Zuidhorn eenvoudig over moeilijke horde Noordpool; Beter OKVC niet langs Twijzel

Voetbaloverzicht

STREEK – In de voorlaatste ronde voor de winterstop speelde Grootegast de topper tegen VCR (zie voor uitgebreid verslag elders in deze krant). In de staart kwam Aduard niet verder dan 1-1 tegen Meppel en verloor Grijpskerk de degradatiestrijd van Wykels Hallum. Ook FC LEO ging in de zespuntenwedstrijd tegen Rottevalle onderuit. Opende kruipt uit het dal (5-2 winst op Ternaard). Zuidhorn en OKVC handhaafden zich bovenin. VVSV’09 is nog niet kansloos in de titelrace in 5E.

ADUARD 2000 liet in Meppel het plaatselijke FC in de 96e minuut terugkomen tot 1-1 en dus voelde dit voor de abdijbewoners als een nederlaag. Toch was het eerste deel volledig voor Meppel, dat twee keer de paal raakte. Uit een zeldzame tegenstoot scoorden de paars-witten de 0-1 via Daniel Temmingh. In de tweede helft timmerde Aduard de boel achterin dicht en gaf Meppel daardoor geen gelegenheid meer. Een voorzet die via de lat voor de voeten van een tegenstander kwam betekende alsnog de gelijkmaker. GRIJPSKERK verloor het staartduel van Wykels Hallum: 0-1. “Wat mot ik nou weer zeggen?”, begon Henk Buikema enigszins wanhopig. “Het positieve was dat het voetbal stukken beter was dan vorige week”, stelde de Grijpskerk-trainer vervolgens. Grijpskerk kreeg tegen de Friezen weer genoeg kansen, maar het euvel was weer scoren. Na een 0-0 ruststand voetbalde Grijpskerk ook in deel twee niet verkeerd en gaf één kans weg, waar Wykels wel raad mee wist. Vlak voor tijd had Wiebe Loonstra Grijpskerk alsnog naar 1-1 kunnen schieten, maar zelfs een penalty was aan de rood-witten niet besteed. Al was het wel een illustrerende strafschop, die keihard in de hoek werd geplaatst en per ongeluk via de hand van de keeper en de lat buiten het doel verdween. Het was al wel de vierde penalty die gemist werd. Vervolgens had een speler voorin alsnog een voorzet van Ron Stoutmeijer zo kunnen binnenlopen. Buikema blijft vasthouden aan het feit dat pech niet eeuwig duurt. FC LEO blijft troosteloos onderaan, na de 2-1 nederlaag in Rottevalle. Het was een echte degradatiestrijd in Smallingerland waarin beide ploegen niet voor elkaar onderdeden. De thuisclub kwam op voorsprong. In de tweede helft kwamen de Leensters langszij door Roelof Bolt en hadden kans op meer. Rottevalle scoorde uit een penalty de 2-1, waarna LEO alles of niets speelde, Rottevalle wankelde, maar overeind bleef. OPENDE verviel tegen Ternaard weer in de oude fout doordat er geen passie was. De gasten mochten dan ook de leiding nemen. In de tweede helft zorgden de Peendermantsjes voor eigen publiek wel voor het heilige vuur en dit resulteerde in een snelle 1-1 van Rick van der Veen en in korte tijd liep Opende uit naar 3-1. De Dongeradeelders kwamen nog wel terug tot 3-2, maar de thuisclub raakte er niet van in de war en scoorde zelf nog twee keer: 5-2. Hendrik de Zwart scoorde wederom twee keer. “De tweede helft was grandioos”, sprak Kees van der Molen opgetogen. Opende is door de goede serie opgeklommen naar stek negen. DE LAUWERS ging ten onder in Birdaard. Dit na een brilstand bij rust. In feite was er geen vuiltje aan de lucht. Birdaard opende de score in de tweede helft. “Na de 2-0 ging het mis. De scheidsrechter had grote invloed op het resultaat door een discutabele penalty toe te kennen aan Birdaard, terwijl wij vijf minuten ervoor ook eentje verdiend hadden, maar deze niet kregen. De arbiter vond de handsbal niks”, foeterde leider Oedse Pauw na. Uiteindelijk kwam er 3-1 op het bord. Trainer Nico Roorda geeft er na het seizoen er de brui aan. Hoofdreden is dat hij meer bij zijn gezin wil zijn. ZUIDHORN zag huizenhoog op tegen de reis naar Noordpool. De thuisclub had immers alle bovenste clubs verslagen en verloor pas in de laatste minuut van het ongenaakbare VVG. Tot ieders verbazing werd het een eenvoudige 0-4 zege voor de ploeg van Ton Rozema. Grote man was Peter Janse die drie keer scoorde. “Het was een heerlijk kunstgrasveld en dat lag de jongens wel”, verklaarde Rozema, die met zijn elftal de derde plaats bezet. OKVC speelde de topper tegen Twijzel. Twijzel was echter beslist geen toptegenstander. De gasten namen geen enkel initiatief en trokken zich massaal terug. OKVC mocht het spel maken en bepaalde 85 minuten de wedstrijd. Gescoord werd er echter niet. “Jammer dat je jezelf dan niet beloont”, meldde Jur Smit. NIEKERK kwam moeizaam op gang tegen SIOS. Na de 2-1 ging het toerental omhoog en in een tijdsbestek van tien minuten aan het eind van de wedstrijd liep de score hoog op: 6-2. Jeroen Beerlings en Dennis van der Velde maakten beiden drie doelpunten. Niekerk blijft meedoen in de dans om een prijs. Ook VVSV’09 laat geen punten liggen en blijft Pelikaan S in de nek hijgen, al is de achterstand nog aanzienlijk: zeven punten. De Marne-ploeg boekte een reglementaire 3-0 thuisoverwinning op Rood Zwart Baflo. Komende zaterdag staat de lastige uitwedstrijd tegen Stedum op het programma. Zondag deelde KLOOSTERBUREN de punten met Haren. Kloosterburen zat in de eerste helft op rozen bij een 2-0 voorsprong, maar de gasten kwamen simpel weer langszij: 2-2. De Westerkloosters hadden alsnog de winst binnen bereik (3-2), maar lieten Haren vervolgens opnieuw scoren: 3-3. “We begonnen heel slap en leden veel balverlies. In de tweede helft werden we op alle fronten afgetroefd”, was het commentaar van Bert Mennes. Peter Reitsma scoorde twee keer voor Kloosterburen. GVB boekte wederom een overwinning: 3-0 tegen Froombosch. Bij rust was de eindstand al bepaald. Froombosch probeerde schoppend GVB een halt toe te roepen. Rob Jager en Stefan van der Wielen werden daarvan het slachtoffer. GVB draait als een tierelier. De equipe van Sjoerd Visser bezet de vijfde plaats en heeft nu al net zoveel punten als het hele seizoen ervoor. EENRUM versloeg WEO. De strijd om de tweede plaats was lang in evenwicht, het venijn zat in de staart. WEO kwam in de 76e minuut tegen de verhouding in op een 0-1 voorsprong. Milan Rutkowsky tekende voor de gelijkmaker. In de 92e minuut slingerde Nick Rijzinga een vrije trap nog één keer richting tweede paal, waar Merlijn Harsema zich wist te ontworstelen van zijn tegenstander en de verdiende 2-1 binnenliep. Eenrum staat nu met een punt achterstand op Engelbert stevig op de tweede plaats, met vier punten voorsprong op WEO en vijf op Blauw Geel.