Aduard 2000 bovenaan in periode

Fors verlies Grijpskerk;

STREEK - In de twaalfde speelronde veroverde Zuidhorn de periode (zie uitgebreid verslag). Grijpskerk kreeg flink klop: 5- 1 bij Waterpoortse Boys. Nederlagen waren er ook voor Opende en Fc Grootegast. FC LEO en Aduard 2000 wonnen beiden. De Leensters versloegen Westerlee (2-1), terwijl Aduard bij De Weide de volle winst pakte; 0-3. OKVC deelde de punten met HS’88.  De Lauwers moest in een doelpuntrijke wedstrijd haar meerdere erkennen in VCR: 5-3.  VVSV’09 was in evenwicht met Boerakker: 2-2. Het duel Niekerk-Waskemeer werd afgelast.
GRIJPSKERK liep in Sneek averij op tegen Waterpoortse Boys. Na een ruststand van 1-1 werd het 5-1. De bezoekers waren voetballend niet de mindere, maar lieten het in de afwerking weer afweten. Met name Bert Reitsma. De voormalige OKVC-er kreeg  in een vroeg stadium een enorme kans, die gemist werd. In de tegenaanval scoorde de thuisploeg. Na de 1-1 kreeg Reitsma opnieuw de gelegenheid, maar faalde opnieuw . In de tweede helft liep Grijpskerk in het mes van het sterkste wapen van de thuisclub: de counterattaque.  Door de nederlaag en de winst van de concurrenten moeten de ‘roden’ weer oppassen. ADUARD 2000 omzeilde de lastige klip bij De Weide. De paars-witten sloegen in een gelijkopgaande strijd vlak voor rust toe. Uit een cross van Klaas Cruiming gaf Haye van der Werf de voorzet op Eltjo Velting die tekende voor 0-1. In de tweede helft drie hachelijke momenten voor het doel van Aduard. Vervolgens speelden de bezoekers, die het slechts enkele momenten moeilijk hadden,  het  vakkundig uit: 0-3. Door de winst staat Aduard er goed voor en zelfs bovenaan in de tweede periode. FC LEO lijkt bezig met een nieuwe serie:  ‘2-1 winnen’.  “Het maakt mij niet uit. Dat we zeven wedstrijden ongeslagen zijn vind ik veel belangrijker”, zei trainer Jan Jaap Zijlstra na de tweede 2-1 overwinning op rij tegen het nietige Westerlee. ‘De Trots van de Marne’  begon niet best en kwam zelfs met 0-1 achter. Maar LEO is mentaal ijzersterk en wist vanuit de achterstand weer terug te komen. Terwijl het niveau bij Westerlee zakte gooide de thuisclub er nog een schepje bovenop en trok de winst naar zich toe. Doordat de naaste belagers verloren deed LEO goede zaken in de stand.  In de Derde Klasse C verloor OPENDE ook van subtopper RWF: 3-1. Qua veldspel deed Opende niet onder voor de nummer vier, maar de ploeg van Wierd Kuipers gaf de doelpunten te gemakkelijk weg. Een ongelukkige handsbal leidde tot een strafschop (1-0) en vlak na rust viel de 2-0. De derde tegentreffer was een (Sinterklaas) cadeautje van de keeper. “De positie wordt er niet beter op. Dat we moeilijk scoren is bekend, maar zo makkelijk weggeven dan wordt het lastig”, weet Kuipers.  Fc GROOTEGAST speelde op het ‘AJ Keijer Sportpark’  in Zeerijp een gelijkwaardige wedstrijd tegen De Fivel, de nummer twee van de ranglijst. Na een half uur nam de thuisclub de leiding. In de slotfase viel de beslissende 2-0. “ De kracht van De Fivel zat met name in de achterhoede met een keeper van uitzonderlijk niveau”, oordeelde trainer Marcel Poll . “Ze hebben niet voor niets nog maar zes doelpunten tegen. We kwamen er niet echt doorheen. Voetballend waren we beter, maar zij streden voor elke meter en hadden het meeste recht op de winst”. Smet op de wedstrijd was het uitvallen van Rick Buma, die zijn enkel brak en maanden uit de roulatie is.  Komende zaterdag wacht Grootegast de nummer drie De Pelikanen. Dan is het aanhaken of afhaken. OKVC en HS’88 was de strijd tussen de nummer laatst (HS’88) en één na laatst (OKVC). ‘Olhoof’  begon dramatisch slecht en kwam volkomen verdiend met 0-2 achter. In de tweede helft zette ‘zwart-wit’ de zaak recht: 2-2. “Er was in het begin geen beleving, geen bezieling”, foeterde trainer Jur Smit. “En het was al de zesde wedstrijd waarin we na vijf minuten al met 1-0 achter stonden. Daar word ik poepje flauw van. Dat ze dan alsnog gelijkmaken valt onder de noemer: ze kunnen het wel”,  aldus de trainer die desondanks zijn contract met een jaar verlengde, met een optie voor nog een jaar. . In 5C speelde DE LAUWERS een attractieve wedstrijd bij het hooggenoteerde VCR. Het doelpuntenfestijn eindigde in het voordeel van de club uit Rinsumageest: 5-3. De blauw-witten waren juist bezig met een opmars. VCR was net te veel van het goede. VVSV’09 liet een punt liggen bij Boerakker, dat in de onderste regionen bivakkeert.  Het werd 2-2 aan de ‘Oomkegast’. De ploeg uit Zoutkamp/Ulrum is nog wel leider van een grote groep middenmoters. Evert Zwaagman was zondag de gevierde man bij ZUIDHORN dat Leek Rodenburg in eigen huis versloeg.  De spelbepaler  kwam alleen voor de keeper na een steekbal van Yashin ter Veen en schoof in de verre hoek. “In de tweede helft was het alleen maar tegenhouden. Maar we kwamen voor de overwinning”, gaf Zwaagman de strijdlust aan. NIEKERK verloor de wedstrijd bij Helpman in de slotfase. Dit terwijl de rood-witten voor rust ruim hadden moeten leiden. Na de  1-0 maakte Niekerk in de diepste blessuretijd  gelijk en verzuimde Jeroen Beerlings om Niekerk na rust in veilige haven te schieten. In plaats daarvan werd het 2-1. De degradatiespook is nog steeds in de buurt. GVB verloor op eigen terrein van naaste belager De Wilper Boys. “Gezien de goede eerste helft onnodig. Vijf minuten voor de pauze misten we een penalty en dat was de nekslag”, vond Sjoerd Visser. In de tweede helft werd het een evenwichtige strijd en kwam De Wilp op 1-2. Vervolgens werd de 2-2 van GVB om dubieuze reden afgekeurd. “Rob Jager nam de bal met de borst mee. De scheidsrechter oordeelde hands”. KLOOSTERBUREN ging onderuit bij Farmsum, dat in de eerste helft een 2-1 voorsprong nam. In de tweede helft liep de thuisclub weg: 5-2.  “We kregen kans op kans maar hij wou er niet in”, zei leider Hans Bolt. “Dit terwijl de middenvelder van Farmsum twee keer een bal van 40 meter erin joeg. Na de 3-2 leek het nog even spannend te worden, maar zelfs alleen voor de keeper faalde Kloosterburen.  EENRUM speelde een enerverende wedstrijd in Nieuw-Roden en kwam in de eerste helft met 2-0 achter. Na de pauze kwam de rood-zwarte brigade op wilskracht terug en en strafte persoonlijke fouten van de thuisclub af: 2-2. Eenrum blijft ook in de stand gelijk met Nieuw-Roden