Ruime nederlaag voor Grijpskerk; opnieuw een 3-0 overwinning voor Niekerk

Buitenpost speelde thuis een cruciale wedstrijd tegen Pelikaan S. Om de nacompetitie met als inzet handhaving in de 4e divisie te gaan ontlopen, moest er gewonnen worden. Dat is gelukt. Elders in deze krant leest u een uitgebreid wedstrijdverslag.

Grijpskerk is na de uitwedstrijd tegen Achilles ’94, waarin met 4-1 werd verloren, het zicht op de plaatsen welke recht geven op de nacompetitie behoorlijk kwijtgeraakt. Als debutant is dat natuurlijk geen schande. Achilles ’94 voetbalde zaterdag beduidend beter dan Grijpskerk, dat met kunst- en vliegwerk wel de rust met een 0-0 stand wist te bereiken. In de 2e helft trok Achilles het duel naar zich toe en bij de stand 4-0 redde de jeugdige Joost Hazenberg de Grijpskerker eer, door de 4-1 te maken.

FC Surhûsterfean speelde thuis tegen Kollum geen grootse wedstrijd, maar wel beduidend beter dan een week eerder. Jens Hamsta scoorde al vrij snel de 1-0, maar Kollum trok nog voor het rustsignaal de stand weer in evenwicht. Ook in de 2e helft kreeg Surhûsterfean niet echt grip op de wedstrijd, maar won het uiteindelijk toch wel verdiend. Michel Weisser toonde zich weer eens een attente spits, door ongeveer een kwartier voor het einde van de wedstrijd de 2-1 binnen te werken. Door de overwinning houdt Surhûsterfean de top-drie van de ranglijst nog altijd in het vizier.

De wedstrijd SC Twijzel - Opende eindigde in een 2-2 gelijkspel en die uitslag was wel in overeenstemming met het wedstrijdbeeld. Opende kwam twee keer op voorsprong. In de eerste helft door Siemon Kuperus en in de tweede helft door Arnold Oosterbaan. Beide teams gingen de wedstrijd in met het doel om niet te verliezen en daar slaagden zowel Opende als Twijzel dus in. Opende ontvangt zaterdag op eigen veld Hardegarijp, dat op de tweede plaats staat. Dat belooft een pittig duel voor ‘de Peenders’ te worden.

Aduard 2000 leverde opnieuw een prima prestatie door op eigen veld SC Loppersum te verslaan. Het duurde lang voordat het enige doelpunt van de wedstrijd viel en dat werd gemaakt door de ploeg, die er het meeste recht op had. Na een goed lopende aanval was het Leon Smit die met nog een minuut of acht te spelen het vonnis voltrok. Aduard blijft dankzij de overwinning volop in de race om de prijzen. De voor het seizoen uitgesproken doelstelling om zich te handhaven kan eigenlijk niet meer in gevaar komen.

HFC ’15 - Zuidhorn leek na een 0-4 tussenstand en met nog een kleine 20 minuten te spelen wel beslist. HFC ging in de slotfase echter zeer opportunistisch spelen en vond nog drie keer het net. Het werd daardoor toch nog een benauwde zege voor Zuidhorn. Het team van trainer Jeroen van Wijk was een groot deel van de wedstrijd duidelijk bovenliggend en had voor rust verder afstand kunnen nemen dan de 0-2, welke toen op het scorebord stond. Ruben Buursema opende de score al vrij snel, waarna Thijs Zwarteveen na een half uur spelen de score verdubbelde. Na rust scoorden Coen Klat en Jozua Rozema voor Zuidhorn. Zuidhorn staat na de zege in de middenmoot en kan in de razend spannende klasse 3C zowel naar boven als naar beneden kijken.

Fc. Grootegast speelde thuis tegen TLC. De beginstand werd ook de eindstand. Beide teams kregen meerdere kansen om te scoren. Trainer Arjan Veenstra zag zijn team voor rust met te weinig inzet spelen. Na rust was er sprake van meer inzet. TLC, dat ook kansen kreeg, wist van geen wijken en ook de lat stond tot drie keer toe een treffer voor Grootegast in de weg. Fc. Grootegast liet twee dure punten liggen, maar omdat het er ook drie hadden kunnen zijn, moet het punt toch ook wel weer gekoesterd worden.

Niekerk lijkt richting het slot van de competitie het goede spoor weer gevonden te hebben. SIOS werd in Sauwerd gedecideerd verslagen. Aanvoerder Hidde Kijf benutte al na 5 minuten spelen een toegekende strafschop. Niekerk sprong daarna wat slordig met de kansen op en liep daardoor niet verder uit. In de tweede helft probeerde SIOS het tij te keren, maar na een rake vrije trap van Tom Guikema en een doelpunt van Roy Vogelzang in de laatste minuut, won Niekerk net als een week eerder met 3-0. Komende zaterdag ontvangt Niekerk de onbedreigde koploper HS ’88. Een mooie uitdaging om te proberen de 3e plaats op de ranglijst in handen te houden.

De Lauwers speelde thuis tegen ONB en zou bij een overwinning de marge met deze lijstaanvoerder op twee punten brengen. Het pakte anders uit, want De Lauwers verloor met 1-2 en zag de marge daardoor oplopen naar een onoverbrugbaar verschil van 9 punten. Trainer Tinus Huisma noemde ONB de best voetballende ploeg van klasse 5C. Toch had zijn team met iets meer geluk wel een punt aan het duel over kunnen houden. ONB creëerde geen uitgespeelde kansen. De Lauwers gaf twee keer een goal weg en kwam pas laat in de wedstrijd op 1-2, toen ONB in eigen doel scoorde. De Lauwers richt zich nu volledig op het consolideren van de 3e plaats op de ranglijst en wellicht is ook de 2e plaats nog haalbaar.

ASC ’75 deed wat het moest doen en won de thuiswedstrijd tegen TFS. Trainer Theo Verbeek zag zijn elftal in de eerste helft kans op kans missen. TFS scoorde bij een spaarzame uitval wel. Nog voor rust maakte spits Timon van den Bosch de gelijkmaker. In de tweede helft viel
ASC ver terug, maar toch wist Van den Bosch nogmaals te scoren en eindigde de wedstrijd in een 2-1 overwinning. Verbeek verwacht dat ONB geen misstappen meer zal begaan en kampioen zal worden. Voor zijn team is deelname aan de nacompetitie middels een periodetitel al afgedwongen.

GSVV ging bij hekkensluiter Suawoude met 2-1 onderuit. Na een 0-0 ruststand wist Folkert de Boer na een minuut of tien spelen in de tweede helft de 0-1 aan te tekenen. GSVV verzuimde door te drukken en zag Suawoude twee keer scoren. Komende zaterdag gaat GSVV in de uitwedstrijd tegen TFS, proberen om zich te revancheren voor de toch wel wat blamerende nederlaag tegen Suawoude.

Meedhuizen - OKVC eindigde in een 3-3 gelijkspel. Na een 0-1 achterstand, zorgde Rick Breemhaar voor de 1-1 stand bij rust. In de 2e helft was het routinier Jasper Ludema, die zijn team aan de leiding bracht. Dat deed hij nog een keer nadat Meedhuizen de 2-2 scoorde. De 2-3 werd helaas niet over de streep getrokken, want tien minuten voor het einde van de wedstrijd maakte thuisclub er 3-3 van. OKVC handhaafde zich op de derde plaats en maakt nog steeds kans op deelname aan de nacompetitie voor promotie.

Ezinge had in de uitwedstrijd tegen Warffum weinig in te brengen. Warffum beschikt over meer kwaliteit en bracht dat ook in de score tot uitdrukking. Na een 2-0 ruststand werd het uiteindelijk 5-0 voor Warffum. Voor Ezinge is het intussen een kwestie van uitspelen van de competitie geworden, het seizoen gauw te vergeten en hopen op betere tijden.

Zeester liet het in de thuiswedstrijd tegen Noordpool vooral in aanvallend opzicht afweten. Gelukkig was de verdediging wel goed bij de les. Pas in het laatste kwart van de wedstrijd wist Zeester met dank aan de gebroeders Nienhuis, afstand te nemen van Noordpool. Henri Nienhuis scoorde tweemaal, maar kreeg ook twee keer een gele kaart. Hij moest dus voortijdig naar de kant. Broer Jasper tekende voor de 3-0 eindstand.