Nestor Piet van Dijken schrijft wekelijks over zijn stad

Piet van Dijken

Piets Big City is terug!

GRONINGEN – Piet van Dijken, wie kent hem niet? De markante Bekende Groninger maakte meer dan vijftien jaar De Straat voor RTV Noord, brengt al jaren Herestraat Helemaal in de huiskamers via Oog TV en werd onlangs nog onderscheiden met een erepenning van zijn stad. Die Piet keert terug als columnist. Vanaf volgende week komt Piet met zijn bevindingen over de Stad. Piets Big City is terug van weggeweest!
Want ten tijde van de Loeks verzorgde Van Dijken ook al een rubriek onder deze naam. Piet is er zelf erg blij mee. “Ja man, Piets Big City is terug, dat is toch geweldig”, begint hij. “Het schrijven is wel een passie, ik miste dat podium wel. Ik ben hartstikke blij dat ik weer kan schrijven over alles wat er gebeurt in mijn stad.” Hij zegt het treffend, want bovenal is Groningen de stad van Piet. In die stad nam hij afscheid van ‘De Straat’, zijn dagelijkse rubriek op Radio Noord én werd hij onlangs onderscheiden.
De Erepenning van de Stad viel hem ten deel. “Het is allemaal wel een beetje dubbel”, stelt Van Dijken. “Het feit dat ik de penning ontving is natuurlijk geweldig. Die Erepenning wordt niet zo vaak uitgereikt, Ron Jans was voor mij de laatste die de penning ontving. Ik sprak hem er laatst toevallig over. Wat bleek nou, kreeg Jan Evenhuis (vertrokken raadslid, red) amper anderhalf week later dan mij die erepenning…” Dubbel, temeer omdat Piet van Dijken de radio eigenlijk nog niet kan missen. “Het afscheid was heel mooi, na meer dan vijftien jaar lang ‘De Straat’ te hebben gemaakt. Maar wel dubbel, want ik was nog niet klaar, het bepaalde het ritme van mijn dag. Met 3500 bijdragen is het een onderdeel van mijn leven geworden. Alle actuele zaken wat op dat moment speelde kwam aan bod. Wat me het meeste is bijgebleven? Het item van het broodtrommeltje, dat was het beste. Ik had een heel klein stukje gelezen in de krant over de man die al meer dan dertig jaar zijn broodtrommel onder zijn snelbinders bond en op zijn fiets naar zijn werk ging. Hij kón geen afstand doen van zijn broodtrommeltje, was er helemaal aan verknocht. Op het moment dat ik De Straat opging kwam ik hem tegen. Geweldig! Of neem Dierendag, een goeie tweede. Op straat vroeg ik dan aan passerende vrouwen: ‘mevrouw, heeft u een poes?’…”
Piet en de burgemeester
Het is Piet ten voeten uit. De ambassadeur van Groningen, elke zichzelf serieus nemende Stadjer kent Piet, want Piet ís Groningen. “Weet je, wanneer de Stad een nieuwe burgemeester zoekt, staat mijn naam er altijd bij. Mensen zeggen dan: ‘die Piet van Dijken kent alle hoeken van de Stad, die zou dat kunnen’. Ik vind dat prachtig om te horen. Laatst vroeg ik aan Ruud Vreeman: ‘zou het wat voor mij zijn?’. ‘Piet, het is niet gemakkelijk. De ceremoniële functie zou je uitstekend kunnen, maar je moet ook de vergaderingen van het college leiden en wanneer er trammelant in de hoerenbuurt is moet je er naartoe.’ Heeft ‘ie gelijk in natuurlijk. Toen dacht ik: ‘laat ook maar’…”
Piet zelf wordt het dus niet. Maar wie wel? Ook daar heeft Piet van Dijken een oplossing voor. “Ik denk dat het iemand van D66 wordt. Dé ideale kans voor Henk Pijlman. Hij is oud-wethouder, kent de stad en is gewoon een goeie kerel.” En anders? “Nou weet je, het liefst heb ik dat Ruud Vreeman blijft. Anders is Dig Istha ook geschikt. Zou ook mooi zijn. Dig Istha terug naar de ‘Big City’, zou toch wat zijn. We zijn echt vrienden geworden in de tijd dat hij hier wethouder was. Mooie kerel. We zouden het ook met z’n drieën kunnen doen. Ruud en Dig voor de bestuurlijke dingen, ik voor de lintjes. Zie het al voor je?”, knipoogt hij. Met Piets Big City krijgt Van Dijken weer het podium waar hij zo naar verlangt. Hij heeft het schrijven gemist. Wat kunnen de Groningers van Piet verwachten?
“Nou, ik beschrijf alles wat er in de Stad gebeurt. Deze stad is zó speciaal. Neem alleen al het centrum. Alles is op loopafstand en zeker op fietsafstand. Wanneer je op het Zuiderdiep loopt ben je via de Herestraat zó op de Grote Markt. Geweldig man.” Piets Big City is vanaf deze week te lezen in deze krant. Op de door hem kenmerkende wijze belicht hij het reilen en zeilen in ‘zijn’ stad.