Evert van der Veen

Man met de hamer - Evert

Voorzitter judovereniging Grootegast

“Ik ben nu sinds een jaar voorzitter bij Judovereniging Grootegast. Het kan best druk zijn, want als voorzitter moet je gewoon veel regelen. Wel vind ik het hartstikke leuk om te doen, want judo is mijn passie. Ergens voorzitter zijn waar je passie niet ligt dat werkt gewoon niet, je moet het echt met hart en ziel doen. Vooral hier, omdat het geen groot, commercieel bedrijf is, maar een kleinere vereniging. Ik ben momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor ons 50-jarig jubileum en daar komt veel bij kijken. Er hoort natuurlijk een groot feest bij, maar dat moet wel allemaal geregeld worden. Zo wil ik bijvoorbeeld een presentatie houden met allemaal oud beeldmateriaal van de vereniging, zoals foto’s en krantenknipsels, die ik nu druk aan het verzamelen ben. We hebben momenteel ruim 80 leden die allemaal kunnen komen met ouders en familie, dus we gaan ervan uit dat het een groot feest wordt. Wat ik heel bijzonder aan de vereniging vind, is dat het een van de oudste judoverenigingen van het Noorden is. Landelijk staan we op de 24e plek, maar in het Noorden staan we bijna bovenaan. We hebben de afgelopen vijftig jaar pieken en dalen gehad, maar het gaat nog steeds hartstikke goed. Zo hebben we een aantal wereldkampioenen en Nederlands kampioenen in ons team zitten, en dat is toch wel een hoogtepunt. Ik ben zelf een bloedfanatieke judoka. Dat komt vooral door mijn zoons, die judoën ook allebei en zijn ook hartstikke fanatiek. En zo is dat vlammetje vijftien jaar geleden van hun op mij overgegaan. Ze hebben mij eigenlijk aangestoken! Vroeger vond ik het ook wel leuk, maar toen was het er gewoon nog niet. We hadden alleen een voetbalvereniging in het dorp, dus werd het voetbal. Toen mijn zoons begonnen met judo ging ik natuurlijk mee naar wedstrijden om ze te steunen, maar dan ga je toch een beetje coachen en meedenken. Ik vond het verrassend leuk! Sindsdien ben ik ook bij de vereniging gegaan en is judo echt een passie geworden.”