Grijpskerk in gevarenzone; stuntwerk Eenrum tegen ‘kampioen’ ASVB

Voetbaloverzicht

STREEK – Op een voorjaarsachtige zaterdag stonden er opnieuw streekderby’s  op het programma: Zuidhorn-Aduard (zie uitgebreid verslag elders) en Opende-De Lauwers. Opende won ruim en blijft in het spoor van FC LEO, dat niet in actie kwam. Niekerk herstelde zich van de wanprestatie van vorige week en kijkt uit naar de ontmoeting tegen FC LEO.  ’t Fean ’58 knokte zich in de degradatiestrijd langs Hardegarijp. Grijpskerk pakte de draad weer op, maar niet de winnende. Door het verlies tegen NEC blijft het degradatiespook kwellen.  Zondag leverde Eenrum stuntwerk door kampioenskandidaat ASVB te vloeren. Surhuisterveen morste opnieuw punten. De topper tegen De Walden eindigde zoals het begon: 0-0.
Buitenpost speelde tegen het Bergumse BCV uit buurtgemeente Tietjerksteradeel. Na 90 minuten was de stand in evenwicht: 2-2.  De Blauwkes kwamen voor eigen publiek niet goed voor de dag en werden op een 0-2 achterstand gezet. Patrick Zwart zette de boel om en een meer aanvallend Buitenpost trok de zaak in de tweede helft binnen twee minuten recht.  De 2-2 kwam op het bord na het vloeren van Sip Jaap Bos. Jan Oppedijk benutte de elfmeter. “Gezien het zwakke spel was dit een winstpunt”, vond trainer Patrick Zwart. ’t Fean ’58 won de ‘zespuntenwedstrijd’ van Hardegarijp.  Het was wel een gelukkige zege in een slecht duel dat geen winnaar verdiende. De Feansters wonnen op basis van inzet. Erwin Tabak scoorde al vroeg en verzuimde de thuisclub er meer te maken. Na rust kwamen de bezoekers langszij. Een afstandspegel van Joost Nieuwenhuis deed It Ketting exploderen: 2-1.  De Feansters hebben de onderste regionen weer verlaten.  In 3B hield FC Grootegast WTOC onder zich: 1-2. Grootegast legde de basis voor de overwinning in de eerste helft. Al in minuut twee kwam de bal – al dan niet terecht- op de stip. Rick Buma benutte de elfmeter. Na een mooie aanval, die afgerond werd door Stefan van Leeuwen, waren de gasten vrijwel binnen: 0-2. FC was verder oppermachtig, gaf geen kans weg. Pas vlak voor tijd kwam de ploeg uit Oudwoude op 1-2.  De titelrace duurt onverminderd voort. In de derde klasse C verloor Grijpskerk de wedstrijd van subtopper NEC aan het begin van het tweede deel.  Grijpskerk kwam aan de Enk laat op gang. Pas na de 0-1 begonnen de rood-witten te voetballen. Cedric Eeuwema tekende voor 1-1.  “En dan moet je messcherp uit de kleedkamers komen en dat deden we niet”, vond Henk Buikema. Een vrije trap leverde de 1-2 op. Beide clubs kregen kansen op meer. Jorin de Boer scoorde de 2-2. Op advies van de grensrechter werd de treffer afgekeurd.  Door de nederlaag moet Grijpskerk toch weer oppassen.  Opende wees  streekgenoot De Lauwers terug. De 1-0, vlak na de hervatting, was het breekpunt. Het doelpunt werd gemaakt door Hendrik de Zwart, die een belangrijk aandeel had in de zege. Na de 2-0 kreeg Wiebe Zuidersma van De Lauwers rood. Tegen tien man had Opende het moeilijk. De bezoekers kwamen daardoor terug tot 2-1, maar het was opnieuw De Zwart die de thuisclub de 3-1 bezorgde. Henk Veenstra bepaalde de eindstand op 4-1. “De Lauwers kreeg niet veel kansen, maar we hebben ze ook niet alle hoeken van het veld laten zien”, vond Wietse van der Veen,  die normaal niet naar de stand kijkt, maar tegenwoordig wel. “Na een moeizaam vorig seizoen draaien we mee bovenin. Het leeft weer in Opende.” Doorslaggevend is de brok routine (Silco Hiemstra, Mark Koop, Jellinus Helmus en Hendrik de Zwart). En daarover zijn beide trainers het roerend eens. “En De Zwart was de bepalende factor”, vond Gerlof Kootstra, die op het resultaat na een prettig weerzien had op het weer goed bezette Olde Wierden, waar hij tien jaar trainer was.  Na de zeperd tegen het povere Suameer aasde Niekerk op revanche. En het herstel mocht er zijn: 5-2 tegen Friese Boys. Al na zeven minuten stond Niekerk met 2-0 voor. Het werd alleen vlak na de pauze even spannend, toen het 3-2 werd.  De rood-witten zetten een tandje bij, waarna het nog een flinke zege werd: 5-2. Jeroen Beerlings, Robin Roebers, Edwin Zwier, Dennis Zwier en Jurgen Siepelinga waren de makers. Niekerk haakt aan bij de bovenste ploegen. Komende zaterdag: FC LEO-Niekerk!  VVSV’09 leek in Baflo het plaatselijke Rood Zwart naar een nederlaag te spelen. De kobaltblauwen kwamen riant voor (door Jaap Tuma en Vince van der Veen), maar zagen de winst in rook opgaan. De thuisclub profiteerde van de hard wind, voor de spelers van VVSV’09 extra weerstand: 4-2. Trainer Jaap van der Ploeg voegde een kreet toe aan het trainersjargon: “De TIC was te laag”. ‘Techniek, Inzicht, Communicatie’ wel te verstaan. OKVC versloeg Zeester op sportpark Toercamp. Het werd 1-3 door doelpunten van Pieter Sieperda, Timon van der Helm en Sander de Boer. Voor de ‘vissers van Soltkamp’  had Danny Beerda succes: 1-3.
Zondag bezorgde Eenrum kampioenskandidaat ASVB voor de tweede maal een nederlaag. Het werd in een wedstrijd op het scherpst van de snede (vijf maal geel en één maal rood), die in 4-2 eindigde. Eenrum werkte twee keer een achterstand binnen een paar minuten weg. Na de 0-1 scoorde Nick Rijzinga vanaf elfmeter de 1-1, wat ook de ruststand werd, en na de 1-2 doelpuntte Siebrand Solinger met een kopbal uit een hoekschop de 2-2. Milan Rutkowsky was attent na een uittrap van Anton Brontsema: 3-2. De apotheose kwam van de voet van Tim Veenstra. Hij scoorde vanaf 40 meter (!) de 4-2, over de te ver voor zijn doel staande keeper van ASVB. Het was in zijn 134e competitiewedstrijd de 100e goal voor de middenvelder van de ‘Roodbaadjes’. Kloosterburen had een makkie aan Farmsum dat een onvervalste zevenklapper om de oren kreeg. Dit na een 0-3 ruststand. Jasper Wiersum was drie keer trefzeker, Marcel Remijn (twee), Olger Jonker en Jos Streefkerk waren de andere doelpuntenmakers.   Voor Kloosterburen is SVZ een brug te ver. Voor Kloosterburen is Blauw Geel van belang. Dit met het oog op de vervangende eerste periode (bij een kampioenschap van SVZ).   In dezelfde klasse versloeg Zuidhorn FVV met 3-1. De Zuidhorners klommen daardoor naar de vierde plaats. De groene brigade doet volop mee in de strijd om de tweede periode. Surhuisterveen liet opnieuw een punt liggen. In de topper tegen De Walden werd niet gescoord. De voorsprong blijft daardoor vier punten, terwijl De Walden ook nog een wedstrijd meer heeft gespeeld.  GVB kwam zonder punten thuis van Boornbergum’80. In het Friese werd het 2-1. Het was de achtste nederlaag van het seizoen.