Zuidhorn en Grootegast vrolijk de kerstvakantie in; OKVC weerstaat koploper De Sweach

Voetbaloverzicht

STREEK – Op de laatste speeldag voor de winterstop- op inhaalwedstrijden na- nam Grootegast de leiderspositie over van het niet-spelende Marum. Zuidhorn kan niet meer stuk en gaat als promovendus met de vierde plaats de winterstop in en leidt zelfs de periode. Een geheel andere situatie bij de langst spelende club in de tweede klasse, ’t Fean’58, waar het degradatiespook blijft kwellen. OKVC hield koploper De Sweacht op 0-0. Het titanengevecht VVSV’09-Zeester eindigde in 3-2 (zie uitgebreid verslag elders).

Onze enige eerste klasser Buitenpost verloor geflatteerd van Dronten. In de eerste helft had trainer Rene van der Weij de beste helft van het seizoen gezien van zijn ploeg. Buitenpost beloonde zich echter niet: 1-1. Na een noodgedwongen wissel (Danny Boersma moest met een hoofdwond vervangen worden) raakten de Blauwkes de grip kwijt, werd het alsnog een ruime 4-1 voor de thuisclub, die Buitenpost roemde als een van de beste elftallen. Het houdt maar niet op bij Zuidhorn dat ook De Walden op een nederlaag trakteerde. De 3-0 was nog een magere afspiegeling. “Had je deze wedstrijd verloren dan moet je vijf weken naar de stand kijken”, gaf succestrainer Cees Bouma er een andere draai aan. “Nee, niemand had dit ooit verwacht. Het geheim? Het is kwalitatief een goede groep en vooral een enorme teamgeest. Ik ben nu 26 jaar trainer, maar zo’n teamgeest als dit heb ik niet eerder meegemaakt. Het is ook een mooi mix van jong en oud. Al denk ik niet aan de eerste klasse hoor”. Zuidhorn staat wel bovenaan in de tweede periode. Tweede is VEV’67. En welk een affiche direct na de winterstop: Zuidhorn-VEV’67! Onderin zit zorgenkind ‘t Fean ’58 zich te verbijten. Ook tegen VEV’67 had het geen kans: 5-0. Al gold dat volgens trainer Yko de Boer met name de tweede helft. “We werden in de eerste fase overrompeld, daarna hielden we gelijke tred, kregen ook kansen en was een gelijkspel bij rust op zijn plaats geweest”. Foutjes werden ’t Fean in de tweede helft fataal, waarin het ook geen kansen meer kreeg. Komende zaterdag moet ’t Fean nog een keer aan de bak, thuis tegen VVI. “We hebben al veel veldslagen verloren maar nog niet de oorlog. We kunnen nog de nacompetitie halen, dat heb ik de jongens ook voorgehouden.” Fc Grootegast valt in herhaling. Kreeg het vorige week pas de geest na een 1-0 achterstand, tegen Kollum hetzelfde laken een pak. En opnieuw miste de groene brigade legio kansen, maar bleef voetballen en na de pauze liep het over Kollum heen. Rick Buma, De doelpunten kwamen uit alle geledingen: Rick Buma, Rolf Hazenberg, Ite Hoolsema, Jeroen Beerlings en Arjan Veenstra. Doordat Marum niet in actie kwam geeft de stand een vertekend beeld, al hebben beiden nu wel hetzelfde aantal wedstrijden gespeeld. Grootegast gaat als koploper de winterstop in. Grijpskerk ging voor de tweede keer onderuit. “Gezien de uitslag hebben we wel progressie geboekt”, relativeerde Mark Kroese de 1-4 tegen Stiens. “We wisten dat we drie zware wedstrijden zouden krijgen. Stiens is heel goed. Het zijn mannen tegen onze jochies. We deden het best aardig, maar daarmee win je nog niet. We hebben al 22 punten, keer 2 is 44 punten. Dan doe je het aardig”,rekende Kroese alvast uit. Overigens maakte Anne Stevens een prima debuut. “De jeugd heeft de toekomst. We moeten ze water geven om te groeien”, haha. Remco van Merode was het feestvarken bij Aduard 2000. Hij scoorde het enige doelpunt tegen Glimmen. Het was zijn negende van de dertien gespeelde wedstrijden. “Ik weet niet wat er gebeurde. Ik stond ineens een tegen een met de keeper. Het gaat zo snel als je het zelf beleeft”, omschreef Van Merode de goal. En dat tegen een goed Glimmen. “We dwongen hen de lange bal te spelen en daar bakten ze niet veel van”. FC LEO kwam net aan de verkeerde kant van de score terecht, 3-2, bij RWF. Het duel werd pas in de slotfase beslist, door een penalty. “Sneu, want LEO zat redelijk in de wedstrijd”, vond trainer Klaas van der Ploeg. LEO kwam twee keer op achterstand. Na een 1-1 theestand ia een gelijkwaardige eerste helft scoorde Marcel Kadijk in eigen doel: 2-1. Rowan Rozema, die ook voor 1-1 zorgde, trok de zaak recht: 2-2. Vervolgens ging het heen en weer. Een verdedigende actie leidde tot de fatale penalty: 3-2. Jasper Siepelenga was de gevierde man van Niekerk dat Harkstede eronder kreeg. In de eerste helft was het duel in balans. Tien minuten na de pauze schoot Siepelenga vanaf de stip raak: 0-1. Niekerk vergat vervolgens de wedstrijd in een vroeg stadium te beslissen. Zeker zeven opgelegde kansen werden onbenut. Al met al een terechte zege voor de Westerkwartierders, die nog niet aan de kalkoen kunnen, want de inhaalwedstrijd tegen Corenos staat nog op het menu. De Lauwers verloor de streekderby van ASC’75. Op Easterbuorren werd het 2-1. Een teleurstelend resultaat voor de blauw-witte formatie van Gerlof Kootstra, die beter was en ook goed begon. Bert Jager miste een strafschop. In de rebound maakte Sander Wilpstra de 0-1. Twee minuten later werd het alweer rechtgezet. Een kwartier later verdedigden de gasten door het midden uit, wat leidde tot een schietkans. De bal vloog onhoudbaar in de netten. “Het geluk zat ons niet mee. We hadden meer recht op een resultaat”, aldus Oedse Pauw. OKVC knokte zich naar een punt tegen koploper De Sweach. De wedstrijd eindigde met een brilstand en dat betekende dat De Sweach de periode misliep. OKVC gaf de thuisclub geen centimeter ruimte en hield dit negentig minuten vol. Volgende week speelt OKVC nog thuis tegen Noordbergum. Eenrum, op bezoek bij BATO, kwam drie maal op achterstand en drie maal – drie treffers van Tim Veenstra-kwamen de Marnebewoners terug. Het was duidelijk een duel dat zich in de lagere regionen van de vierde klasse afspeelde. Aan de inzet lag het bij beide ploegen zeker niet. De Winschotenaren zochten de grenzen hierbij tot het uiterste randje op, geholpen door de scheidsrechter die wel erg veel toeliet bij de thuisploeg. Uiteindelijk kon een ieder vrede hebben met het gelijke spel: 3-3.