Aduard 2000 verslaat Pelikaan S; eerste overwinning Surhuisterveen

STREEK – In de tweede speelronde trakteerde Aduard 2000 het ambitieuze Pelikaan S op een nederlaag. Grootegast en Marum deelden de punten. De streekderby Grijpskerk-Opende werd een victorie voor Grijpskerk (zie verslag elders). Zondag won Surhuisterveen voor de eerste keer, terwijl bij Kloosterburen de doelpunten om de oren vliegen.

Buitenpost nam revanche voor de eerste zeperd en versloeg Viboa op eigen veld. “Afgelopen dinsdag speelden we goed tegen Staphorst en die lijn hebben we doorgetrokken”, aldus trainer Rene van der Weij. Na een 1-0 achterstand ging de knop om bij de Blauwkes en alle remmen los. Het duel werd een half uur gestaakt doordat Jorrit Terpstra op zijn nek terecht kwam en naar het ziekenhuis moest. Het letsel viel achteraf mee. Zuidhorn moest haar meerdere erkennen in VEV’67. Al was de 1-0 nederlaag nihil, het verschil in niveau zichtbaar. “VEV is een stapje verder. We konden weinig creëren. Als debutant hebben we ons kranig verweerd; we hebben het niet slecht gedaan.”, vond Laurens Bloem. ’t Fean ’58 is de koppositie alweer kwijt, na de nederlaag bij Hardegarijp: 3-2. Gezien de kansenverhouding was het een terechte nederlaag. Ondanks een voorsprong vlak voor rust en kans op meer. Met name Joost Nieuwenhuis was pechvol in de afronding. De keeper en lat verhinderden de 2-2. Trainer Yko de Boer was vooral niet tevreden over de eerste helft, waarin de thuisclub feller was. ’t Fean vocht zich goed terug en had in ogen van De Boer wel een gelijkspel verdiend. FC Grootegast en Marum deelden de punten in een avondwedstrijd, aangezien een aantal spelers ’s middags meededen met de befaamde Struuntocht. Het was een terechte puntendeling. Marum was in het eerste deel de veel betere ploeg, na de pauze domineerde Grootegast. Het was spannend, er was veel publiek en goed voetbal. Grootegast kwam met 0-1 achter, tien minuten voor tijd zorgde Jeroen Beerlings voor evenwicht: 1-1. Aduard 2000 versloeg Pelikaan S. De clubleiding noemde de zege niet sensationeel. Aduard had wel enig geluk, doordat Pelikaan S lat en paal trof. Man van de wedstrijd was doelman Klaas Cruiming. Na een 0-0 ruststand opende Remco van Merode de score. Albert Nieuwenhuis kopte de 2-0 binnen. “De zege was niet gestolen. We hebben naar onze mogelijkheden gespeeld en Pelikaan S heeft niet gebracht wat verwacht werd.”, verklaarde Rob Vliek de overwinning. FC LEO ging door persoonlijke fouten achterin onderuit, bij Dokkum. Deze fouten in het 5-metergebied werden genadeloos afgestraft: 4-0. “Het was een harde les in effectiviteit, qua voetbal zijn we op de goede weg”, vond Klaas van der Ploeg. De Lauwers hield Lions knap op een gelijkspel. Lions is een leuk voetballende ploeg en een van de beteren in de klasse. Overigens kwam de scheidsrechter een half uur te laat. Na een 0-0 pauzestand kwam De Lauwers door een penalty (“de oorzaak is velen ontgaan”, aldus Gerlof Kootstra). De gasten kregen ook een pingel, die verzilverd werd door Bert Jager. Na de 1-2 waren er kansen op meer. De thuisclub kwam toch weer langszij. Een lange hijs naar voren werd in de 93e minuut doeltreffend ingekopt: 2-2. Martijn Fokkema had De Lauwers alsnog aan de zege kunnen helpen, maar diens lob belandde naast. Niekerk had een totale off-day tegen VVK, dat Niekerk in de beginfase overrompelde en bij rust met 3-1 leidde. In de tweede helft speelde Niekerk niet veel beter, ondanks een aantal toegepaste wissels. De Korreweg-club liep verder weg: 6-1. Edwin Zwier scoorde het enige Niekerker doelpunt, dat na de goede eerste wedstrijd weer met beide benen op de grond staat. VVSV’09 en Drogeham hielden het op 2-2. De kobaltblauwen kennen een betere start dan vorig seizoen, waarin het na twee duels nog op nul stond. Het eerste punt is nu al binnen. Ook OKVC en Kootsertille bleven steken op een 2-2. Voor Olhoof was het de eerste wedstrijd. De zwart-witten kwamen vroeg op 0-1 door een harde volley van Danny Mollema. De thuisclub trok de zaak vlak voor rust recht en een buitenspeldoelpunt betekende de ommekeer: 2-1. Het slotoffensief van de gasten leverde toch nog de 2-2 op dankzij Usai. De wedstrijd VIOD versus GSVV werd afgelast wegens een sterfgeval bij VIOD.

Zondag bracht Surhuisterveen Nieuweschoot de eerste nederlaag toe en was de eerste winst van de Feansters een feit. “Lekker”, reageerde trainer Andre de Vries, die de terechte zege wel een magere noemde. “Net als vorige week tegen ODV kregen we meerdere kansen. Toen hadden we met 3-0 voor moeten staan en dat was tegen Nieuweschoot ook zo”. Man van de wedstrijd was Jorrit Veenstra die ook de winnende treffer maakte, in de eerste helft. Na rust ging het over en weer en had de 1-1 ook kunnen vallen. “Vorige week hadden we meer verdiend, de beloning kregen we nu wel”. Eenrum kwam er op bezoek bij kampioenskandidaat SVZ niet aan te pas. Na tien minuten stond het al 3-0. Tot aan de rust konden de Marnebewoners het nog aardig bijbenen. De schade werd beperkt tot 4-2, waarbij de Eenrummer goals van Tim Roelink (kopbal na een vrije trap) en Tim Veenstra (goede individuele actie) afkomstig waren. Na rust liep de score op tot 9-2. Uithuilen en volgende week er weer staan, wanneer Westerwolde op bezoek komt. Kloosterburen wordt gebruikt als schietschijf. Werd vorige week verloren met 9-2, zondag declasseerde FVV de gedegradeerde ploeg. Wat is er loos aan de Westerklooster? Kevin Cats nam zijn verantwoording. “Wij toonden weer geen inzet. Je kunt ook een keer komen kijken, misschien heb je er een andere mening over.” Zo hoor je het ook eens anders. GVB voetbalde niks minder dan Houtigehage dat het sportveldencomplex van Grootegast met een 0-3 zege verliet. “Het was niet nodig geweest, maar wij missen iemand die de bal erin prikt”, weet Heine Scheerhoorn waar het aan ligt, die eraan toevoegt dat op de werklust niets is aan te merken.