voorpagina groningen

ZUIDHORN – In aanhoudende regenval toonde Zuidhorn zich afgelopen zaterdag voetballend minstens gelijkwaardig aan tegenstander ’t Fean ’58, maar na afloop stond er een 0-3 eindstand op het scorebord. De wedstrijd werd na rust vooral beslist door de onverzettelijkheid, welke het team van trainer Minno van der Werff en assistent André van der Molen wederom aan de dag legde. Het als een hecht collectief spelend ’t Fean liet in Zuidhorn zien dat de hoge klassering op de ranglijst niet op toeval berust.

Zoals gezegd deed de brigade van trainer Bob Pontjodrikomo en assistent Marco Zuidberg voetballend niet onder voor ’t Fean. De thuisclub voetbalde in de eerste helft zelfs wat gemakkelijker dan de gasten en was enkele keren dicht bij de openingstreffer. Dat was zeker het geval in de tiende minuut toen Thijs Zwarteveen van dichtbij een grote scoringskans kreeg. Zwarteveen schoot de bal op zich prima in, maar doelman Hessel Huisman ranselde de bal met een uitstekende reflex uit de benedenhoek. Iddo Kooistra, de doelman van de thuisclub, werd in de eerste helft minder vaak op de proef gesteld, maar de keren dat dit wel gebeurde, toonde ook hij zich een betrouwbare en kundige sluitpost.

Halverwege de eerste helft van de wedstrijd, welke op het kunstgrasveld werd gespeeld, moesten de lichtmasten vanwege de invallende duisternis al ontstoken worden. Het spelbeeld veranderde er niet door. Zuidhorn bleef wat dreigender dan ’t Fean, maar de echte scherpte voor de goal ontbrak deze middag toch te veel om op voorsprong te kunnen komen. Bovendien beet ’t Fean zich stevig vast in de tegenstander en straalde het daarbij de al eerdergenoemde onverzettelijkheid uit. Met de 0-0 ruststand mocht ’t Fean desondanks het meest tevreden zijn.

Ook in de tweede helft waren de wat betere kansen in eerste instantie voor Zuidhorn, maar opnieuw gaf ’t Fean geen krimp. Al gauw werd duidelijk dat de ploeg die de eerste goal zou maken, ook zeer kansrijk zou zijn om de wedstrijd winnend af te sluiten. Dit scenario kwam in het verdere verloop van de wedstrijd helemaal uit. Het was Wibo van der Werff die na een corner in de 58e minuut bij de tweede paal de bal vrij eenvoudig binnen kon werken. Met de voorsprong op zak wist ’t Fean dat Zuidhorn nog meer zou moeten komen en dat het daardoor zelf via de snelle aanvallers meer ruimte zou krijgen om gevaarlijk te kunnen worden. Nadat Erwin Tabak over links al gevaar stichtte, viel kort daarop de tweede goal van ’t Fean. Invaller Bard Pultrum speelde Jens Hamstra aan, die zich niet bedacht en van afstand een prima schot losliet, dat Iddo Kooistra te machtig was.

Ook na de verdubbeling van de voorsprong bleef ’t Fean geconcentreerd en gedreven voetballen. Vooral linksachter Raoul Dijkstra kan daarbij een toonbeeld van onverzettelijkheid en strijdlust genoemd worden. Dijkstra speelt met volle overgave en blijft 90 minuten lang gaan, waarbij hij de gehele linkerflank bestrijkt. Dit werkt kennelijk aanstekelijk op zijn ploeggenoten. In een laatste poging om toch nog iets te forceren, paste Pontjodikromo een klein kwartier voor het einde een dubbele wissel toe. Zuidhorn viel met de moed der wanhoop aan, maar doordat het ook een race tegen de klok werd, ging de ploeg gehaast en te onnauwkeurig te werk. Milan de Koe was nog het dichtst bij de 1-2, maar zijn kopbal verdween via een stuit en de bovenkant van de lat over de achterlijn. Ook David Albert Villalta kreeg nog een schietkans, maar hij vond doelman Huisman op zijn weg. De definitieve beslissing viel enkele minuten voor tijd. Na weer een snelle uitbraak bepaalde Erwin Tabak op aangeven van invaller Bard Pultrum de eindstand op 0-3. ’t Fean leverde met de overwinning maar weer eens het bewijs, dat niet altijd de voetbalkwaliteiten allesbepalend zijn, maar dat elementen als strijdlust en collectiviteit ook doorslaggevend kunnen zijn. Waarmee niet gezegd wordt dat ’t Fean onvoldoende voetbalkwaliteiten herbergt. Net als bij de thuisclub Zuidhorn zijn die er voldoende.

Assistent-trainer Marco Zuidberg van Zuidhorn stelde na afloop terecht dat er tot de 0-0 sprake was van een gelijkwaardige wedstrijd: “De vraag was, wie na rust de 1-0 zou maken en dat was ’t Fean. De 1-0 had in een eerder stadium ook voor kunnen vallen en dan was de kans op een positief eindresultaat voor ons waarschijnlijk een stuk groter geweest. Wij gingen nu op enig moment achterin één op één spelen en ik moet zeggen dat ’t Fean het vervolgens goed uitspeelde”. Trainer Minno van der Werff van ’t Fean straalde na afloop van oor tot oor en gaf de volgende reactie: “We zijn als groep enorm gegroeid en er staat een echt team, dat keihard met en voor elkaar wil werken. Dat zit gewoon in deze groep zelf, daar hoeven wij als technische staf nauwelijks op te investeren. Prachtig om te zien hoe ook jong talent hierbij aanhaakt en voetballend mee kan komen. De kunst en de uitdaging is om dit te blijven volhouden en verder te ontwikkelen”.

Man van de wedstrijd: Raoul Dijkstra (’t Fean ’58)

Opstelling Zuidhorn: I. Kooistra, G. Kooistra (van der Steege), De Koe, Smit, R. Kooistra (Schuiling), Cruiming, Schultinga (Scholtens), Villalta, Zwarteveen, Buursema (Stad) Jacobs.

Opstelling ’t Fean ’58: Huisman, Numan (Tabak), Ten Hoeve, J. Notebomer, Dijkstra, Van der Werff, Mellema, Loopstra (Jager), Vos, E. Notebomer (Pultrum), Hamstra