Grijpskerk nog altijd ongeslagen; Zuidhorn heeft de wind in de zeilen

Voetbaloverzicht

STREEK -  De weergoden hielden zich gedeisd. Maar wel een regen aan doelpunten in Grootegast, dat ASC’75 deklasseerde: 9-0. Aduard verloor de degradatiestrijd van Groen Geel. Grijpskerk en Gronitas hielden elkaar in evenwicht. Zuidhorn heeft de wind flink in de zeilen en won weer met volle overtuiging. Niekerk profiteerde optimaal van de off-day van VVSV’09 en bezet nu de tweede plaats. Kloosterburen verloor van Hoogkerk (zie verslag elders).
Een ontgoocheling voor ADUARD 2000 dat in eigen huis de belangrijke strijd onderin verloor van Groen Geel. De 0-2 was terecht. Al in de eerste helft was de eindstand een feit. De twee doelpunten waren ronduit knullig. Het was een beladen wedstrijd vol frustraties. Aduard werd een glaszuiver doelpunt ontnomen na een bal die via de onderkant lat het veld weer in sprong. Volgens iedereen was de bal over de doellijn geweest, de scheidsrechter zag het anders. Trainer Theo Migchelsen kreeg een rode kaart wegens commentaar op de leiding. Aduard had bij winst goede zaken kunnen doen. GRIJPSKERK hield subtopper Gronitas op een 1-1-gelijkspel.  Op voorhand knap tegen de nummer vier. Achteraf had er meer ingezeten. De ‘vriendengroep uit Stad’ kwam verdiend aan een 0-1 voorsprong. Vlak voor rust schoot Dennis Banga de ‘Smalruggen’ weer naast Gronitas, terwijl even later de paal geraakt werd. In de tweede helft was Grijpskerk iets beter, maar had wederom pech in de afwerking. De geslepen gasten bleven dreigen, maar gescoord werd er niet meer. Grijpskerk heeft al vijf wedstrijden niet verloren, al is het nog niet uit de gevarenhoek. Het vlaggenschip van FC LEO is stuurloos. Dokkum won in Leens met overtuigende cijfers. ‘Leens En Omstreken’ staat met vier punten stijf onderaan en maakt zich op voor de afdaling naar de vierde klasse. De achterstand op nummer twaalf, Rottevalle, is al elf punten. OPENDE was in de eerste helft minstens gelijkwaardig aan titelkandidaat FC Birdaard. De ‘Peendermantsjes’ kwamen ook verdiend met 1-0 voor, maar domme tegendoelpunten deden Opende de das om. Vlak voor rust werd de wedstrijd omgedraaid (1-2). In de tweede helft moest de thuisclub verder in achtervolging. Het werd uiteindelijk 2-4. “Birdaard sloeg op de juiste momenten toe. Het voelde de wedstrijd aan en liet ons uitrazen”, analyseerde Kees van der Molen.
DE LAUWERS zegevierde in ‘de derby der Kollumerland’. Oedse Pauw noemde de winst op Friese Boys een ‘gestolen overwinning’. Onder toezicht oog van burgemeester, wethouders en raadsleden had de thuisclub het betere veldspel, de betere kansen waren voor De Lauwers. Harry Agema stopte in de twintigste minuut een strafschop. Wouter Broers vond vlak voor rust wel het net: 0-1. Een corner van Sander Wilbstra die net over de lijn ging betekende de nekslag. In de hectische slotfase werd het nog 1-2.
GROOTEGAST leidt nog altijd de dans. Op het vertrouwde kunstgras hield Grootegast geen spaan heel van ASC’75. ‘Styngae’ miste acht basisspelers en dat was te zien. Het werd 9-0. Rick Buma doelpuntte drie keer voor de groen-witten. Grootegast schoot met de monsterzege niet veel op. Ook VCR blijft winnen. ZUIDHORN won heel eenvoudig van VVS, dat met 0-4 er nog genadig vanaf kwam. Zuidhorn sprong weer slordig met de kansen om. Het had 0-8 moeten zijn. Erik Beeftink nam de helft van de productie op zijn naam. Zuidhorn heeft al zeven duels op rij gewonnen, waarvan vijf keer de nul. Zuidhorn, met roerganger Ton Rozema – op de boot naar Ameland-, heeft de wind flink in de zeilen. OKVC versloeg VVT. Voor de ploeg van Jur Smit een belangrijke triomf, in de strijd bovenin. Het was weer een moeilijke bevalling voor de thuisclub die via Mouris Zuidema op 1-0 kwam. In de tweede helft kwam het gretige VVT weer verdiend langszij. OKVC verdiende op haar beurt vervolgens een strafschop na een soloactie van Tiemon van der Helm. De elfmeter werd benut door Edwin Slopsema. Van der Helm maakte de beslissende 3-1. VVSV’09 is van slag. Het samenwerkingsverband uit Zoutkamp en Ulrum stelde teleur door met 3-2 te verliezen van ZEC. Henk Pruim maakte er niet veel woorden aan vuil: “Het was bar en boos. We hadden wel elf man kunnen wisselen. Heel gauw vergeten”. VVSV kwam aan de doelpunten door een klutsgoal en een penalty van Jaap Tuma. NIEKERK profiteerde optimaal van de uitglijder van VVSV’09 en verdrong de kobaltblauwen van de tweede stek. De roodhemden haalden flink uit in Ezinge: 0-9. Dennis van der Velde had de productiefste bui: vier keer raak. Daarmee werd de heenwedstrijd (4-4 na een 4-0 achterstand) meer dan uitgewist. Zondag kwam GVB voetballend tekort tegen Blauw Geel’15. GVB miste vaste doelman Stephan Smit. Zijn vervanger was Nick Kerssens, die twee jaar niet gekeept heeft. In het begin ging het gelijkop, daarna scoorden de blauw-gelen drie keer: 0-3.
EENRUM deed zichzelf in de topper tegen Engelbert ernstig tekort. Eenrum was de de beter voetballende ploeg, maar misten de mooiste kansen. Engelbert strafte slippertjes in de roodzwarte defensie genadeloos af. De 2-5 eindstand gaf dan ook een verkeerd beeld van het wedstrijdverloop, maar de meest scorende en minst gepasseerde ploeg in 5D kan zich, met 6 punten voorsprong, nu wel gaan opmaken voor het kampioenschap. Eenrum moet de tweede plaats zien vast te houden om de nacompetitie vast te stellen.