Grijpskerk nog verder in de problemen; Eenrum houdt SVMH op 2-2

Nieuws

Voetbaloverzicht

STREEK - De dit jaar hardnekkige Koning Winter dreigde opnieuw Koning Voetbal van de troon te stoten, maar bleef ondanks de vorst en sneeuwaanval overeind. Er waren weinig afgelastingen. Slechts FC Grootegast zag de topper bij Appingedam de mist ingaan, terwijl ook Blue Boys-De Lauwers geen doorgang vond. Grijpskerk is op een rechtstreekse degradatieplaats beland na teleurstellend verlies tegen hekkensluiter SDS: 0-3. Aduard 2000 zag een 0-1 voorsprong in Glimmen als sneeuw voor de zon verdwijnen: 2-1 verlies. FC LEO deelde de punten met Eems Boys. Opende speelde verdienstelijk gelijk tegen Marum (zie verslag elders). Zuidhorn is nog altijd op kampioenskoers, na weer een ruime overwinning: 5-1 tegen VVSV’09

GRIJPSKERK rekende op drie punten tegen de nummer laatst, SDS (’Sterk Door Samenspel’). Des te groter was de teleurstelling na afloop: 0-3 verlies. De thuisclub was de hele wedstrijd weer heer en meester, maar vergat zichzelf te belonen. Vlak na rust kwam het sporadisch aanvallende SDS op 0-1 via een vrije trap, die knap werd ingekopt. De Enk-formatie raakte de kluts volledig kwijt en ook het zelfvertrouwen kreeg een deuk. De bezoekers counterden naar 0-3. Grijpskerk stelde daar slechts enkele afstandsschoten tegenover. Leider Klaas Banga zei het na afloop treffend: “Onze keeper heeft niks te doen gehad. Alleen drie ballen uit het net halen”. Tot overmaat van ramp wonnen de naaste belagers ook, waardoor Grijpskerk op degradatie staat. “Je hebt goede en slechte tijden. Wij zitten momenteel in een mindere periode”, weet Banga. ADUARD 2000 weet wel raad met de kansen. Al na vijf minuten vond Jeffrey Eggens in Glimmen het net. Eggens zorgde na weer een doorbraak ook voor 0-2, maar de speler beroerde de bal met de hand. Glimmen, dat aanvankelijk niet veel tegenpartij gaf, kwam na rust fanatieker uit de kleedkamers. Aduard ging steeds te laat het duel aan en was slordig in de passing. Niet goed dekken en de keeper ‘die er niet goed uitzag’ betekende 1-1. Een tweede dekkingsfout, waarbij Remco van Merode in eigen doel schoot werd de paars-witten fataal: 2-1. “We hebben ons in de voet geschoten”, vond trainer Rob Vliek dan ook. “Tegen Fit Boys (morgen) hopen we de schade te herstellen”. FC LEO moest naar het oosten om de degens te kruisen met Eems Boys. De wedstrijd werd voor rust beslist. Al na vier minuten moesten de Lainsters in de achtervolging na een verrassend snelle aanval. Uit een vrije trap van Stan Buikema kopte Gregory Haans de gelijkmaker binnen. In de tweede helft moest LEO de tent dichtspijkeren door een overrazende storm van de gastheren. De in blakende vorm verkerende doelman Roelof Bolt voorkwam erger. Aan de andere kant kreeg de oranje-formatie ook kansen en werd een doelpunt van LEO afgekeurd wegens buitenspel. “Het was in de verste verte geen buitenspel, want er stonden nog twee verdedigers op de doellijn”, klaagde trainer Jan Jaap Zijlstra, die over het geheel wel kon leven met de remise. OKVC begon in Groningen pas om kwart over drie tegen Be Quick. ‘Olhoof’ was de hele wedstrijd kansloos tegen de soepeler draaiende en sterkere thuisclub, die na 22 minuten vanwege een rode kaart met tien man verder moest. Zelfs met een man meer lukte het niet bij OKVC, dat door gebrek aan belangrijke basisspelers aangewezen was op A-junioren en met een 4-0 nederlaag van het verafschuwde kunstgras terugkwam. De ‘trein’ ZUIDHORN zit nog altijd op het goede spoor en boekte wederom een dikke overwinning. Dit keer was streekgenoot VVSV’09 de klos. Alles speelde zich af op de helft van de gasten. “Het doel is om elke week de wedstrijd voor rust te beslissen en hopen dat de tegenstander dan van de goal wegkomt”, vertelt trainer Martin Lobers de successtory. Dit lukte ook tegen de gefuseerde ploeg uit Zoutkamp en Ulrum. Bij rust was het 3-0. Het werd uiteindelijk 5-1. Het enige tegendoelpunt viel uit een ‘ongelukkige’ counter. In de kampioensrace is Engelbert, dat niet in actie kwam, nog de enige serieuze concurrent. Beide ploegen komen elkaar nog tegen. NIEKERK liep averij op bij SC Boornbergum ‘80. Op ‘de Kampslach’ wist Niekerk slechts een keer te scoren. De thuisclub, net boven Niekerk geplaatst in de onderste regionen, maakte er drie: 3-1. Het was alweer de achtste seizoensnederlaag voor de rood-witten. Zondag verloor ZUIDHORN met 3-2 bij Hoogkerk. Al na 20 seconden lag de bal in het Zuidhorner doel en de thuisclub liep door dekkingsfouten uit naar 3-0. Vervolgens kwamen de groenhemden, die alle risico namen, nog sterk terug, maar verder dan 3-2 liet Hoogkerk het niet komen. “Alleen op basis van de tweede helft hadden we een punt verdiend”, vond trainer Marinus Siekman die de smalle zondagselectie zorgen baart. “Beide clubs hadden maar zes man op de training. We kunnen op deze manier Hoogkerk en Zuidhorn zo samenvoegen”. NIEKERK schoot tekort tegen de studenten van Forward. Ondanks een 2-0 voorsprong. Twee organisatiefouten binnen een paar minuten betekende niet alleen de 2-2, maar ook de nekslag. “We konden het niet meer bolwerken. We konden aanvankelijk goed uit de voeten op de counter, maar Forward kreeg het verdedigend beter voor elkaar, waardoor we er moeilijk doorheen kwamen”, meende Wietse Dijkstra, de trainer van Niekerk, na de uiteindelijke 2-4. KLOOSTERBUREN won voor het eerst sinds november, al heeft de ploeg van Willem Pettinga na de winterstop nog maar drie keer gespeeld. De opluchting was groot na de 2-0 overwinning op Harkstede, die dikverdiend was. Kloosterburen kreeg heel veel kansen en gaf weinig weg. Arno Kuizinga en Annejan Ozinga scoorden voor de zwart-witten. GVB boekte de grootste seizoensoverwinning. Op eigen veld werd Houtigehage met 5-0 verslagen. Sjoerd Visser wilde dat zijn elftal vanaf het eerste fluitsignaal er vol op ging, hetgeen gebeurde. Bij rust was het al 3-0. Visser wees zijn ploeg in de rust erop niet achterover te leunen. Ook dit was niet aan dovemansoren gericht. EENRUM hield kampioenskandidaat SVMH keurig op een gelijkspel. Het was in Niebert een wedstrijd met twee gezichten. De bezoekers domineerden het eerste deel en kwamen zelfs twee keer voor. In de tweede helft rechtte SVMH de rug en kwam via een penalty langszij: 2-2.