VVSV’09 naar tweede plaats; Aduard wint weer niet van Zuidlaren

Voetbaloverzicht

STREEK – De ‘wedstrijd van de streek’ was De Lauwers-Opende (meer over de Opende-zege zie uitgebreid verslag). Grijpskerk toonde zwakke mentaliteit tegen koploper Hardegarijp: 3-1 verlies. Grootegast haalde hard uit bij Drogeham: 0-5. Zuidhorn speelde slecht, maar won wel van Middelstum: 2-1. VVSV’09 is de verrassing van het seizoen. De ploeg van Wim Nube versloeg het sterke Boerakker en is opgeklommen naar de tweede plaats. FC LEO had een vrije zaterdag. Zondag greep Eenrum net naast de periode, ondanks een 5-2 zege op Warffum.

Het was nog wel de verjaardag van Remco van Merode. Het werden voor de ADUARD 2000-aanvoerder geen drie punten. Of zoals hij zelf omschreef: “geen hoofdcadeau”. Dat was ook niet te verwachten tegen angstgegner Zuidlaren waar Aduard nog nimmer van won. De paars-witten kwamen met 0-2 achter als gevolg van fouten. De thuisclub probeerde in de tweede helft het tij te keren, maar de Drenten gaven een 1-2 niet meer uit handen. GRIJPSKERK speelde na twintig minuten al een verloren partij bij koploper Hardegarijp: 3-0. “In tegenstelling tot vorige week was het slappe hap. En dat kan ik niet verklaren”, zei trainer Henk Buikema, die weet dat je elke wedstrijd 100 procent inzet moet tonen. In de tweede helft leverde Grijpskerk wel strijd, kwam via Ron Stoutmeijer op 3-1 en miste Jorin de Boer de kans op 2-3. “Als die erin was gegaan had ik het nog moeten zien”, zag Buikema het enige positieve. Trainer Marcel Poll van FC GROOTEGAST had vooraf enige angst voor Drogeham dat erin kletst op eigen veld. Grootegast leverde op de Drogehamster knollentuin net zoveel strijd als de thuisclub en was mede daardoor heer en meester. Het werd 0-5 dankzij twee vroege goals van Bennie Kits, Jan Haan, Arjan Veenstra en Ronald Horinga. Grootegast staat daardoor stevig op de tweede plaats en krijgt komende week koploper VCR op bezoek. Veel kabaal in ZUIDHORN, maar dat was vanwege de overwinning van het G-team. De 2-1 zege op Middelstum was geen reden tot feestvreugde. Zuidhorn speelde de slechtste wedstrijd van het seizoen en kwam ook met 0-1 achter. De thuisclub trok het nog wel recht. Peter Janse maakte de winnende 2-1. Ondertussen sluipt de promovendus wel naar de derde plaats. OKVC toonde geen bezieling in Eastermar en dat brak de ploeg van Jur Smit op. OKVC verloor met 3-0. “Zij hadden wel de beleving, de mentaliteit, instelling. Je kunt van alles trainen en bespreken, maar als de echte wil er niet is houdt het op”, sprak Jur Smit, die er zelf ook mee ophoudt bij OKVC. “Na twee jaar is het mooi geweest. We zijn toe aan iets nieuws”. Trainer Wim Nubé van VVSV’09 had een strijdplan bedacht voor Boerakker. “De jongens hebben het perfect uitgevoerd. Het was een kwestie van inzakken en een snelle man zetten op Willem-Pieter Wouda”. De topscorer werd aan de ketting gelegd. Boerakker kwam wel met 1-0 voor, maar nog voor rust kantelde de partij en in de tweede helft liepen de kobaltblauwen uit naar 1-3. In blessuretijd werd het nog 2-3. VVSV leverde veel strijd, wat tot uiting kwam in het aantal gele kaarten: zes. “Soms heb je dat nodig”, oordeelde Nubé. VVSV’09 steeg door de winst naar de tweede plaats. NIEKERK liep dankzij VVSV’09 drie punten in op Boerakker en klom ook twee plaatsen. De rood-witten wonnen zelf van TEO: 4-1. Niekerk speelde goed tegen een niet slecht TEO. De thuisclub kwam met 1-0 voor, maar binnen de minuut stond het weer gelijk. In de tweede helft kon het alle kanten op. Het kwartje viel de kant op van Niekerk, dat alsnog ruim won en de smaak te pakken heeft. Zondag speelde GVB onder dezelfde trainer Sjoerd Visser een goede pot, tegen WEO. Desondanks keken de Grootegaster Voetbal Boys tegen een 3-1 achterstand aan. GVB toonde veerkracht en kwam weer langszij. De 3-3 kwam op naam van Emiel Geling. KLOOSTERBUREN won schier afgetekend met 1-4 bij FVV. Daar leek het in het begin niet op. Kloosterburen ging met 1-0 aan de thee. In de tweede helft poetsten de gasten de achterstand volledig weg. Binnen vijf minuten kregen de bezoekers twee penalty’s, en dit is altijd een klusje voor Bert Mennes (1-2). Arjan van der Klei voegde er nog twee aan toe, via afstandsschoten. De strijd werd grimmig en Arno Kuizenga werd uit de wedstrijd geschopt. De dader kreeg rood, terwijl FVV nog vijf gele kaarten incasseerde. Kloosterburen heeft nu tien punten voorsprong op FVV en kan straks rustig overwinteren. EENRUM was in de derby tegen Warffum duidelijk de betere partij, ondanks een snelle achterstand. Dorian Disse kopte vrijwel onmiddellijk na de openingstreffer de 1-1 binnen, waarna Milan Rutkowsky en Ron Hamminga de ruststand op 3-1 brachten. Na de pauze kopte Ron Hamminga opnieuw een corner van Nick Rijzinga binnen, waarna Warffum sterker werd. Even had Eenrum het moeilijk, maar opnieuw Rutkowsky bepaalde met een bijzonder fraaie omhaal de eindstand op 5-2. De winst leverde Eenrum net niet de eerste periode op. Engelbert heeft op de ranglijst halverwege het seizoen een voorsprong van één puntje op de ‘roodbaadjes’.